utorak, 24. siječnja 2012.

Knjiga koja je obogatila hrvatsku misao

Ovo je posljednji izvjestaj za 2007. Bila je to godina puna prevrata i promjena ali sve u svemu odlična godina na poslovnom i privatnom planu. Sljedeća je naravno 2008. sa mnogodobrih tekstova i radova...

U samostanskoj galeriji Sv. Anto u Sarajevu 7. prosinca 2007. održano je predstavljanje knjige «Ogledi» zbirke radova pokojnog Nike Miličevića. To je četvrta knjiga u nizu Biblioteke posebnih izdanja koju izdaje Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost iz Sarajeva. O knjizi su govorili istaknuti kulturno-umjetnički djelatnici Željko Ivanković, Ivan Kordić, Julijana Grbelja i fra Perica Vidić.

Knjiga je plod višegodišnjeg prikupljanja građe koja se odnosi na literarno djelovanje Nike Miličevića u periodu od 1917. do 1956. godine. Budući da Miličević za života nije izdao ni jednu knjigu, priređivači su smatrali da je veoma vrijedno sakupiti njegov rad iz publikacija i novina na jedno mjesto i tako ga sačuvati od zaborava. Iako je ideja za objavljivanjem ovakvog djela nastala 1997. godine trebalo je točno deset godina do realizacije. Izborom tekstova priređivači su željeli ukazati na sve sfere Miličevićeva kulturnog, literarnog i prevodilačkog umijeća. Knjiga predstavlja prvi ozbiljni uvid u cjelinu njegova umjetničkoga rada. Priređivači nisu mijenjali izvorne tekstove, ali su izvršili ujednačavanje književnog jezika. Potpuna biografija Miličevićeva rada se nalazi na kraju knjige koja je tiskana u 300 primjeraka i ima 297 stranica.

Nema komentara:

Objavi komentar