četvrtak, 14. veljače 2019.

Utemeljen Dikasterij za laike, obitelj i život

Papa je Franjo 17. kolovoza 2016 objavio novi motuproprij Sedula Mater (Brižna majka) kojim je ustanovio novi Dikasterij za laike, obitelj i život. "Crkva, brižna majka, uvijek se tijekom stoljeća skrbila za laike, obitelj i život, očitujući ljubav milosrdnog Spasitelja prema čovječanstvu", stoji na početku teksta kojim se objašnjavaju razlozi i motivi utemeljenja novog dikasterija. Prvim pročelnikom imenovan je mons. Kevin Joseph Farrell, biskup Dallasa u SAD-u.

„Pomno razmotrivši sve stvari, Našom apostolskom ovlašću utemeljujemo Dikasterij za laike, obitelj i život kojim će upravljati posebni statuti. Kompetencije i funkcije koje su dosad pripadale Papinskom vijeću za laike i Papinskom vijeću za obitelj bit će prenesene na taj dikasterij 1. rujna, s definitivnim okončanjem spomenutih papinskih vijeća“, stoji u kratkom dokumentu u kojem se također naglašava kako se papa Franjo u ulozi Petrova nasljednika brine da različiti dikasteriji Rimske kurije budu prilagođeni situacijama današnjeg vremena te da odgovaraju potrebama opće Crkve.
Kako stoji u motupropriju, osobita pozornost posvećena je laicima, obitelji i životu, kojima se želi „pružiti podrška i pomoć, da bi bili djelatno svjedočanstvo evanđelja u današnjem vremenu i izraz Otkupiteljeve dobrote“. Motuproprij je potpisan 15. kolovoza, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Struktura i članovi

Podsjetimo kako je Sveti Otac prije nekoliko mjeseci odobrio ad experimentum statut novog tijela Rimske kurije i odredio njegove nadležnosti. Dikasterij za laike, obitelj i život, prema statutu ad experimentum, ima ovlasti za promicanje života, apostolata vjernika laika, pitanja pastoralne skrbi obitelji i njezina poslanja prema Božjem naumu te za skrb i podršku ljudskoga života.
Dikasterijem predsjeda pročelnik, a pomaže mu tajnik koji može, ali ne mora biti laik te izričito tri laika koji će djelovati kao podtajnici. Podijeljen je u također tri odjela: prvi je za vjernike laike, drugi za obitelj i treći za život, a svakim pojedinačno predsjeda po jedan podtajnik.
Članovi dikasterija bit će, među ostalima, laici: muškarci i žene, oženjeni i u celibatu. Također, imat će izravnu vezu s Papinskim institutom Ivan Pavao II. za studij braka i obitelji, bilo s glavnim sjedištem, bilo s pridruženim ustanovama, sve u cilju promicanja proučavanja braka, obitelji i života.

Tko je prvi pročelnik?

Mons. Farrell američki je Irac rođen 1947. u Dublinu. Za svećenika je zaređen 1978. Jedno vrijeme djelovao je kao kapelan na meksičkom Sveučilištu Monterrey gdje se posebno interesirao za bioetiku i sociologiju. Riječ je o iznimno školovanu i svestranu biskupu koji je završio više fakulteta u različitim oblastima. Osim diplome iz teologije, u Španjolskoj je studirao na Fakultetu za umjetnost, a na Sveučilištu Notre Dame dobio je diplomu za poslovnu ekonomiju i administraciju.
Početkom 1984. inkardiniran je u Washingtonsku biskupiju gdje je obavljao različite pastoralne zadatke. Krajem 2001. sv. Ivan Pavao II. proglasio ga je pomoćnim biskupom Washingtona, a emerit Benedikt XVI. 2007. sedmim po redu biskupom Dallasa.
U svojoj prvoj izjavi za medije nakon imenovanja mons. Farrell je rekao kako je počašćen te da se uvijek smatrao "samo biskupom" i "službenikom ljudi“. „Čini mi se da će to biti veliki izazov, osobito s obzirom da je pismo Svetoga Oca Amoris laetitia tako važno i tako dobro primljeno u čitavome svijetu“, rekao je biskup Farrell za Radio Vatikan napominjući kako će se na prvome mjestu posvetiti promicanju obitelji, laičke službe i osiguravanju punopravna položaja laika u Crkvi.
Zanimljivo je napomenuti kako u Rimu djeluje njegov stariji brat mons. Brian Farrell, trenutačno kao tajnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. „Radujem se češćem viđanju s bratom. Svećenici smo već dugo godina, ali nikada nismo radili zajedno u istome gradu“, rekao je na kraju obraćanja novoimenovani pročelnik Dikasterija za laike, obitelj i život.

Što je dikasterij?

Dikasterij (grč. δıϰαστήρıον: sudište, sud) je prema Hrvatskoj online enciklopediji (www.enciklopedija.hr), naziv za vrstu suda opće ovlasti u građanskim i kaznenim predmetima u Ateni. Članovi su se birali ždrijebom među građanima starijima od 30 godina, a zasjedali su u vijećima od 200 do više od 1 000 članova, ovisno o značenju predmeta. U srednjem vijeku služio je kao naziv za različite visoke sudove i ustanove. U hrvatsko-ugarskoj državnoj zajednici javlja se od 17. st. kao naziv za najviše institucije izvršne vlasti. Danas je to opći naziv za dijelove Rimske kurije.


Nema komentara:

Objavi komentar