srijeda, 24. srpnja 2019.

Bl. Giuseppe Antonio Tovini, laik


16. siječnja

Giuseppe Antonio Tovini rođen je 1841. kao prvo od sedmero djece u obitelji Mosè Tovinija i Rose Malaguzzi. Srednju školu završio je u Bergamu 1858. te je kasnije upisao fakultet na Sveučilištu u Paviji gdje je diplomirao 1865. Porom se preselio u Bresciju kako bi postao odvjetnik te stekao potrebne stručne ispite.
Od 1871. do 1874. obavljao je zahtjevnu službu gradonačelnika Cividate Camunoa, njegova rodnog mjesta. U svom mandatu donosio je važne odluke te promovirao osnivanje banaka, željezničkih linija te općenito moderne infrastrukture.
Početkom 1875. oženio je Emiliju Corbolani s kojom je dobio desetero djece. Jedan sin mu je postao isusovac, a dvije kćerke časne sestre.
Tovini je bio članom franjevačkih laika te je sudjelovao u osnivanju katoličkih novina koje su krenule izlaziti 1878. U međuvremenu, 1882. osnovao je vrtić Sv. Josipa te nekoliko katoličkih institucija prigodnih vremenu u kojem je živio.
Osnovao je nekoliko banaka: Banca di Valle Camonica (1872.); Banca San Paolo di Brescia (1888.) i Banco Ambrosiano in Milan (1896.).
Umro je 1897. s reputacijom svete osobe. Zanimljivo je spomenuti kako je i njegov nećak Mose Tovini proglašen blaženim.
Proces za njegovo proglašenje svetim pokretan je nekoliko puta. Tek je za vrijeme Sv. Ivana Pavla II. proglašen slugom Božjim i napokon blaženim 1998.
Iako je bio odvjetnik i bankar, dvije djelatnosti koje danas ne krasi prevelika moralnost i savjesno djelovanje, proglašen je blaženim jer je njegov poslovni i obiteljski život bio snažno prožet katoličkim duhom do te mjere da je za života bio smatran svetom osobom. Sudjelovao je u pastoralnom životu mjesne župe s velikom revnošću, isto tako osnivao je katoličke institucije i novine. Može se reći kako je bio primjer zauzetog katoličkog laika s kraja 19. st. u Italiji.

Nema komentara:

Objavi komentar