utorak, 25. veljače 2020.

Egipat: Strah od napada tijekom ramazana te svjedočenje Krista

Prošle je godine ramazansko vrijeme obilježio niz napada na vjerske manjine. Ta je činjenica opravdano izazvala zabrinutost da će se isto ponoviti. Međutim, Kopti ne posustaju u svome životnom svjedočanstvu...

Koptski kršćani u Egiptu ušli su vrijeme ramazana pod snažnim pritiskom budući da su sjećanja na brutalne terorističke napade na crkve i njihove zajednice još uvijek svježa. Iako teritorijalno poražena Islamska država i dalje ima veliki broj pristalica i simpatizera u mnogoljudnom Egiptu. Sigurnosne snage rade svoj posao, međutim napadi se mogu dogoditi svakoga dana.
No, umjesto da se – kako bi netko očekivao – skrivaju od straha, ili ne privlače pozornost, mnogi Kopti, uključujući i djecu, čuvaju stoljetnu tradiciju tetoviranja križa na zglobu.
Riječ je o tradiciji koja se sačuvala stoljećima u vrijeme kada je islam došao u Egipat te kad su muslimani postali većina. Kršćani su tetovažama pokazivali identitet, a zbog toga su morali plaćati poseban porez.
Kopti danas odlučuju tetovirati križ na ruci kao znak odavanja počasti poginulim i ubijenim sunarodnjacima, ali i pokazati svoju vjernost Kristu bez obzira na opasnosti s kojima se suočavaju.
Nositi simbol koji nikad neće nestati znači podsjetnik na predanost Bogu, ali i vjeru da Bog prati svoje vjernike.
Prema informacijama, usprkos teškoj situaciji u Egiptu, među kršćanima vlada dobro duhovno raspoloženje. Nema mjesta ravnodušnosti, a to pokazuju i primjeri tetoviranja te brojnih prelazaka na kršćanstvo koja se odvijaju u egipatskim crkvama...




Prijetnje smrću nikaragvanskom biskupu

Prijetnje smrću i klevete upućene biskupu Báezu Ortegi dolaze od vlasti, orkestrirane preko novinara i državnih medija te putem lažnih i prikrivenih korisnika društvenih mreža...

„Osjećamo hitnu potrebu izvijestiti naš narod o kampanji kojom se želi ocrniti biskupe i svećenike, te o prijetnjama smrću koje nam se upućuju, a posebno našem dobrom bratu mons. Silviju Báezu Ortegi, pomoćnom biskupu Manague“, objavila je Nikaragvanska biskupska konferencija u priopćenju poslanom agenciji Fides.
Ti se napadi događaju dok se održavaju razgovori o „Nacionalnom dijalogu“ – u kojima sudjeluje biskup Báez Ortega – a koje je Crkva sazvala pokušavajući posredovati između Vlade i društvenih čimbenika, i to nakon gotovo mjesec dana prosvjeda u kojima je poginulo najmanje 76 osoba, a ranjeno ih je više od 800.
„Podsjećamo agresore da smo mi jedno tijelo; ako se napadne neki biskup ili svećenik, napada se Crkva. Nećemo prestati pratiti, u ovom odlučujućem trenutku, nikaragvanski narod koji je ispod bijele i plave boje naše zastave izišao na ulice kako bi tražio svoja legitimna prava“, napisali su biskupi.
Mons. Ortega je putem Twittera istaknuo: „Oni koji me vrijeđaju i kleveću, i koji čak žele moju smrt, neka znaju da se ne bojim i da me neće pokoriti ni prisiliti na šutnju. Moja vjernost Isusu Kristu i moja ljubav prema nikaragvanskom narodu čvršći su nego ikada.“
U ovom trenutku, jednom od najkritičnijih u povijesti te srednjoameričke zemlje, biskupi osuđuju grubu represiju Vlade koja želi izbjeći svoju odgovornost glavnoga sudionika u napadima.
Republika Nikaragva je država u Srednjoj Americi, između Karipskoga mora na istoku i Tihog oceana na zapadu. Na sjeveru graniči s Hondurasom, a na jugu s Kostarikom. Obuhvaća 130 373 km² i spada među najveće države u Srednjoj Americi, ali je rijetko naseljena. U njoj živi 5 142 098 stanovnika prema popisu iz 2005., odnosno 6 262 703  prema procjeni iz 2015. Glavninu stanovništva čine katolici (58,5 %), protestanti (21,6 %) uglavnom baptisti, moravska braća i pentekostalci, te ostali.



Rusija: Napad na pravoslavnu crkvu u Groznom

Jedan vjernik i dvojica policajaca ubijeni su 18. svibnja 2018. u napadu na crkvu Sv. Mihaela u Groznom, glavnom gradu republike Čečenije koja pripada Ruskoj Federaciji
Napad su izvela četvorica islamskih ekstremista, a cilj im je bio uzeti za taoce vjernike koji su se okupili na liturgiju.
Pribranošću svećenika Sergija Abašova zatvorena su glavna vrata na crkvi čime je spriječen ulazak napadača. U pucnjavi ispred crkve koja se nalazi u središtu grada ubijena su dva policajca, jedan vjernik te potom sva četvorica terorista.
Napad su osudili iz odjela za medije Moskovskoga patrijarhata, nazvavši ga pokušajem poticanja sukoba između kršćana i muslimana.
Ovaj je teroristički čin doveo u pitanje stanje sigurnosti uoči Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se u lipnju i srpnju održati u Rusiji. Premda Grozni neće ugostiti nijednu utakmicu prvenstva, Egipatski nogometni savez izabrao je upravo taj grad kao bazu za pripreme svoje reprezentacije.






Nema komentara:

Objavi komentar