četvrtak, 6. lipnja 2019.

Dvoličnost medija u svezi s primanjem izbjeglica

Američki i svjetski mediji kritizirali su odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o suspendiranju programa primanja izbjeglica u Sjedinjene Američke Države. Riječ je o privremenom potezu koji je Bijela kuća objasnila kao nužan zbog redefiniranja sigurnosne strategije. Događanja su to koja ponovno na površinu izbacuju dvoličnu politiku koju promoviraju liberali. Sve su to isto radili Bill Clinton i Barack Obama, međutim, tada nije bilo prosvjeda... 

U svijetu trenutno nema popularnije teme od komentiranja dosadašnjih, i iščekivanja sljedećih poteza novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Jedna od onih odluka koja je izazvala najviše bijesa je odredba koju je na 120 dana zaustavljen program prihvaćanja izbjeglica i imigranata iz sedam, pretežno muslimanskih zemalja za koje je utvrđeno kako u njima postoji teroristička prijetnja za SAD.
Također, na neodređeno vrijeme zabranjen je prihvat izbjeglica iz Sirije te je navedeno kako će prioritet u reguliranju izbjegličkog statusa, kada program prihvaćanja ponovno krene, imati oni koji su proganjani iz vjerskih razloga.

Ne pada snijeg da pokrije brijeg...

Na početku treba reći da gosp. Trump samo ispunjava svoja obećanja s kojima je i dobio izbore, to jest legitimitet od svojih sugrađana. Također, treba napomenuti kako je slične odluke imao i predsjednik Barack Obama te svojedobno i Bill Clinton. Potrebno je naglasiti kako tada, u vrijeme prethodnih predsjednika, mediji nisu dizali veliku buku kada su njihovi „ljubimci“ donosili slične odluke koje su se svodile na približno isto kao što je uveo i Trump. Danas je, međutim, drugačija situacija i u njoj se ogleda pokvarenost medijskih korporacija i galopirajućeg liberalizma koji u svemu, što se ne poklapa s njegovom agendom, vidi „prijetnju po cijeli svijet“.
Tako je novi američki predsjednik ocrnjen i sotoniziran i prije nego je stupio u Bijelu kuću. Ljevičari, koji su u svemu ovomu najviše bučni, u dijelu odluke o američkom prihvaćanju samo onih izbjeglica koje su progonjene, iščitali su prioritet u primanju samo kršćana, što je predstavljeno kao velika tragedija.
Lijevo-liberalni mediji i prosvjednici su samim time sebi skočili u stomak apriori, priznajući da su kršćani najprogonjenija vjerska skupina na Bliskom istoku. Usput su zaboravili npr. na Jezide, pa i muslimane - šijite, te ostale vjerske manjine koje neće biti obuhvaćene zabranom.
Također, treba napomenuti kako ti isti ljudi nemaju odgovora na Trumpove prijetnje da će izgraditi veoma visok zid prema Meksiku. Kako onaj koji ne želi muslimanske izbjeglice također sprječava i katolike u ulasku u SAD? Očito se takve odluke ne slažu s unaprijed izgrađenim „imidžom“ o novom predsjedniku. Ovdje se opet potvrđuje stara poslovica kako ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da svaka (medijska) zvijer pokaže svoj trag...

Biskupi imaju jasan stav

U duhu posljednjih događanja u SAD-u američki biskupi se suprotstavljaju suspenziji izbjegličkog programa, ali ne zaboravljaju ni na sigurnost. Biskupi okupljeni oko Američke BK vjeruju kako je danas, više nego ikada, prihvaćanje izbjeglica i pridošlica čin ljubavi i nade.
„Nastavit ćemo raditi na humanom prihvaćanju izbjeglica bez žrtvovanja naše sigurnosti ili drugih temeljnih vrijednosti nas Amerikanaca i osiguravati spajanje obitelji s njihovim najdražima“, stoji u priopćenju u kojem je komentirana i odluka o privremenoj zabrani primanja izbjeglica iz Sirije te ona o davanju prioriteta izbjeglicama koji su proganjani zbog svoje vjere.
Istodobno, nadbiskup Chicaga Blase Cupich, inače hrvatskih korijena, objavio je odvojeno priopćenje u kojem je Trumpovu odluku nazvao „crnim trenutkom američke povijesti“ i opisao je kao suprotnu „katoličkim i američkim vrijednostima“.
Kao odgovor na „napade“ sa svih strana Trump je rekao: „Amerika je ponosna nacija imigranata i nastavit ćemo pokazivati suosjećanje prema onima koji su proganjani, ali istodobno ćemo zaštititi naše granice i građane.“ Ništa drugo što nisu ni radili i ostali predsjednici SAD-a. Na kraju krajeva, svaki predsjednik na planetu prvenstveno je dužan zaštititi svoje sugrađane.


Povratak je budućnost za iračke kršćane?

„Nema potrebe za stranim vojnim snagama koje bi štitile sela i područje Ninivske doline. Kršćani koji su živjeli tamo do kolovoza 2014., kada su ta područja osvojili džihadisti samozvane Islamske države, vratit će se prije ili kasnije“, istaknuo je kaldejski patrijarh Rafael Louis Sako I. u intervjuu za internet-magazin ankawa.com.
On se ovime referirao na prijedlog onih koji traže intervenciju stranih vojnih snaga koje bi trebale osigurati povratak kršćanskih izbjeglica, dok traje ofenziva za istjerivanje Islamske države iz Mosula, njihove posljednje velike utvrde u Iraku.
Primas Kaldejske Crkve priznao je moguću korist UN-ova angažmana kao i promatrača europske zajednice koji bi nadgledali i poticali povratak kršćana Ninivske doline u njihove domove, pritom budno motreći kako bi spriječili bilo kakve moguće prijestupe. Također je odbacio mogućnost institucionaliziranja „kršćanskih paravojnih snaga“, organiziranih na sektaškoj osnovi, koje bi djelovale izvan okvira građanskih i nacionalnih vojnih ustanova.
Nadbiskup Erbila Basha Warda je u obraćanju medijima istaknuo kako kršćani imaju obvezu povratka te izgradnje crkava i domova koje su morali napustiti prije dvije godine.
Kaldejski nadbiskup je svjestan kako ništa ne može započeti dok se posljednji kvart u Mosulu ne očisti od Islamske države.
Nažalost, mržnja i razaranje kršćanski objekata bila je tolika da će vrijeme obnove biti dugo.
Za kraj dodajmo i anketu ACN koja je ukazala kako se samo jedan postotak kršćana želio vratiti kada se pojavila mogućnost pobjede nad Islamskom državom. Nova anketa kaže da se ta brojka popela na 50 % i dalje raste.

Nema komentara:

Objavi komentar