četvrtak, 6. lipnja 2019.

Bl. Maurice Tornay, misionar i mučenik

 
11. kolovoza

Maurice Tornay je rođen u Švicarskoj, u mjestu Valais, godine 1910., kao sedmo od devetero djece roditelja Jean-Josepha Tornaya i Faustine Dossier. Kršten je iste godine, a prvu pričest primio je sa sedam godina. Kao i u većine suvremenih blaženika njegova želja za posvećenim životom javila se u ranom djetinjstvu. S 15 godina upisao je srednju školu gdje je dosta vremena provodio u učenju i čitanju. Studirao je dnevnike svetaca i svetica. Početkom 1931. predao je molbu da stupi u mjesni novicijat.
Nakon nekoliko godina novicijata poželio je krenuti u misije u Kinu, međutim, zbog zdravstvenih problema to mu je bilo zabranjeno. Poslije odbijenice posvetio se specijalnoj dijeti koja je trajala nekoliko godina i to mu je pomoglo stomačni čir staviti pod kontrolu te ponovno aplicirati za odlazak u misije. Doživotne zavjete položio je 1935. i odmah potom izrazio želju ići u Kinu, što mu se ostvarilo sljedeće godine.  
Krenuo je zajedno s nekoliko misionara i liječnika. U pokrajini Weixi in Yunnan završio je svoje teološke studije na mjesnom jeziku. Svome bratu poslao je emotivno pismo u kome je naglasio kako se ne namjerava vraćati u domovinu. Nakon završene teologije put ka svećenstvu bio mu je otvoren, ali je morao otputovati u Vijetnam kako bi bio zaređen što je 1938. i ostvario.
Nažalost, njegov svećenički životni vijek nije dugo trajao. U Kini je bjesnio građanski rat, a budisti nisu blagonaklono gledali na kršćanske misionare i kršćane općenito.
Tako je Maurice 1946. protjeran iz Tibeta, dok mu je čitava župa, zajedno s crkvom,  zaplijenjena. Nekoliko je godina djelovao po Kini u egzilu te je preko nuncija zatražio službeni susret s tada 14. po redu Dalaj Lamom.
Namjera mu je bila imati službenu audijenciju na kojoj bi iskao zaštitu za svećenike i kršćane. U ljeto 1949. priključio se karavanu trgovaca koji ga je trebao odvesti u Tibet kod Dalaj Lame. Put je trajao dva mjeseca, obrijao je bradu i hodao u tibetanskoj nošnji, međutim, prepoznat je tijekom puta jer je bio izuzetno popularan u to vrijeme. Četvorica naoružanih ljudi su ga ubili u blizini Tothong šume u pokrajini Sichuan u središnjoj Kini, gdje je i pokopan. Ubijen je iz mržnje prema vjeri zajedno sa svojom kršćanskom pratnjom.
Blaženim je proglašen 1993. zbog njegova misionarskog rada u ratnim uvjetima u zemlji gdje kršćani nisu dobrodošli.

Nema komentara:

Objavi komentar