četvrtak, 14. veljače 2019.

Više tisuća hodočasnika na proslavi Velike Gospe

Više tisuća Gospinih štovatelja okupilo se 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u istoimenoj župi i svetištu u sarajevskom prigradskom naselju Stup. U proslavi su sudjelovali hodočasnici iz sarajevskih župa kao i pristigli vjernici iz dijaspore. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u večernjim satima predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.
 

Svečanost je započela procesijom od župne crkve do vanjskog oltara sa slikom Gospe Stupske gdje je nazočne pozdravio župnik vlč. Miroslav Ćavar zaželjevši svima dobrodošlicu, a posebno kard. Puljiću koji već tradicionalno predslavi misu na Stupu za Veliku Gospu.

Uznesenje na Nebo - cilj života

Uvodeći u euharistiju, vrhbosanski je nadbiskup pozvao na molitvu za mir u svijetu, a u prigodnoj propovijedi najprije je zapazio kako Majka Božja okuplja veliki broj hodočasnika, te naglasio kako se današnji čovjek često pita koji je smisao života.
"Slaveći Mariju na Nebo uznesenu, otkrivamo pravi i konačni smisao našeg života“, pojasnio je nadbiskup naglašavajući kako ovozemaljski život čovjeka ne treba zasjeniti njegovu težnju za nebeskim. Podsjećajući kako je Marija rodila Boga, istaknuo je kako je ona također "prošla ljudsku stvarnost". „Majka je toliko divna da je i sam Bog želio imati majku“, poručio je kard. Puljić okupljenim vjernicima
Osvrćući se na trenutnu situaciju u svijetu u kojemu je sve više izbjeglica, vrhbosanski je nadbiskup ustvrdio kako je i Marija morala bježati u izbjeglištvo u Egipat, te je pozvao okupljene da ne izgube osjećaj za one koji su prognani. „Ne možemo biti ravnodušni, ne smijemo izgubiti osjećaj za ljudsku bol“, kazao je kard. Puljić i u nastavku progovorio kako je važno osloboditi se grijeha, mržnje, zavisti, sebičnosti...
„Praštajući oslobađamo srce od zloće. Zato dolazimo Majci da nam udijeli utjehu. Dolazimo kako bismo otkrili smisao trpljenja, patnje, strahovanja“, ohrabrio je kardinal nazočne i zaželio da budu graditelji sadašnjosti i budućnosti. Završavajući propovijed, naglasio je kako Isus nije dopustio da njegova majka trune u zemlji, nego ju je dušom i tijelom uznio na Nebo. „Neka nas ovo naše okupljanje oko Marije utješi snagom vjere i ohrabri da budemo zauzeti te složni u borbi za jednaka prava svih“, zaključio je vrhbosanski nadbiskup.
Prije završnog blagoslova riječi zahvale vjernicima, hodočasnicima te onima koji su pomogli u organizaciji proslave patrona izrekao je župnik Ćavar. Nakon toga uslijedila je tradicionalna procesija s Gospinom slikom i svijećama do špilje s Gospinim kipom gdje je kardinal izmolio litanije i blagoslovio okupljene hodočasnike.

Zaigralo se i kolo

Vrijedi spomenuti kako su se župljani župe Stup za proslavu patrona pripremali misama devetnicama i trodnevnicom. Mise trodnevnice i uočnicu predslavio je duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Jakov Kajinić, dok su na samu svetkovinu slavljene mise od ranoga jutra. Pučku misu pred više od 1 500 vjernika također je predslavio vlč. Kajinić, a zanimljivo je bilo vidjeti i narodno kolo koje su vjernici zaigrali ispred vanjskog oltara. Posebno raduje činjenica da je veliki broj vjernika i hodočasnika tijekom tih dana pristupio sakramentu pomirenja. Napomenimo i to kako je proslava svetkovine Velike Gospe ujedno bila i oproštaj sa župom dosadašnjeg kapelana vlč. Marka Škrabe koji odlazi na studij u Rim, dok je na njegovo mjesto došao mladomisnik vlč. Dražen Kustura.

Hoće li Stup "preživjeti"?

Pred sami rat 1991. u župi Stup je bilo skoro 11 000 vjernika, što je danas gotovo nezamisliva i nedostižna brojka. Dosta župljana se iselilo tijekom rata i u poraću i to trbuhom za kruhom, ali i nezadovoljstvom zbog političke i društvene situacije u glavnome gradu. Mnogi se zato s pravom pitaju može li i hoće li Stup "preživjeti" i ostati katolički i hrvatski. Ipak, može se reći kako se danas broj župljana stabilizirao na oko 2 500 duša, a zamjetan je broj mlađih bračnih parova kao i broj krštenja djece koji nudi nadu.
Nažalost, uz stupsku petlju se grade nove zgrade, a dosta katolika je prodalo kuće, što je umnogome izmijenilo vjersku sliku na tome području koje se nekada u narodu nazivalo Mali Rim.

Nema komentara:

Objavi komentar