srijeda, 7. ožujka 2012.

Multimedijalni centar na Trebeviću


«Napretkov» Multimedijalni centar – višenamjensko građevno zdanje, nalazi se na udaljenosti od oko deset kilometara od središta Sarajeva ka planini Trebević. Vozeći se automobilom trebalo nam je 15-ak minuta do ovog objekta u izgradnji, koji se nalazi na lokaciji Mali Studenac blizu Tabačke ravni ispod Bijelih stijena, šestsotinjak metara uz lokalni put Sarajevo – Trebević - Jahorina. 
 

Lokacija budućeg «Napretkova» objekta je u srcu ove planine na nadmorskoj visini 1100 metara, okružena vegetacijom četinara i bogatim izvorom pitke vode. Trebević je olimpijska planina smještena jugoistočno od Sarajeva visoka 1627 metara i nadovezuјe se na Jahorinu. Olimpijska planina je predstavljala značajan turistički i rekreativni centar, nažalost, u proteklom ratu uništen. Osim asfaltnim putem, glavni grad bio je povezan s planinom, žičarom duljine 1700 metara koja danas nije u funkciji. Žičarom se od Bistrika do Vidikovca stizalo za 12 minuta.

Vratiti duh olimpijske planine

Zbog idealne konfiguracije terena Trebević je posjedovao bob stazu na kojoj su održana natjecanja za vrijeme XIV. zimskih olimpijskih igara 1984. Nažalost, u proteklom ratu svi olimpijski objekti su uništeni, veći dio planine bio je „zasijan nagaznim minama“, a za Sarajlije se olimpijska planina pretvorila u simbol mjesta odakle je dolazila smrt i razaranje. Ova planina prirodno je stanište za više stotina vrsta drveća, grmlja, zeljastih biljaka, te čitav niz endemičnih vrsta, uz koje su zasađene stogodišnje kulture Pančićeve omorike, crnog i bijelog bora...
Danas je planina, konačno nakon 15 dugih godina, deminirana a u planu je i obnova žičare. Jasno je kako «Napretkov» projekt izgradnje multimedijalnog centra predstavlja pionirski poduhvat u ponovnom otkrivanju čari ove prirodne ljepotice, te revitalizaciju njene turističke vrijednosti. Prema riječima dvojice «Napretkovaca», članova Povjerenstva za izgradnju Multimedijalnog centra, dipl. ing. građevine Davora Arapovića i dipl. ing šumarstva Blage Mikulića, općinski i kantonalni nivoi vlasti prepoznali su vrijednost ove ideje i podržali je.
Znamo kako je «Napredak» u godinama nakon svoga utemeljenja osim kulturno-prosvjetne djelatnosti, imao značajnu građevinsku aktivnost izgradivši veliki broj zdanja uz značajnu pomoć članstva, te također uz pomoć hrvatskih gospodarstvenika i institucija. Tako je i danas. «Napredak» prednjači u idejama koje za cilj imaju vraćanje Trebevića i čitavog Sarajeva na mapu sjajnih turističkih odredišta.
Inicijativa za izgradnju Multimedijalnog centra pokrenuta je na VI. sjednici Središnje uprave HKD «Napredak» 9. rujna 2006. Početna faza projekta bio je otkup 28.440 m2 zemljišta na olimpijskoj planini, lokacija Mali Studenac. Od početka se ustalila ideja da Centar treba služiti za organiziranje seminara, simpozija, sjednica, likovnih kolonija, za planinarska društva tečajeve stranih jezika, za rad sa stipendistima i mnoge druge namjene.

U razgovoru sa spomenutim djelatnicima HKD «Napredak» saznali smo kako su aktivnosti u vezi s izgradnjom Multimedijalnog centra tekle u nekoliko faza. Prva faza bila je izrada idejnog projekta za gradnju višenamjenskog objekta. Predviđena je ukupna veličina od 970 m2 od čega na unutrašnji otpada 810 m2, dok bi terasa imala 160 m2. Prema idejnom rješenju, objekt će raspolagati s dva apartmana (26 m2), šest soba (16 m2), osam soba (po 11 m2), a tu će biti i: kuhinja, blagovaonica, kamin-sala, stan domara i druge prateće prostorije.

Izgradnju su podržali razni nivoi vlasti

Zahvaljujući dobro urađenom idejnom projektu pristupilo se traženju dozvola, te je dobivena urbanistička suglasnost od Općine Stari Grad, 31. srpnja 2008. Nakon toga pristupilo se izradi glavnog izvedbenog projekta koji je predat Općini Stari Grad na usvajanje. Prema riječima gosp. Blage odobrenje za izgradnju Multimedijalnog centra od općine Stari Grad, dobiveno je 31. srpnja ove godine, te je sukladno tom odobrenju u najkraćem mogućem roku otpočela izgradnja Multimedijalnog centra krajem mjeseca listopada.
«Može se rezimirati kako su protekle tri godine prošle u kupovini zemljišta, izradi idejnog i glavnog projekta, na aktivnostima u dobivanju urbanističke suglasnosti i pravosnažnom rješenju za izgradnju objekta, te izradi prilaznog puta budućem objektu, kao i osiguranje izgradnje vodoopskrbe, električne energije, i priključka telefona jer je navedena infrastruktura uništena u ratu», riječi su gosp. Blage Mikulića koji još objašnjava problematiku infrastrukture koju valja riješiti.
«HKD 'Napredak' i 'RELAX TOURS' koji također ima interesa u objektu na Trebeviću, obavili su konsultacije s J.P. 'Vodovod i kanalizacija' Pale, u vezi s vodoopskrbom lokaliteta Trebević. Oni su potvrdili da je u mogućnosti u potpunosti osigurati dovoljne količine vode. Prema izvršenoj procjeni ukupna dužina vodovodne mreže iznosi 2.035 metara i za njegovu izgradnju potrebno je osigurati sredstva od oko 250.000 KM. Predana je potrebna dokumentacija i molba Općini Stari Grad o razmatranju potrebe vodoopskrbe lokaliteta zbog proračuna za 2010. U 'Napretku' vjeruju kako će Općina Stari Grad vidjeti vrijednost ovog objekta i pronaći interes u osiguranju određenih novčanih sredstva». 
Gosp. Davor Arapović nam je objasnio kako rok za izgradnju zavisi od dospijeća financijskih sredstava. «Za sada sve ide po planu, a predviđena dinamika za završetak radova je osam mjeseci, stoga na ljeto možemo očekivati otvaranje objekta. Radove izvodi građevinska tvrtka 'K – projekt' iz Žepča, koja je dobila posao u natječaju održanom u kolovozu», kaže gosp. Arapović.
Objekt će imati i restoran, te stan za domara. U početku će biti uposlen manji broj ljudi, ali će se s izgradnjom javit potreba za većim brojem stalno uposlenog osoblja. Uz Centar će biti izgrađeni i prateći sadržaji: teren za mali nogomet, odbojku  i ostala igrališta. Ovaj hrabri «Napretkov» poduhvat u današnjem kriznom vremenu, što se tiče građevinskih radova i osiguravanja novčanih sredstava, podržala je i Vlada RH i Kanton Sarajevo, koji je napravio dio puta, te elektroprivreda koja je osigurala električnu energiju. U «Napretku» posebno ističu dobru suradnju sa sadašnjim i bivšim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i Mustafom Resićem.
Gosp. Arapović nam je otkrio kako će cjelokupno zdanje koštati oko 1.400.000 maraka, s pokućstvom.
«To je samo cijena objekta, a postoje troškovi i za vanjsko uređenje. U tu cijenu troškova za izgradnju ne računamo troškove za osiguravanje priključka struje, vode i puta», objašnjava gosp. Arapović te dodaje kako su za sada završeni temelji i temeljna ploča.
Najveći dio posla završen je jer je iskop urađen. Zaliveni su temelji, postavljene instalacije ispod njih i sada se već rade zidovi suterena.
Napuštamo ovaj objekt sretni jer znamo kako ova građevina potvrđuje ono što već znamo. Hrvati su narod koji živi u ovom gradu, privređuju ovom gradu i prave bolje mjesto za život za sve. Kao što predsjednik «Napretka» dr. Franjo Topić reče: «Svoji na svome smo i želimo djelovati u zemlji našeg podrijetla».
Dogodine, ako financijski dio plana bude ispunjen, vidimo se u Multimedijalnom centru!






Nema komentara:

Objavi komentar