ponedjeljak, 23. prosinca 2013.

U Siriji podignuta brončana statua Isusa Krista visoka 32 metra


U jeku brutalnoga rata u Siriji na brdu Kerubina 14. listopada podignuta je veličanstvena brončana skulptura Isusa Krista koja je zajedno s postoljem visoka 32 metra. Skulptura nosi naziv Došao sam spasiti svijet, i predstavlja Krista koji blagoslivlja. Zanimljivo je to što se dobro vidi čak i iz Libanona, Jordana, Palestine i Izraela, i kao takva pruža svojevrstan simbol nade za mir, ne samo u Siriji, nego i u cijelom bliskoistočnom podneblju. Rad na neobičnom projektu je trajao osam godina i u njemu su sudjelovali svećenici iz Sirije, bogoslovi iz Rusije te skulptor Artush Papoian iz Armenije.
 

Projekt za uzdizanje ovakve skulpturalne kompozicije rođen je mnogo prije nego je Sirija bila uvučena u rat, i predstavlja veliki napor za obnavljanje i jačanje stoljetnih duhovnih veza između Rusije i zemalja Bliskoga istoka.
„Ideja se pojavila 2005. po blagoslovu Ignjatija IV., tadašnjeg patrijarha Antiohijskog i cijelog Istoka. Sama skulptura predstavlja sliku Drugog dolaska: Krist koji dvjema rukama blagosilja, pobjeđuje zmiju – simbol zla. S Njegove desne strane se nalazi Adam, a s lijeve Eva pognute glave. Razmišljali smo o nekoliko lokacija za kompoziciju, a na kraju je patrijarh izabrao brdo Kerubina“, rekao je neposredni sudionik u podizanju statue i jedan od inicijatora ideje Samir Šakib El-Gadban naglašavajući kako se statua nalazi na povijesnoj hodočasničkoj dionici 27 kilometara od Damaska. Statua je izgrađena u Armeniji odakle je brodom stigla u Libanon i potom u Siriju.
Prema riječima sudionika, zbog ratnih sukoba najteža je bila posljednja etapa čitavog projekta. Podizanje statue je bilo iznimno složena operacija zato što se tehnika nije mogla dovesti na planinu. Diplomatskim aktivnostima upriličeno je trodnevno primirje, stoga je završna etapa sretno privedena kraju.  

Simbolično je to što je spomenik u Siriji podignut na pravoslavni blagdan Pokrova Presvete Bogorodice i na dan kad su se muslimani iz cijeloga svijeta okupili na molitvu na planini Arafat - kulminirajući trenutak hadža. Kompozicija Došao sam spasiti svijet ima dubok duhovni značaj, ne samo za kršćane, nego i za muslimane i Židove, i može postati simbol mira na Bliskom istoku.
Ova statua je približno iste visine u odnosu  na svjetski poznatu statuu Krista Spasitelja u Rio de Janeiru u Brazilu.

Nema komentara:

Objavi komentar