četvrtak, 26. siječnja 2012.

Svjetlost kao simbol naše vjere

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić predvodio je 2. veljače 2008. u sarajevskoj katedrali svečano Misno slavlje u prigodi svetkovine Prikazanja Gospodinova u hramu (Svijećnica). Na taj blagdan se ujedno i proslavio Dvanaesti svjetski dan posvećenog života.

Uoči svetkovine Prikazanja Gospodinova 1. veljače upriličeno je u sarajevskoj katedrali jednosatno klanjanje Presvetom Sakramentu koje su predvodili đakoni Franjevačke teologije. Nakon klanjanja u 18 sati uslijedilo je Misno slavlje koje je predslavio nadbiskup Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.
Na sam dan Prikazanja Gospodinova uz kardinala Puljića na Misi su koncelebrirali tajnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Waldemar Stanislaw Sommertag, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Mato Zovkić, personalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Marijan Pejić uz dvadesetak svećenika. U katedrali se okupio i veliki broj vjernika.

Na početku Euharistijskog slavlja kardinal Puljić je uputio iskrene čestitke i pozdrave svim nazočnim a posebno redovnicama i redovnicima u povodu Dana posvećenog života. Naglasio je kako svijeća treba biti simbol goruće vjere u našim srcima, kao simbol živoga Krista u nama i među nama. Crkva danas slavi i na poseban način misli o svojim sinovima i kćerima koji su cijeli svoj život posvetili Bogu. Mnogi redovnici na Svijećnicu ponovno obnavljaju svoje zavjete Bogu.
Procesiji oko katedrale prethodio je blagoslov svijeća. U svojoj propovijedi kardinal je između ostalog rekao: „Upravo ovaj dan je dan onih koje je Gospodin pozvao, potaknuti Duhom da pođu slijediti Isusa Krista. Pun je simbolike ovaj dan. Na poseban način na Dan Gospodnji prikazujemo Isusa u hramu - Njegovu žrtvu. Ne otkupljujemo Njega nego sebe. Gospodina prikazujemo da otkupimo sebe od ropstva grijeha, tame, lutanja i izgubljenosti da u tom svjetlu otkrijemo smisao svog života.“  Kardinal se potom obratio redovnicima i redovnicama kazavši: "Bog vas je pozvao da gorite njegovom vatrom ljubavi. Molite se i zahvaljujte na tom daru Gospodinu i radosni budite u svojim redovničkim zajednicama. U propovijedi se je kardinal osvrnuo i na dvije nezaobilazne teme u današnjem vremenu a to su  relativizam i sekularizam. Sve nazočne je pozvao da se svim silama odupru tim pošastima koje ulaze u sve pore našega života. Kardinal je na kraju pozvao sve da zrače istinskim evanđeoskim svjetlom kako bi Crkva istinski zračila Evanđelje. Misno slavlje uveličao je mješoviti zbor redovnika i redovnica. Danas u svijetu ima oko milijun osoba posvećenog života.

Svjedočiti logikom svijeće

Istog dana u popodnevnim satima na franjevačkoj teologiji u Sarajevu održana je prigodna akademija. Svečanost je otvorio zbor franjevačkih bogoslova, a pozdrav u ime viših redovničkih poglavarica uputila je s. Marina Piljić, provincijalka sestara Služavki malog Isusa. U svom govoru s. Marina je naglasila kako naše kršćansko, a pogotovo redovničko zajedništvo trebamo svjedočiti svojim životom, i to „logikom svijeće“, a to znači dati sebe za drugoga te ujedno biti i svjetlo svijeta. Prigodno predavanje imao je fra Anto Popović, u kojemu je istaknuo veličinu Božje ljubavi. „Apostol Pavao u susretu s Kristom doživljava svoju grješnost, ali i Božju bezgraničnu ljubav. Upravo ta ljubav je na križu razapeta i njezina snaga upravo se očituje na križu Kristovu“, rekao je fra Anto. Pozdrav ispred franjevačke zajednice uputio je fra Miran Duić koji je naglasio kako posvećeni život mora biti slobodno učinjen čin. Također je naglasio kako posvećeni život trebamo gledati kao misteriozni i sakramentalni znak u Crkvi. Na kraju akademije kardinal se zahvalio franjevcima i svima ostalima koji su učestvovali u organizaciji obilježavanja ovog dana.
Na taj dan posjetili smo i samostan sestara Karmelićanki u Sarajevu. Na naš upit kako su one obilježile ovaj dan, dobili smo jednostavan odgovor: „Isto kao i svaki naš dan – ništa posebno. Radili smo svoje uobičajene dužnosti, jedino što smo danas imali malo više posjeta.“
Pokojni papa Ivan Pavao II. ustanovio je 1997. godine da se 2. veljače obilježava kao dan osoba Bogu posvećenog života. Na taj se dan svečano zahvaljuje Bogu za veliki dar posvećenog života te se promiče i nastoji približiti taj dar Božjem narodu. Redovnički je život dar onima koje Bog poziva na veće sudioništvo u Božanskom životu i nasljedovanju Isusa Krista. Riječ je o Božjoj ljubavi koju valja uzvratiti darom svojeg života. U zoru trećeg tisućljeća Bogu posvećene osobe više naglašavaju zajednički život, sudioništvo, opraštanje, uzajamni prihvat, vedrinu i pravi mir. O svemu tome svjedoče redovničke zajednice koje su pozvane odgovoriti na veliki dar Božje ljubavi.                                                                               

Nema komentara:

Objavi komentar