utorak, 19. ožujka 2019.

Sv. Maravillas od Isusa, redovnica i mističarka

 
11. prosinca

María Maravillas Pidal y Chico de Guzmán koja je kada je stupila u karmelićanski Red, uzela ime Maravillas od Isusa, rođena je u Madridu 1891. Smatrana je jednim od najvećih mistika 20. stoljeća. Krštena je osmi dan nakon rođenja u župi sv. Sebastijana. Njezin je otac bio Luis Pidal y Mon, drugi markiz od Pidala, a majka Cristina Chico de Guzman y Munoz. Otac joj je, osim plemićkog podrijetla, bio poznata i utjecajna osoba. Jedno je vrijeme bio državni ministar za razvoj, a kasnije španjolski veleposlanik pri Svetoj Stolici.
Djevojčica je, dakle, odrasla u čestitoj i posvećenoj katoličkoj obitelji. Svoj zavjet čistoće dala je s pet godina i posvetila se dobrotvornom radu. Nakon što je naučila čitati i pisati, iščitavala je duhovnu literaturu te joj je pod ruku došao rad sv. Ivana od Križa i sv. Tereze od Isusa kada je osjetila poziv ka Redu karmelićana...
Nakon smrti oca 1913. njezina se majka protivila odlasku u samostan. Ipak, nekoliko godina kasnije, 1919., kada je prestao Prvi svjetski rat i kad su ispunjeni svi uvjeti, Marija je stupila u Red bosonogih karmelićanki u Madridu. Jednostavne zavjete položila je dvije godine poslije.
Početkom 1923. odlučila je podignuti karmelićanski samostan u Getafeu u blizini spomenika koji je označavao zemljopisno središte Španjolske. U sljedećih nekoliko godina napredovala je do službe poglavarice samostana u Madridu.
Početkom 1930-ih u Španjolskoj je počeo progon katolika, što je uvelike otežalo njezin pastoralni rad. Sredinom 1936. istjerana je sa svojim sestrama iz samostana. U jednom madridskom stanu skrivala se 14 mjeseci, potom je preko Francuske pobjegla iz zemlje te se vratila 1939. 
Za vrijeme bijega osnovala je nekoliko konvikta i samostana, što je i nastavila činiti nakon završetka Španjolskog građanskog rata, ne samo u matičnoj zemlji, nego i na drugim kontinentima (Indija). Umrla je 1974., a njezini zemni ostatci leže u karmelu La Aldehuela u Gatafeu.
Blaženom i svetom ju je proglasio sv. Ivan Pavao II. 1998., to jest 2003., zbog njezina pokorničkog te mističnog života prožeta mnogim djelima milosrđa.


Nema komentara:

Objavi komentar