subota, 16. studenoga 2013.

Dan kada je istina slavila


Evo jedan prigodni tekst koji sam napisao prije točno godinu...16.11.2012. kada su oslobođeni hrvatski generalni. Tekst se negdje zagubio ali sam se sjetio da sam pisao i budući kako ga nisam mogao naći zarovio sam se u arhiv iiskopao ovo:
 
Žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je 16. studenoga oslobađajuću presudu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača te je sudac Theodor Meron naredio da se oni odmah oslobode. Tako su pale sve sumnje i teze o zločinačkom pothvatu, prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti cijelog vojnog i političkog vrha Republike Hrvatske za zločine počinjene nad Srbima tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja.

Podsjetimo, hrvatske generale Gotovinu i Markača Haški je sud, nakon višegodišnjeg procesa, 15. travnja 2011. prvostupanjskom presudom proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 odnosno 18 godina, za sudjelovanje „u udruženom zločinačkom pothvatu“ čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

Isti sud, različite presude u razdoblju od godinu i pol

Žalbeno vijeće Haškog suda, koje je oslobodilo generale, sastojalo se od pet članova: Amerikanca Theodora Merona, Talijana Fausta Pocara, Turčina Mehmeta Gueneya, Jamajčanina Patricka Robinsona i Maltežanina Carmela Agiusa. S odlukama Merona, Gueneyja i Robinsona o poništavanju presude nisu se složili suci Pocar i Agius.
Vijeće od pet sudaca prvo je srušilo prvostupanjsku presudu kojom su generali bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora, a potom je ponovno proučilo dokaze i zaključilo kako generali ne mogu biti odgovorni kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu, a ni zbog propusta kao zapovjednici.

 Tako je pravomoćnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno da generalski dvojac nije bio član udruženog zločinačkog pothvata te da nije odgovoran za nezakonite topničke napade na civilne ciljeve tijekom Oluje, što je bio temelj njihove osuđujuće presude.
“Izričem oslobađajuću presudu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 optužnice za Antu Gotovinu i oslobađajuću presudu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 optužnice za Mladena Markača”, rekao je sudac Meron na kraju izricanja pravomoćne presude što je označilo kraj boravka hrvatskih generala u Haagu.

Zapovjedna odgovornost nije utvrđena - veličanstven doček

Također, generali su oslobođeni optužbi za progon kao zločin protiv čovječnosti, deportaciju kao zločin protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja ratovanja, razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti te okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja.
Zapovjedna odgovornost, odnosno alternativni oblik odgovornosti nije utvrđena na pravi način, pa ni za to nisu mogli biti osuđeni.
Nakon izricanja oslobađajućih presuda, u Hrvatskoj i BiH je među Hrvatima buknula erupcija oduševljenja jer je tom presudom otklonjena i posljednja mrlja na pravičnosti vojno-redarstvene akcije Oluja kojom je 1995. oslobođen okupirani dio hrvatskog teritorija.
Po generale su u Den Haag Vladinim zrakoplovom otišli: ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović sa suprugom i sinom generala Gotovine, a u zagrebačkoj zračnoj luci dočekalo ih je više od tisuću građana, pripadnici Turopoljske straže te velik broj novinara.
Na pisti su generale pozdravili; premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, generali: Damir Krstičević i Ivan Čermak te mnogi drugi, a na Trgu bana Jelačića veličanstveno ih je dočekalo više od 100.000 građana. Njihov dolazak pozdravljen je pljeskom, pjesmom i povicima, a u zraku se ponovno osjetilo svehrvatsko jedinstvo, što dugo nije bilo moguće.

Ispunjen zavjet generala Gotovine

General Gotovina je na dan obljetnice pada Vukovara sa suprugom i djecom došao u nacionalno svetište Majke Božje u Mariji Bistrici jer se zavjetovao da će se prve nedjelje nakon što ga oslobode ići pokloniti se i zahvaliti Majci Božjoj u Mariji Bistrici. Prema njegovim riječima, tijekom mise je molio za sve žrtve Vukovara i Škabrnje.
Dok je Gotovina bio u Mariji Bistrici Markač je Dan sjećanja na pad Vukovara proveo upravo u Gradu heroju sa svojim vojnicima i svima onima koji su došli odati čast palim žrtvama.
Vrijedno je istaknuti da generali nisu pozivali na osvetu niti su potpirivali strasti nego su odmjerenim izjavama pokazali kako to čine istinski junaci. 
Oslobađajuća presuda je došla u pravi trenutak, tik pred obilježavanje obljetnice pada Vukovara te je tako sprala sve sumnje s vojno-redarstvene akcije Oluja.
Domovinski rat je završio Olujom, ali je 16. listopada u Haagu završena “pravna oluja”. Ono što je većina Hrvata već znala, potvrđeno je pravomoćnom presudom iz Haaga: Domovinski rat je čist, on je temelj na kojem treba graditi budućnost.

Nema komentara:

Objavi komentar