srijeda, 12. veljače 2020.

Najmanje 11 mrtvih u napadu islamista na crkve

U terorističkim napadima u Indoneziji 13. svibnja 2018.poginulo je najmanje jedanaestero ljudi, više od 40 je ranjeno, a tri su crkve oštećene.

Eksplozije su odjeknule u drugom po veličini indonezijskom gradu Surabayi i to redom u katoličkoj crkvi Sv. Marije, indonezijskoj kršćanskoj crkvi i pentekostnoj crkvi,.

Prvi napad dogodio se tijekom svete mise u katoličkoj crkvi u 7:30  prema lokalnom vremenu, a u njemu je stradalo četvero ljudi, uključujući napadača.
Nekoliko minuta kasnije u eksploziji u indonezijskoj kršćanskoj crkvi ubijeno je dvoje ljudi, a još dvoje izgubilo je život u napadu na pentekosnu crkvu.
Premda do sada nitko službeno nije preuzeo odgovornost za napade, obavještajne službe navode kako iza njih stoje pripadnici islamističke skupine Jemaah Ansharut Daulah, povezane s Islamskom državom koja je poražena u Siriji i Iraku.
Policija navodi kako je napade izvelo najmanje pet osoba, među kojima je i jedna žena koja je sa sobom vodila dvoje djece. Sumnjivu ženu policija je zaustavila u predvorju crkve, a u tom trenutku ona je iznenada zagrlila civila, nakon čega je odjeknula eksplozija.
Wawan Purwanto, ravnatelj za komunikacije Indonezijske obavještajne agencije, kazao je kako su napadi vjerojatno povezani sa smrtonosnim incidentom u zatvoru nedaleko od Jakarte, u kojem su sudjelovale osobe osumnjičene za povezanost sa spomenutom terorističkom skupinom.


Nema komentara:

Objavi komentar