četvrtak, 14. veljače 2019.

Osnovano Povjerenstvo za proučavanje „đakonata“ žena

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 2. kolovoza 2016. kako je papa Franjo „nakon intenzivne molitve i zrela promišljanja“ odlučio osnovati Povjerenstvo za proučavanje „đakonata“ žena. Ta vijest je snažno odjeknula kao iznenađenje u svjetskim medijima najavljujući „novo razdoblje“ u Katoličkoj Crkvi. Ipak, nije riječ ni o kakvoj novosti jer je 12. svibnja tijekom susreta Svetoga Oca sa sudionicama Opće skupštine vrhovnih poglavarica priopćena namjera o osnivanju jednog takvog povjerenstva.

Za predsjednika povjerenstva papa Bergoglio imenovao je nadbiskupa mons. Luisa Francisca Ladarija Ferreru, tajnika Kongregacije za nauk vjere, dok je među preostalih 12 članova podjednak broj žena i muškaraca.
Povjerenstvo će biti zaduženo za izučavanje uloge žena koje su obnašale određene službe (među ostalim i dijakonije, odnosno djelotvorne ljubavi, tj. caritasa) u prvim danima Crkve. Iako se povjerenstvo bavi pitanjima položaja žena u Crkvi iz ranih dana kršćanstva, mnogi očekuju preporuke koje bi išle u pravcu davanja veće odgovornosti ženama u Crkvi danas...

Tko su članovi povjerenstva?

Važno je napomenuti kako pet članova povjerenstva predaje na papinskim sveučilištima u Rimu, a četiri su članovi Međunarodnog teološkog povjerenstva, dok su dva člana isusovci, a jedan augustinac. Dolaze iz različitih zemalja: četvero je iz Italije, dvoje iz SAD-a, a ostali su iz Ruande, Španjolske, Francuske, Njemačke, Austrije i Belgije. U povjerenstvo su uključene osobe različitih teoloških pravaca i specijalizacija za koje se Papa nada kako će „najbolje obaviti povjerenu im zadaću“.
Predsjednik ovoga tijela mons. Ferrer rođen je 1944. u blizini Mallorce u Španjolskoj. Studirao je na madridskom Sveučilištu stekavši diplomu prava. Odmah poslije diplomiranja 1966. stupio je u Družbu Isusovu. Za svećenika je zaređen 1973., a dvije godine poslije doktorirao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana te postao profesor dogmatike. Od 2008. naslovni je biskup Thibike te tajnik Kongregacije za nauk vjere. Mediji ga opisuju kao „konzervativna teologa“ i tradicionalista koji se posebno zanima i za patrologiju te kristologiju.
Zasigurno će za novoosnovano povjerenstvo zadatak biti veoma izazovan, ali i težak. Iz vatikanskog Tiskovnog ureda posebno su naglasili, s obzirom na priče po kuloarima, kako ni Papa niti bilo kakva povjerenstva neće razmatrati svećeničko ređenje žena.
Važno je naglasiti kako korak osnivanja povjerenstva nije nikakav odgovor na „pritiske“ modernoga svijeta i različitih feminističkih udruga koje neprestano blate Crkvu, Papu i mjesne biskupe tražeći „reforme“ te osuđujući „težak položaj žene“ u crkvenoj hijerarhiji.

Uloga đakona u Crkvi

Podsjetimo, đakoni su, jednostavnim rječnikom, prvi stupanj svetoga reda. Đakon može biti prijelazna ili stalna služba. Za prijelazne đakone zaređuju se svećenički kandidati, a za trajne đakone mogu biti zaređeni i oženjeni kandidati stariji od 35 godina koji moraju imati dopuštenje supruge. U posljednje vrijeme, a pogotovo na Zapadu, broj trajnih đakona se povećao, dok su se pojavile i misli kako đakonima mogu biti i žene. U Katoličkoj Crkvi đakon može krstiti, vjenčati, pokopati, propovijedati na misi i davati pričest. Ne može predslaviti sv. misu, ispovijedati i podijeliti bolesničko pomazanje, što su službe koje pripadaju svećeniku.

Nema komentara:

Objavi komentar