četvrtak, 8. prosinca 2011.

Sarajevo - Proslavljen Dan teologije 18.10.2006.


Evo jedno lagano izvješće koje sam jedva našao u arhivi. Prošlo je 5 godina. Bože kako vrijeme leti. Neki od spomenutih nažalost nisu više među živima...

Na blagdan sv. Luke 18. listopada u dvorani Pavla VI. na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu proslavljen je Dan teologije. Svečanost je započela uz pjesmu "Usta moja" koju je izveo Mješoviti zbor studenata laika Vrhbosanske katoličke teologije pod ravnanjem prof. Nike Luburuća. Dekan dr. Marko Josipović se potom obratio nazočnima i pozdravio sve pristigle goste i uzvanike. Pozdravio je pomoćnog biskupa dr. Peru Sudara te goste s drugih fakulteta: prof. dr. Nikolu Dogana, dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, i prof. dr. Milu Babića, dekana Franjevačke teologije u Sarajevu. U svom obraćanju dekan je zahvalio novim diplomcima na iskazanom trudu tijekom školovanja i na potpori koju su dobili od svojih roditelja i rodbine, te ih pozvao da nastave svjedočiti i rasti u mudrosti koju su pokazali tijekom studija na dobrobit svih. Nakon dekanova obraćanja pročitano je pismo Vinka kardinala Puljića koji nije mogao biti na svečanosti jer je ranije otputovao na Nacionalni crkveni kongres koji se održava u Veroni. Kardinal je molio za zagovor sv. Luke da ih ojača kako bi mogli svjedočiti Božju ljubav.
Dr. sc. Šimo Maršić je održao predavanje na temu «Laičke udruge mladih u Crkvi – mjesto izgradnje društvenog i religioznog identiteta», što je bila tema njegove doktorske disertacije. Nakon predavanja slijedila je dodjela diploma za deset diplomiranih teologa i jednog vjeroučitelja. Diplome je podijelio dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski. Tom prigodom su podijeljene nagrade najuspješnijim studentima teologije. Svečani akademski čin je završio izvedbom Bogoslovskog zbora Stjepan Hadrović "Velik je Gospod Bog" pod ravnanjem prof. Marka Stanušića. Slavlje je završilo Euharistijom u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda koja se nalazi u sklopu teologije. Euharistijsko slavlje je predvodio dr. Pero Sudar. 




Bulom "Ex hac augusta" papa Leon XIII 1881. uspostavio je Vrhbosansku crkvenu pokrajinu i odredio da se otvori metropolijsko Bogoslovno sjemenište s brigom za što brojniji priraštaj domaćih svećenika. U duhu Papine odredbe dr. Josip Stadler otvorio je 1882. godine u Travniku Dječačko sjemenište i gimnaziju. Kada su prvi dijecezanski maturanti te gimnazije dospjeli do teološkog studija, nadbiskup je 1890. god. otvorio u zgradi Dječačkog sjemeništa u Travniku prvo godište teološkog studija. Time je ujedno osnovana prva visokoškolska ustanova u BiH prema suvremenim normama o visokom školstvu. Kada je u Sarajevu napravljena zgrada bogoslovije 1893. god., studenti i odgojitelji su prešli u novoizgrađeni objekt. Od tada do danas je prošlo 116 godina i Bogoslovija je na zadovoljavajući način uspješno obavljala svoju ulogu koju joj je namijenila Crkva.
žik

Nema komentara:

Objavi komentar