srijeda, 24. srpnja 2019.

Otmica časne sestre u afričkoj državi Mali

Kako je javila Katolička novinska agencija koja je pritom citirala priopćenje Kolumbijske biskupske konferencije 7. veljače 2017., u afričkoj državi Mali oteta je časna sestra Gloria Cecilia Narváez, članica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne. Sestru je otela skupina naoružanih muškaraca, natjeravši ju da im preda ključeve ambulantnog vozila koje je pripadalo redu.

U rubrici Križnim putem kršćana nismo imali mnogo vijesti iz Malija, iako je ta zemlja posljednjih godina bila meta brojnih terorističkih napada koji su brzo sišli s naslovnica. Prije dvije godine mirovne snage UN-a u toj zemlji napadnute su artiljerijskim oružjem. Također, država Mali spominjala se u kontekstu bacanja kršćanskih izbjeglica s broda u more u blizini talijanske obale.

Teroristi ili „obični“ kriminalci?

Najnoviji napad, to jest otmica, dogodio se u mjestu Karangasso, u regiji Sikasso, na jugu Malija, gdje se nalazi kuća u kojoj su živjele časne sestre. Premda su prilikom napada u kući bile sve četiri redovnice, ostale tri uspjele su pobjeći. Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad, a mišljenja o mogućim otmičarima se razlikuju.
Prema riječima lokalne poglavarice, s. Noemi Quesade, napadači su tvrdili da su džihadisti. S druge strane o. Edmond Dembele, glavni tajnik Biskupske konferencije Malija, tvrdi kako je moguće da je zapravo riječ o lokalnim razbojnicima koji su se identificirali s džihadistima kako bi naveli policiju na krivi trag.
Kako piše CNA, tu hipotezu podupire činjenica da su otmičari uzeli računala, novac i auto koji su pripadali redovnicama. Prema informacijama istog portala, teroristi povezani s Al-Qaedom većinom djeluju na sjeveru te zemlje. Policija je za sada uhitila dvije osobe koje se sumnjiče za otmicu, međutim još uvijek nema informacija o sestri Gloriji.

Sestre opismenjavaju i vode sirotište

Iz Družbe sestara franjevki od Bezgrješne kažu kako oteta kolegica već 12 godina služi u Maliju gdje njezina zajednica upravlja velikim medicinskim centrom, kao i domom u kojem brinu za 30-ak siročadi od godinu-dvije starosti.
Uz to, redovnice su poučavale čitanju i pisanju otprilike 700 muslimanskih žena te trenutačno grade hambar u kojem bi se spremala hrana za sušna razdoblja, s obzirom na to da velik broj majki u toj regiji umire od pothranjenosti.
Mali je država u zapadnoj Africi, bez izlaza na more. Sjeverni dio zemlje čini pustinja Sahara, a južnim, u kojem živi većina stanovništva, protječu velike istočnoafričke rijeke Niger i Senegal. Islam je većinska religija u populaciji oko 15 milijuna stanovnika. Mali je siromašna zemlja, gospodarski ovisna o kretanju svjetskih burzovnih cijena pamuka i zlata, kao glavnih izvoznih proizvoda. Siromaštvo je plodno tlo za rasadnik različitih terorističkih skupina povezanih s  Al-Qaedom. 

Kršćanofobija u Francuskoj raste

Prema izvješćima koje dolaze iz Francuske broj protukršćanskih napada uvelike se povećao u odnosu na vrijeme od prije 15-ak godina. Naravno, o tome nećete čitati u „slobodarskim“ i „naprednim“ medijima koji nas uvjeravaju kako je sve uredu.
Dok se zahvaljujući naporima francuskih vlasti i ulaganjem 100 milijuna eura u borbu protiv islamofobije i antisemitizma broj protužidovskih i protuislamskih napada u posljednjih nekoliko godina postupno smanjivao, broj napada na crkvene prostore tijekom 2016. porastao je za 17 % u odnosu na prethodnu godinu, dok je u odnosu na 2008. broj protukršćanskih napada porastao za čak 245%.
Kako prenosi Le Figaro, 90% napada na bogoštovne prostore odnosi se na crkve, a prema izvješćima francuske policije većina napada nije vjerski motivirana. Četvrtina od 949 registriranih napada motivirana je anarhizmom, dok iza 14% napada stoje sotonističke skupine.
Francusko ministarstvo unutarnjih poslova ne krije zadovoljstvo zbog sve manjih rasističkih incidenata, no upozorava kako nema mjesta nikakvom trijumfalizmu.
„Zahvaljujući sveopćoj mobilizaciji državnih službi, ostvarili smo ohrabrujuće rezultate, što potvrđuju podaci za 2016. U suočavanju s antisemitizmom, islamofobijom i protukršćanskim napadima ne smijemo popustiti. Nastavit ćemo se boriti protiv tih neprihvatljivih djela koja kaljaju Republiku“, kazao je ministar Bruno Le Roux. Možemo samo reći: živi bili pa vidjeli!

Socijalisti pozivaju na financiranje pobačaja iz EU proračuna

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir glasovala je, sredinom veljače, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta protiv amandmana kojima se EU poziva na financiranje pobačaja novcem poreznih obveznika. Ona smatra kako je to apsolutno neprihvatljivo te da to nije zadaća Europske unije, naglasivši kako takve mjere neće i ne mogu unaprijediti položaj žene.
„Prijedlog koji dolazi iz redova socijalista, podržan ljevicom i zelenima potkopava temeljna načela EU-a, poput supsidijarnosti i proporcionalnosti jer su obiteljske politike i zdravlje u nadležnosti država članica, a ne EU“, pojasnila je Petir u svome obraćanju.
Europski parlament na svojem plenarnom zasjedanju sredinom veljače u Strasbourgu, raspravljao je o preporukama Vijeću o prioritetima EU-a za 61. sjednicu Komisije UN-a o statusu žena, a među amandmanima podnesenima za glasovanje na plenarnoj sjednici, našla su se dva koji kritiziraju odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da obustavi financijsku pomoć međunarodnim organizacijama koje pružaju usluge pobačaja te traže da EU i država članice povećaju svoja izdavanja u tom smislu i „popune rupu u financiranju“.












Nema komentara:

Objavi komentar