četvrtak, 6. lipnja 2019.

Bl. Enrico Rebuschini, svećenik

 
10. svibnja

Bl. Enrico je rođen u talijanskom Gravedonu kao dijete bogatih roditelja. Od malena je pokazivao senzibilitet prema onima u potrebi. Kada je u mladosti osjetio duhovni poziv, u ostvarenju istoga spriječio ga je njegov otac. Upisao je studij na Pavijskom sveučilištu, ali je tu izdržao samo godinu dana zbog antiklerikalnog stava čitavog kolegija. Napustio je fakultet te se vratio u Como na sjeveru Italije, gdje mu je obitelj tada živjela.
Potom je, prema tadašnjem zakonu, odslužio vojsku, stekao diplomu računovođe te dvije godine radio u bratovljevoj tvornici svile. Ništa ga od toga nije moglo spriječiti u njegovom prvobitnom naumu. Mjesna biskupija ga je, nakon njegove molbe da ga prime na teološki studij, poslala u Rim gdje je studirao na Gregoriani. Iako je postigao zavidne rezultate, morao je zbog bolesti napustiti Rim te se vratiti kući.
Kada je izliječen odlučio se za strogi asketizam te se zarekao kako će se u potpunosti posvetiti Bogu i bližnjima. Početkom 1887. pridružio se Redu kamilijanaca u Veroni. Riječ je o družbi koja se specijalizirala za rad u bolnicama, a poznata je po crvenom križu na habitu. Nakon završenog studija zaređen je za svećenika 1889. Potom je pastoralno djelovao u vojnim i civilnim bolnicama u Veroni.
Nakon toga preselio je u Cremonu u Lombardiji gdje je ostao do smrti. Brinuo se o mjesnoj bolnici te 11 godina bio superior kamilijanaca u tom mjestu. Osim pomaganja potrebnima, većinu svog slobodnog vremena provodio je u molitvi.
Mještani su ga za života smatrali "svecem koji hoda među običnim ljudima" i "mistikom na ulici".
Tijekom njegova skoro pola stoljeća svećeničkog rada brinuo se o bolesnima. Nakon što je predslavio jednu od misa za bolesne pao je i sam shrvan bolešću te umro nekoliko dana kasnije, 10. svibnja 1938. od upale pluća.
Blaženim ga je 1997. proglasio Sv. Ivan Pavao II. zbog njegova nesebičnog zalaganja u bolnici te brizi za potrebne, kao i neprekidnoj molitvi.
Na kraju spomenimo kako Bl. Enrico spada u manju skupinu svetaca koji su se u jednom dijelu svog života borili s teškom depresijom.

D.S.I.

Nema komentara:

Objavi komentar