srijeda, 14. ožujka 2012.

Sarajevo – komemoracija povodom godišnjice smrti Denisa Mrnjavca: «Kratko je bio s nama, a osvjetlao je naše živote»

U amfiteatru Katoličkog školskog centra «Sv. Josip», 5. veljače 2010. održana je komemoracija povodom dvogodišnjice od mučkog ubojstva učenika te škole maloljetnog Denisa Mrnjavca. Auditorij KŠC-a bio je ispunjen njegovim prijateljima, učenicima, nastavnicima i medijskim djelatnicima. Komemoraciji su nazočili Denisova majka i djed.
 
Skupu se prvo obratila Denisova razrednica prof. Marija Marendić koja je najavila čitanje radova kao sjećanje na mladi ugašeni. Kratke tekstove, pjesme i misli koje su napisali njegovi prijatelji, također učenici škole, čitani su uz smjenjivanje slika na video zaslonu. Kratkim se govorom okupljenima obratio i ravnatelj KŠC-a mr. Ivica Mršo, naglasivši kako vrijeme prebrzo leti te  pitajući se hoće li se Denisa sjećati u sljedeće dvije, pet ili deset godina.
"Ponekad mi ova država i društvo izgledaju kao onaj tramvaj u kojem je Denis stradao i u kojem svi nijemo gledaju. Ali, ovo nije nikakvo beznađe. U ovom Centru imamo nadu i ustrajnost, zbog čega smo i osnovali Fondaciju 'Denis Mrnjavac' želeći tom malom kapljom dobrote pomoći mladima u školovanju", između ostalog je rekao ravnatelj mr. Mršo. On je najavio, usprkos «zaboravu» Općine i Grada kako bi već iduće godine dio dvorišta KŠC-a trebao dobiti naziv "Trg Denisa Mrnjavca". Nakon komemoracije uručene su stipendije i potpore za školsku 2009. / 2010. godinu iz Fondacije "Denis Mrnjavac - KŠC Sarajevo". Za studente je dodijeljeno osam godišnjih stipendija od po 1.500 KM, te 30 potpora za učenike osnovnih i srednjih škola od po 500 KM. Na sudu traje proces pomagačima Denisovog ubojice Nermina Sikirića, Ademiru Leloviću i Berinu Taliću. Njima je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu presudu te je slučaj vraćen na početak. Prvostepenom presudom, Lelović je osuđen na 15 godina zbog pomaganja ubojici, a Talić koji je tukao Mrnjavca, na četiri godine zbog nasilničkog ponašanja. Sikirić koji je u vrijeme ubojstva bio maloljetan izdržava desetogodišnju kaznu zatvora. Obrana saučesnika ubojstva je pojačana poznatijim (samim tim i skupljim) odvjetnicima koji su majstori u oslobađanju, najblaže rečeno, sumnjivih osoba. Jednostavno se moramo zapitati otkud toliki novci običnim obiteljima kako su se predstavljali u medijima roditelji pomagača ubojice? Presuda je, kako se navodi u objašnjenu, ukinuta zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka učinjenih u prvostupanjskom postupku. Lelovićeva majka, Armina Milić, oslobođena je optužbi za opstruiranje pravde. Nadamo se kako država ne će po drugi put zakazati te da će pravda stići pomagače ubojice.

Nema komentara:

Objavi komentar