srijeda, 4. siječnja 2012.

Proslavljena Svijećnica - dan redovnika i redovnica

Još jedan rutinski zadatak iz 2007.... ništa spektakularno. Samo malo zagrijavanje pred prave događaje

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova 2. veljače, na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu ili Svijećnicu, na dan kada se slavi i Dan posvećenog života (Dan redovnika i redovnica)  svečano pontifikalno Misno slavlje predvodio je u koncelebraciji brojnih svećenika apostolski nuncij u BiH Alessandro D’Errico. Na Misnom slavlju su blagoslovljene svijeće, a prije same Mise održana je svečana procesija oko katedrale. Obilježavanje Dana posvećenog života započelo je 1. veljače u sarajevskoj katedrali Srca Isusova kad su đakoni Franjevačke teologije iz Sarajeva predvodili klanjanje Presvetom Sakramentu. Nakon klanjanja slijedilo je Misno slavlje u 18 sati koje je predvodio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mijo Džolan uz koncelebraciju petnaestak svećenika i uz sudjelovanje brojnih redovnica. U propovijedi je fra Mijo istaknuo kako je redovništvo uvijek bilo «izazov» za svoje vrijeme. Čovjek našeg vremena je gladan Boga i traži «kruha» u osobi koja se Bogu potpuno predala i posvetila, odnosno traži osobu koja ima iskustvo Boga. Pozvao je sve nazočne da mole za redovnike i redovnice kako bi bili revni i vjerni svjedoci Kristova Evanđelja.
Apostolski nuncij D' Errico zahvalio je uzoritom kardinalu Vinku Puljiću na pozivu da predsjeda liturgijskim slavljem. «Vrlo sam se rado odazvao upućenom pozivu, ne samo što danas slavimo značajan blagdan, nego što na ovaj dan, Dan Bogu posvećenih osoba, imam prigodu obratiti se Božjem narodu u BiH, a na poseban način našim dragim redovnicima i redovnicama.»
«Crkva danas na poseban način misli na svoje sinove i kćeri koji su, istim Božjim duhom, cijeli svoj život posvetili Njemu, Svjetlu svijeta. Redovnice i redovnici u cijelom svijetu, kao i mnogi Bogu posvećeni laici, na današnji dan se okupljaju i obnavljaju svoje posvećenje Bogu», istaknuo je nuncij.
«U ovoj zemlji, nakon godinu dana moje službe kao Papina predstavnika, a to ću prenijeti Svetom Ocu i mojim poglavarima, očito je da svjedočanstvo redovničkog života ima dva specifična obilježja koja ne treba zanemariti. Prvo, ovdje je tijekom stoljeća i teških vremena Crkva mogla nastaviti svoju nazočnost, mogla je nastaviti svoju misijsku zadaću zahvaljujući nadasve redovnicima, a na poseban način ocima franjevcima koji su velikom revnošću i žrtvom znali pronaći način suživota s autoritetima određenog povijesnog vremena. Zato sam uistinu sretan da je na Misnom slavlju i provincijal franjevaca fra Mijo Džolan s brojnom  svojom subraćom franjevcima. Drago mi je da je tu i predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH sestra Marina Piljić, provincijalna glavarica sestara Služavki Malog Isusa, kao i brojne sestre različitih redovničkih zajednica koje djeluju u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Njihova brojnost nas podsjeća na dragocjen i poseban doprinos koji su dale redovničke obitelji u opstojnosti Crkve u BiH. Drugo obilježje redovničke nazočnosti u ovoj zemlji je da, također i u nedavnim teškim vremenima, u vremenu ratova i u vremenu totalitarnog režima, redovnici i redovnice su nastavili davati svoj doprinos križa i ljubavi za rast Crkve. Osjećam se dužnim zajedno s vama zahvaliti Bogu za sve dobro koje ste učinili, zahvaliti Bogu za uzoran primjer koji ste nam dali  i koji nam dajete. Crkva vas treba! Crkva treba vaš primjer i vašu zauzetost da bi bila učinkovitija i vjernija njezina zadaća. Crkva treba vaše zavjete: zavjet poslušnosti, siromaštva i čistoće da bi s vjernošću gledali na budući svijet i da bi svjedočili svijetu da u nebeskoj domovini, prema kojoj je upućen sav Božji narod, nema bogatstva - zato zavjet siromaštva, nema ženidbe - zato zavjet čistoće, nema poteškoća u međusobnim odnosima i u odnosima među narodima - zato zavjet poslušnosti.»

Život u slobodi

Istoga dana na Franjevačkoj teologiji u sarajevskom naselju Nedžarići održana je svečana akademija u organizaciji Vijeća za redovništvo Vrhbosanske nadbiskupije. Akademiju je otvorio zbor franjevačkih bogoslova izvedbom gregorijanskog himna Ave maris stela. Pozdravnu riječ u ime redovništva uputila je sestra Marina Piljić, provincijalna glavarica sestara Služavki Malog Isusa. Pozdravila je mons. Marka Josipovića, izaslanika vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića koji nije mogao biti na svečanoj akademiji, provincijala fra Miju Džolana, franjevačku zajednicu u Nedžarićima, redovnike, redovnice i ostale goste.
«Dan posvećenog života je posebna prigoda kada trebamo dublje promišljati o svome redovničkom identitetu», naglasila je sestra Marina dodavši da «današnji izazovi koji idu uz posvećen život nisu mali i bezazleni, upravo je to izazov našega poziva - uvjerljivije svjedočiti kršćansku nadu i radost što smo izabrani. Da bi učenik bio dostojan svoga učitelja, on mora proći čitav put kojim je išao njegov učitelj, zato se mi ljudi posvećenoga života moramo truditi biti kao Isus. Redovnici i redovnice moraju biti otvoreni za poticaje Duha Božjega kao i za usamljene i odbačene.»



Predavanje je održao pater Vinko Maslać, župnik sarajevske župe Grbavica.
«Bogu posvećen život je moguć samo u slobodi i biti u mogućnosti reći Bogu "da" znači doseći najviši mogući nivo slobode. Sama mogućnost biranja između dobra i zla je najniži oblik slobode, međutim stvarnost je drugačija, jer je biranje unutar granica dobra istinska sloboda. Zao izbor razara slobodu i tada čovjek prestaje biti slobodan. Potpuna duhovna sloboda je nemogućnost da se učini i najmanje zlo», naglasio je pater Maslać.
Akademija je nastavljena recitacijom «Pozdrav Mariji» Zlatka Rajčevca koju je izveo Goran Šafradin, učenik Franjevačke gimnazije iz Visokog. Sestra Katarina Dunđer je pročitala tekst Mihaele Mamić «Marija u životu Majke Terezije od Isusa karmelićanke», a zbor sestara je otpjevao pjesmu «U srcu nosim sliku ja».
U svom obraćenju provincijal franjevačke provincije bosne Srebrne fra Mijo Džolan je rekao kako današnji redovnici i redovnice osjećaju da su potrebni današnjem čovjeku i da moraju ponuditi odgovore na probleme i sumnje modernog čovjeka. Svečana akademija je završena pjesmom «O divna djevice» koju je pjevao zbor «Fra Nenad Dujić» pod dirigentskom palicom fra Ante Kovačića.

Nema komentara:

Objavi komentar