petak, 23. kolovoza 2019.

Europski parlament raspravljao o „pravilu globalnog blokiranja“

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici održanoj 14. ožujka 2017. u Strasbourgu raspravljao o takozvanom „pravilu globalnog blokiranja“ (global gag rule) tražeći da Europska komisija poveća sredstava namijenjena financiranju pobačaja u zemljama u razvoju. Dok kršćani umiru i pate u 50-ak država svijeta, u ostatku zemalja zajedničkim novcima „moraju“ financirati ono što nije u duhu njihove vjere...

Veoma žustra rasprava obilovala je krivim informacijama i pogrešnim tumačenjima politike koju je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uveo odmah nakon dolaska na vlast.

Zdravlje žena i pobačaj

Dok su ljevičari veoma agresivno agitirali da EU mora nadoknaditi financijsku prazninu nastalu odlukom predsjednika Trumpa jer će ona ozbiljno naštetiti zdravlju žena, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz redova pučana Marijana Petir uključila se u raspravu i pojasnila kako financijska praznina zapravo niti ne postoji.
„Novac je uskraćen isključivo organizacijama koje promoviraju pobačaj kao metodu planiranja obitelji. Sredstva nisu nestala niti su smanjena, kako se pogrešno navodi, ona su i dalje tu, i primat će ih organizacije koje se bave zdravljem žena i djece“, kazala je Petir pojašnjavajući kako je ovakva politika SAD-a u potpunosti u skladu s međunarodnim konvencijama.
Programom djelovanja donesenim na Međunarodnoj konferenciji o stanovništvu i razvoju održanoj u Kairu te Pekinškom deklaracijom i platformom za akciju jasno je određeno kako se pobačaj ne smije ni u kojem slučaju promovirati kao metoda planiranja obitelji. Vlade se pozivaju da pojačaju napore kada je riječ o zdravlju žena te suzbiju potrebu za pobačajem, osiguravajući prikladno obrazovanje i poboljšavajući usluge planiranja obitelji.
Suprotno uvjeravanjima socijalista i ostalih stranaka lijevoga spektra, kako je pojasnila Petir, pobačaj kojim se spašava život majke nije podložan ovoj politici. Također, pobačaj u slučajevima silovanja ili incesta nije obuhvaćen ovom zabranom, kao ni njega poslije pobačaja.

Ukinuti financiranje

U svome obraćanju parlamentu zastupnica Petir je istaknula kako je pobačaj u većini zemalja u razvoju zakonom zabranjen. „Stoga, ako se nevladine organizacije drže zakona u tim zemljama i ne provode nezakonite pobačaje, ovom politikom ne bi trebale biti oštećene“, zaključila je zastupnica Petir te kolegama koji su se "obrušili" na SAD pojasnila kako politika SAD-a nije nikakva novost, već postoji još od 1984. Istaknula je i kako bi se EU trebala povesti istim primjerom kada je riječ o financiranju pobačaju u „trećim zemljama“.
„Apsolutno se protivim ideji da EU financijski potpomaže organizacije koje promoviraju pobačaj kao metodu planiranja obitelji u 'trećim zemljama'. Novac i od EU-a treba biti dodijeljen organizacijama koje brinu o zdravlju žena i djece, a ne onima koje otvoreno promoviraju pobačaj kao metodu planiranja obitelji“, zaključila je hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Indonezija: opasnost za manjine

U Izvješću o vjerskoj slobodi koje je objavio Wahid Institute, studijski centar ustanovljen 2004. u Jakarti, a čiji su članovi muslimanski istražitelji, u Indoneziji su u opasnosti vjerske i etničke manjine. Prema izvješću, tijekom 2016. porasle su zloporabe i nasilje, a među pogođenim manjinama je i kršćanska zajednica.
Indonezija je u svijetu najmnogoljudnija država s muslimanskom većinom, 86% stanovništva su muslimani. Nazočni su i Ustavom priznati kršćani – protestanti i katolici, hinduisti i konfucijevci, za koje je 2016. bila vrlo teška jer su diskriminacije, nasilje i atentati razvidno su porasli u odnosu na 2015.
Zabilježeno je 204 teška prizora te 313 zlouporaba, koje se tiču vjerskih zajednica, a počinile su ih uglavnom ekstremističke skupine te državne ustanove i privatne organizacije. Nasilje protiv vjerskih manjina najizrazitije je u zapadnoj Javi i u pokrajini Aceh na otoku Sumatra. Ono je u suprotnosti s ozračjem uzajamnog poštovanja i miroljubive snošljivosti, koja uglavnom odlikuje indonezijsko stanovništvo.
Kako javljaju kršćanski misionari s terena, u stanovništvo se uvukao strah, naročito među etničke manjine poput kineske.
Najopasnija je muslimanska ekstremistička skupina Fronta za obranu islama koja bi htjela svima nametnuti šerijatski zakon te da se druge skupine ne pokazuju u javnosti. Također, oni ne želi da nemuslimani rade u državnoj službi, poput sadašnjega upravitelja Jakarte koji je protestant.

Argentina: Feminističko divljanje

Provokacije i napadi feministkinja na katolike i katoličke građevine nisu nikakva novost u Argentini, međutim povodom ovogodišnjeg marša koji se održao na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, prosvjednice su bile izrazito „maštovite“ te su odlučile otići korak dalje.
Naime, na prosvjedu za ženska prava koji je održan u Tucumánu, na sjeveru zemlje, skupina žena imitirala je proces pobačaja na osobi obučenoj poput Djevice Marije koja je oko svojeg vrata imala krunicu. Da bi provokacija bila veća cijeli prizor odvio se ispred mjesne katoličke katedrale, a uključivao je umjetnu krv i dijelove bebina tijela kako izlaze ispod haljine.
Kako javlja portal Crux, prosvjed je organizirala udruga Socorro Rosa Tucuman, a sam čin osudile su i neke od udruga koje su sudjelovale u maršu za prava žena.
Čin je osudio i biskup Alfredo Horacio Zecca poručivši da spomenuti događaj „duboko vrijeđa osobu i sliku Presvete Djevice Marije, Majke Božje kao i vjeru katolika“.
Biskup Zecca također je poručio kako se taj performans „nalazi u kontradikciji sa slavljem kojem je namjera istaknuti dostojanstvo žene, toliko puta ponižene, pretučene i ubijene“.

Nema komentara:

Objavi komentar