srijeda, 24. srpnja 2019.

Bl. Vicente Soler Munárriz, misionar i mučenik


15. kolovoza

Bl. Vicente Munárriz rođen je 1867. u mjestu Malon u blizini Saragose u Španjolskoj. Sa 16 godina, 1883. za vrijeme pohađanja sjemeništa, stupio je u augustijanski red u Tarragoni.
Prije završetka teološkog studija zatražio je odlazak u misije te mu je dodijeljena filipinska Manila gdje je i zaređen 1890. Njegov prvi pastoralni zadatak bilo je misonarsko djelovanje na otoku Mindoro, a potom i Mamburao – u to vrijeme poznato utočište za kriminalce. Tu je djelovao u teškim uvjetima, živio je po pećinama i šumama, skrivajući se i navješćujući Riječ među domorodcima. Potom je dobio župu Taysan u Batangasu, također na Filipinima.
Za vrijeme filipinske borbe za neovisnost protiv Španjolske, uhićen je i sljedeće dvije godine boravio je po zatvorima više gradova i sela. Bio je tučen, neuhranjen i općenito loše tretiran, zajedno s ostalim zatvorenici. Tek na američku intervenciju dobio je slobodu i ponovno počeo djelovati u svojoj župi sljedećih šest godina.
Potom se vratio u Španjolsku gdje je pastoralno djelovao u različitim mjestima. Za to vrijeme radio je na osnivanju različitih katoličkih laičkih redova, bio je prior augustinskog samostana osnovao je i Katoličku poljoprivrednu udrugu.
Tijekom vremena napredovao je u augustinskom redu, od povjesničara do generala-priora 1926.
Nažalost, za vrijeme antikatoličkih progona u Španjolskom građanskom ratu 29. srpnja 1936 uhićen je i zajedno s još 19 zatvorenika strijeljan na Veliku Gospu, na groblju Motril u Grenadi. Svoje posljednje trenutke života ispred streljačkog voda proveo je ispovijedajući i otpuštajući grijehe.
Blaženim je proglašen 1999., a dvije godine ranije dobio je status mučenika.


Nema komentara:

Objavi komentar