petak, 6. prosinca 2013.

Kako je nastao Svjetski misijski dan – Misijska nedjelja


Na prijedlog Djela za širenje vjere, dobrotvorne ustanove koja pomaže misije i misionare, papa Pio XI. ustanovio je 1926. Svjetski misijski dan koji katolici svijeta slave na predzadnju nedjelju u listopadu. Tada se na posljednju nedjelju listopada slavila svetkovina Krista Kralja svega stvorenja pa je dolikovalo da nedjelju prije te svetkovine katolici svijeta posvijeste sebi dužnost pomaganja svima koji u misijama doprinose da ljudi i narodi prihvaćaju milosrdnu vladavinu Krista Gospodina.

Saborska reforma pomaknula je svetkovinu Krista Kralja na posljednju nedjelju u liturgijskoj godini u znak vjere da povijest Crkve i svijeta od Krista ovisi i prema njemu teži, ali je Misijska nedjelja i dalje ostavljena na predzadnju nedjelju u listopadu zato što se „uhodala“ i usjekla u narodnu svijest i što ubiranje jesenskih plodova potiče na molitvu za nove radnike u Božjem vinogradu.

Jačanje osjetljivosti za misijski problem

Otpisom Zbora za obrede 14. travnja 1926. određeno je da pretposljednja nedjelja u listopadu za cijelu Katoličku crkvu bude dan molitve i posebne misijske animacije. Ovim je papa Pio XI. za cijelu Crkvu ustanovio Svjetski misijski dan, to jest Misijsku nedjelju koja se slavi do današnjeg dana. Na taj dan cijela Crkva moli i prikuplja priloge na misijske nakane Crkve.
Ovo je dan obvezatne solidarnosti katolika cijeloga svijeta. Ne smije se smetnuti s uma kako je „Svjetski misijski dan, namijenjen jačanju osjetljivosti za misijski problem, ali i sabiranju pomoći, važan trenutak u životu Crkve jer uči kako darivati: u euharistijskom slavlju, to jest kao prinos Bogu i za sve misije svijeta“ (Redemptoris missio 81).

Potpora projektima diljem svijeta

Prikupljeni prilozi preko ordinarijata, zatim nacionalnih uprava PMD-a stižu u rimsku središnjicu Djela za širenje vjere. Opća godišnja skupština PMD-a, koja se održava svake godine u prvoj polovici svibnja, uz obrađivanje aktualnih tema o misijskom poslanju Crkve, raspoređuje pristigla materijalna dobra diljem svijeta na temelju pristiglih i od Opće skupštine prihvaćenih zamolbi. Svaka nacionalna uprava Papinskih misijskih djela ima i svoj središnji ured na čijem je čelu nacionalni ravnatelj, a koji brine o misijskom pastoralu u toj državi. U BiH to je Misijska središnjica, u Republici Hrvatskoj djeluje pod nazivom Nacionalni misijski ured, a nalazi se u Zagrebu. U nekim drugim zemljama: Misijonsko središče (Slovenija), Missio Polonia (Poljska), Missio Österreich (Austrija), Missio Aachen-München (Njemačka), Missio Canada... 

Ako želite donirati svoju skromnu pomoć za misije posjetite www.missio.ba

Nema komentara:

Objavi komentar