petak, 27. prosinca 2019.

Otvorena Jubilarna godina sluge Božjega Josipa Stadlera

Svečanim euharistijskim slavljem u sarajevskoj katedrali, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije suzaštitnice Vrhbosanske nadbiskupije, 8. prosinca 2017., vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić otvorio je Jubilarnu godinu sluge Božjega Josipa Stadlera.

Koncelebrirali su apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto te 30-ak svećenika. Za vrijeme mise obilježen je i Dan Provincije Bezgrešnog začeća BDM sestara Služavki Maloga Isusa, koje su toga dana proslavile svoju nebesku zaštitnicu i 99. obljetnicu preminuća njihova utemeljitelja prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera.
Sudjelovao je veliki broj sestara SMI koje je predvodila provincijska glavarica s. Marija-Ana Kustura i vrhovna glavarica Družbe s. Radoslava Radek.

Bog je Mariju sačuvao istočnoga grijeha

Na početku euharistije, postulator kauze Sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera, mons. Pavo Jurišić naglasio je kako predstoji godina sjećanja na duhovnu baštinu Josipa Stadlera. Istaknuo je da je to prigoda za razmišljanje o tome što je on učinio za mjesnu Crkvu i hrvatski narod. Potaknuo je nazočne za hodočašća na Stadlerov grob u sarajevskoj katedrali te rekao da je od njegove smrti prošlo točno 99 godina.
Započinjući misno slavlje kardinal je uputio pozdrave sestrama SMI, na čelu s njihovom vrhovnom upravom i provincijalnim upravama.
Tumačeći misna čitanja u prigodnoj i mozaičkoj propovijedi, vrhbosanski nadbiskup je najprije pojasnio da je prvom čovjeku, kojega je istjerao iz raja, Bog obećao „da će doći žena čiji će porod satrti zmiji glavu“. Istaknuo je da se ovom svetkovinom slavi činjenica da je Bog sačuvao Mariju od istočnog grijeha u samom začeću te je tako pripravo za rođenje svoga Sina, odnosno kako bi upravo po njoj uzeo „ljudsko tijelo koje će biti žrtva za spas svijeta“.
"Za nas je jako važno shvatiti da Bog nikada čovjeka ne odbacuje. Kad sagriješimo, čovjek je Bogu okrenuo leđa, ali Bog ga čeka i traži. I zapravo to nam daje snagu povjerenja i vraćanja Bogu i da mu kažemo svoje 'da', poput Marije", kazao je kardinal ističući da je upravo dr. Stadler Vrhbosansku nadbiskupiju posvetio prvo Srcu Isusovu, a potom Bezgrešnom začeću BDM, i na kraju Sv. Josipu.
Potaknuo je stoga sve da se nadahnjuju primjerom Josipa Stadlera te da postanu svjesni "korijena na kojim smo nikli i kojim živimo". Dodao je i to da je ustanovljenjem redovničke družbe, čije je članice uputio da služe upravo Malom Isusu, to jest ljudima u potrebi, Stadler pokazao da ima srca za svakog čovjeka.
U nastavku propovijedi je rekao kako čovjek nije dovoljno zahvalan za darove vjere.
„Bog nam je darovao da možemo vjerovati, da se u Boga možemo pouzdavati i da možemo hrabriti svoju vjeru slaveći euharistiju i primajući svetu pričest“, rekao je kardinal dodavši da je čovjek upravo pristupajući sakramentu pričesti najsličniji Mariji kada je nosila Isusa iz Nazareta do Betlehema i iz Nazareta u Elizabetino selo Ain Karim.
Na kraju propovijedi potaknuo je nazočne da u ovoj svetkovini prepoznaju činjenicu da su postali dionici Božjeg obećanja prvom čovjeku . Ustvrdio je kako ljudi ne mogu biti, ali ipak se mogu hrabro oduprijeti grijehu i u sebi otvoriti srce Božjoj ljubavi.

Molitva za Stadlerovo proglašenje blaženim

Pred kraj mise svi su pošli na grob sluge Božjega Josipa Stadlera i izmolili Molitvu za njegovo proglašenje blaženim.
Euharistijsko slavlje završeno je zajedničkom Molitvom za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije i svečanim blagoslovom.
Tijekom Mise pjevao je Mješoviti zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a misu je izravno prenosio Radio Marija BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar