petak, 23. kolovoza 2019.

Kršćanske Crkve u Iraku obnavljaju 12 000 porušenih domova

Prema procjenama oko 12 000 kršćanskih domova u 10-ak naselja Ninivske doline uništeno je tijekom okupacije tzv. Islamske države koja je iza sebe ostavljala pustoš. Poražavajuće statistike potaknule su kršćanske Crkve u Iraku na zajedničko djelovanje u obnovi uništenih naselja kako bi se izbjeglim kršćanima omogućio što brži povratak.


Tako su poglavari Sirsko-katoličke, Sirsko-pravoslavne i Kaldejske Crkve početkom travnja potpisali u Erbilu zajednički dokument kojim se osniva Povjerenstvo za obnovu Ninive, a čija je primarna zadaća planiranje i nadgledanje obnove kršćanskih naselja u Ninivskoj dolini uništenih nakon okupacije 2014.

Korijeni kršćanstva

Procjenjuje se kako će obnova uništenih kuća koštati više od 200 milijuna eura, a prikupljena sredstva bit će pravedno raspoređena između Crkava, u odnosu prema broju uništenih objekata.
Nadbiskup Sirsko-pravoslavne Crkve Mor Timotej Mosa Alshamany naglasio je kako ova inicijativa ima dvostruki karakter: s jedne strane riječ je o istinskom izrazu ekumenskog duha, dok bi s druge strane trebala omogućiti povratak tisućama kršćana na njihova stoljetna ognjišta.
„Danas smo doista jedna ujedinjena Crkva… Ujedinjena u obnovi kuća na području Ninivske doline, u posredovanju vjere onima koji žive u ovim mjestima i u pozivu na povratak svima koji su izbjegli“, kazao je mons. Alshamany u obraćanju medijima, posebno zahvalivši organizaciji Kirche in Not na svesrdnoj pomoći kako prošloj, tako i onoj budućoj.
Sirsko-katolički nadbiskup mons. Yohanna Petros Mouche pozvao je kršćane na povratak njihovim domovima i svjedočenje kršćanske vjere te naglasio kako je zajednički čin triju Crkava izraz želje za što bržom obnovom i povratkom normalnom životu na oslobođenom području Iraka.
Sirsko-pravoslavni biskup i mitropolit Mosula, Kirkuka i Kurdistana Nikodem Daoud Matti Sharaf  također je uputio svoj poziv izbjeglom kršćanskom stanovništvu podsjetivši kako su njihovi prostori „korijen kršćanstva“.
„Moramo ostati u svojoj zemlji. Moramo ostati kao svjedoci Isusa Krista u ovoj zemlji, u Iraku, a posebice u Dolini Ninive“, kazao je mitropolit Sharaf.

Kada je sve krenulo naopako?

Kršćanska zajednica u Iraku živjela je relativno mirno za vrijeme diktature Sadama Huseina. Imali su svoje predstavnike u vlasti i politici te je postojao kakav-takav mir. Sve je to narušeno 2003. za vrijeme američke invazije na ovu zemlju kada se nesigurnost uvukla u sve pore društva, a bombaški napadi postali su svakodnevnica.
Unatoč svemu, da uvijek može biti gore vidjelo se u noći 10. lipnja 2014. kada su teroristi tadašnjeg IDIL-a zauzeli milijunski grad Mosul, drugi po veličini u Iraku te njegovu okolicu.
U kakvom je rasulu bila iračka vojska govori i činjenica kako je u akciji sudjelovalo samo 800 terorista. Bio je to opasan napad na srce Iraka, a pokušano je istrebljenje najstarijih kršćanskih zajednica.
Na svu sreću iračka vojska se uspjela reorganizirati te već više od tri godine vraća teritorij koji je izgubila u samo nekoliko dana.
Nažalost, teritorij će biti vraćen, ali izgubljeni životi nikada. Magnitude progona kršćana u ovoj kolijevci civilizacije imaju konture genocida o čemu govore brojna istraživanja. Prognani se možda i vrate, zato je akcija obnove domova hvale vrijedna.


Meksički biskup se susreo s vođama bandi

Biskup Salvador Rangel Mendoza iz meksičke države Guerrero odlučio je napraviti hrabar korak. Kako bi spriječio nasilje nad svojim svećenicima, mons. Mendoza sastao se s vođama bandi koje su ovu meksičku državu pretvorili u pakao nasilja i trgovine drogom, a sve kako bi promovirao „mir, sklad i dijalog“.
„Kad sam doznao za prijetnje koje su upućivali svećenicima, od kojih je jedna bila vrlo ozbiljna, odlučio sam se susresti s tim ljudima i razgovarati s njima“, objasnio je biskup Chilpancingo-Chilape, dodavši kako je vođama rekao da u slučaju smrti svećenika neće moći ništa dogovoriti te kako će situacija u ovoj meksičkoj državi postati još gora.
Nakon što su lokalne vlasti od njega zatražile informacije o osobama s kojima se susreo, biskup Mendoza kazao je kako je njegova misija bila pastoralne naravi.
„Ja sam biskup, a ne javni tužitelj. Na njima je da istražuju. Ja sam samo oruđe dijaloga, susreta i moja dužnost nije privoditi ili prijavljivati ljude. Ako su oni bili otvoreni prema meni, ako su bili iskreni, tada i ja moram biti odan“, odgovorio je hrabri meksički biskup.
Nažalost, u ponekim društvima gdje država ne funkcionira, crkveni predstavnici su prisiljeni raditi ovakve poteze...
Prema službenim statistikama, stopa nasilja u ovoj meksičkoj saveznoj državi u stalnom je porastu. U siječnju ove godine zabilježeno je 165 ubojstava, dok ih je u veljači bilo 175, čime je Guerrero, uz Veracruz i Michiacán, službeno postao najnasilnija država u Meksiku.
Podsjetimo kako je u posljednjih deset godina u Meksiku ubijeno čak 40 svećenika.

Američki tinejdžer planirao izvršiti atentat na Papu

Čudna vijest koja neće odjeknuti svjetskim medijima dolazi nam iz SAD-a. Američki tinejdžer, koji je u vrijeme Papina posjeta SAD-u (2015.) i planiranja atentata imao samo 15 godina, uhićen je početkom travnja za vrijeme susreta s prikrivenim agentom FBI-a.
Santos Colon Jr., američki 17-godišnjak, priznao je istražiteljima kako je sudjelovao u planiranju i organizaciji atentata na Svetoga Oca.
Prema iskazima tužitelja, Santos je pokušao angažirati snajperista koji bi pucao na Papu tijekom njegova posjeta Philadelphiji te eksploziv koji bi postavio i detonirao na mjestu događaja. Napad se trebao dogoditi tijekom svete mise.
Tinejdžer je priznao krivnju za pružanje „materijalne podrške i resursa uključujući usluge i ljudstvo, teroristima, znajući da će ta podrška biti iskorištena u pripremi i pokušaju ubojstva stranog dužnosnika“, zbog čega bi mogao biti kažnjen s 15 godina zatvora i kaznom od 250 000 dolara.
Kako piše International Business Times, dječak je vjerojatno bio povezan s IDIL-om te je tijekom priprema za napad koristio ime Ahmad Shakoor.

Nema komentara:

Objavi komentar