srijeda, 24. srpnja 2019.

Bl. Maria Domenica Mantovani, redovnica


2. veljače

Maria Domenica Mantovani rođena je 1862. u Veroni kao najstarije od četvero djece u obitelji Giovannija Mantovanija i Prudenze Zamperini. Vjerničke osjećaje i duhovnost naslijedila je od svojih roditelja. U ranoj mladosti mjesni ju je župnik i njezin duhovnik Giuseppe Nascimbeni, osjetivši kako je riječ o djevojčici koja ima tendenciju ka redovničkom životu, zamolio da pomaže u katehezi te posjećivanju bolesnih vjernika što je ona rado činila.
Prema svjedočenju, krajem 1886. dala je osobni zavjet za posvećenim životom moleći Blaženu Djevicu Mariju da joj pokaže put kako najbolje ostvariti svoj poziv. Nakon nekoliko godina traženja, 1892. u zajednici s još dvije sestre i duhovnikom Nascimbenijem (koji je kasnije također postao blaženikom) osnovala je kongregaciju Malih sestara od Sv. Obitelji.
U svojem rodovničkom životu uvijek je iskazivala svoju malenost naspram Boga.
Karizma novoga reda bila je briga o siromašnima i potrebitima izvan gradova te pomaganje bolesnima i starijima u njihovim domovima. Također su radile po vrtićima.
Bl. Mantovani je umrla 1934. dok njezina redovnička zajednica i danas živi u desetak zemalja svijeta na tri kontinenta. Posvećene su radu s djecom, mladima, obiteljima te pomažu svećenicima u župama kao i starijima i nemoćnima.
Blaženom je proglašena 2003. zbog njezine brige za potrebite i siromašne kao i zbog osnivanja reda koji je iznjedrio mnoštvo duhovnih zvanja i očitovanja milosrđa.
 

Nema komentara:

Objavi komentar