petak, 23. kolovoza 2019.

Bl. Giuseppe Oddi, časni brat


3. lipnja

Bl. Giuseppe Oddi rođen je u Vallinfredi u blizini Rima 6. lipnja 1839., u siromašnoj, ali vjerničkoj obitelji Vincenza Oddija i Bernardine Pasquali. Iako je pokazivao jaku volju za učenjem te duhovnim životom u djetinjstvu i mladosti, primio je vrlo malo edukacije zbog siromaštva. Zbog toga se može reći kako je bio jednostavan čovjek čitavog života.
U adolescentskim godinama odlučio je poći put redovništva, međutim nije pokazivao interesa postati svećenikom. Nakon što je stupio u kapucinski red uzeo je ime Diego od Vallinfreda. Čitav proces nije nimalo bio lagan budući da su mu se roditelji, unatoč njihovoj vjeri, tomu oštro protivili. U jednoj od rasprava s roditeljima kada je imao 20 godina odgovorio je na pitanje što to čini: „Želim otići i postati svetac.“
Tri godine kasnije na hodočašću za Rim sreo je Bl. Mariana da Roccacasalu i bio oduševljen njegovim primjerom što ga je i potaknulo da kasnije postane članom velike franjevačke obitelji. Oddi je otišao u samostan Bellegra u pokrajini Lacio te 1871. postao postulantom.
Među subraćom je bio poznat po blagom temperamentu i jakoj osobnoj vjeri. Njegova svetost za života se proširila izvan zidova samostana sve do Rima.
Papa Pio X. jednom je rekao za Oddija kako „on predstavlja istinskog duhovnog sina Sv. Franje“.
Čitav njegov redovnički život bio je ispunjen molitvom, radom i pomaganju drugima te je za života smatran svecem. Umro je 3. lipnja 1919.
Blaženim ga je proglasio sveti papa Ivan Pavao II. godine 1999.



Nema komentara:

Objavi komentar