četvrtak, 19. siječnja 2012.

Dostojan spomenik radu mons. Zovkića

Na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji 14. studenoga 2007. održano je predstavljanje Zbornika radova u čast mons. dr. Mate Zovkića pod nazivom «U službi riječi i Božjega naroda». Zbornik je napravljen u povodu 70. obljetnice života i 35. godine profesorskog djelovanja mons. Zovkića, a izdala ga je Vrhbosanska katolička teologija uz pomoć Ordinarijata, Ministarstva obrazovanja i znanosti Federacije BiH i Županije Sarajevo. Zbornik ima više od tisuću stranica i na njemu je radio 41 suradnik.


U prepunoj dvorani Pavla VI. moderator i predavač dr. sc. Marko Josipović pozdravio je sve nazočne među kojima je bio vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar, dr. Josip Vrbošić veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, kao i ostali predstavnicu vjerskog, političkog i kulturnog života grada Sarajeva i šire.
Mons. Josipović je naglasio da je Vrhbosanska teologija kao i cijela nadbiskupija ponosna što u svojim redovima ima dr. Zovkića koji je dao veliki doprinos na polju biblijsko - teološke znanosti, ekleziologije, ekumenizma i religijskog dijaloga.
O Zborniku radova  na predstavljanju su govorili dr. sc. Anto Popović bibličar i profesor Svetoga pisma na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, mr. sc. Božo Odobašić profesor na Vrhbosanskoj teologiji, dr. Luka Marijanović profesor na KBF-u i kanonik u Đakovu, dr. sc. Franjo Topić predsjednik ''Napretka''.
Nakon predavača skupu se obratio kardinal Puljić koji se u svoje osobno ime i u ime čitave nadbiskupije zahvalio mons Zovkiću na svemu što je radio do sada i izrazio radost što je mogao potpomoći izdavanje spomenutog Zbornika.
Na samom kraju skupu se obratio i mons. Zovkić koji je zahvalio Bogu na plodonosnih 35 godina profesorskoga rada kao i 40 godina svećeništva i 70 godina života ističući osobitu radost što je kroz sve ove godine mogao razborito koristiti darove života, služiti Božjoj riječi i Božjem narodu te živjeti i djelovati u ovom gradu kojeg smatra svojim duhovnim ozračjem.
Svečanost predstavljanja zbornika uveličao je «Napretkov» trio «Magis» koji je izveo skladbe Johanna Pachelbela i Antonia Vivaldia.
Mons. Mato Zovkić rođen je 9. svibnja 1937. u Donjoj Tramošnici gdje je i završio četiri razreda osnovne škole. Gimnazijsko školovanje u trajanju od osam godina započeo je u Dubrovniku, nastavio u Zagrebu te u Đakovu gdje je i maturirao 1957. godina. Filozofsko-teološki studij pohađa u Đakovu i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te je u lipnju 1965. diplomirao i u listopadu iste godine magistrirao.
Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1963. u Đakovu. U Zagrebu je i doktorirao 1968. godine. Nakon godinu dana župnikovanja u župi Srca Isusova u Sarajevu otišao je u Rim na studij Svetog pisma. Godine 1972. ponovno se vraća u Sarajevo gdje na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji predaje Novi Zavjet i ekleziologiju. Rektor Vrhbosanske katoličke bogoslovije bio je od1976 do 1983. Kanonikom je imenovan 1985., a 1987. i generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije. Tu dužnost, uz kraći prekid 1990., obnaša i danas.
Napisao je 12 knjiga, više od 140 znanstvenih članaka, 240 novinskih članaka, 90 recenzija, sedam prevedenih knjiga i pet knjiga na kojima je radio kao priređivač. Mons. dr. Mato Zovkić zasigurno je jedan od najvećih teologa današnjice na ovim prostorima.                                                                      

Nema komentara:

Objavi komentar