srijeda, 9. studenoga 2011.

Mir na putu

Jedan mali zadatak kada sam prvi put "na terenu" sreo kolege s fakulteta na istom zadatku... Ništa memorabilno ali vrijedilo je raditi...

U Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji je 22. kolovoza 2003. održana konferencija za tisak koju je organizirao Caritas Biskupske konferencije Bosne Hercegovine u suradnji s organizacijom Pax Christi iz Nizozemske. Na konferenciji se govorilo o međunarodnom susretu "Mir na putu" s temom "Identitet između religija i nacija".
Koordinator projekta "Mir na putu" Petra Pajdaković je u uvodnom govoru rekla: "Međunarodni susreti Pax Christi se održavaju od pedesetih godina prošlog stoljeća, svakog ljeta u drugoj zemlji ili regiji. Ove godine je Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pomogao organizaciju skupa u Bosni i Hercegovini. Pax Christi je nevladina organizacija koja se bori za prava manjina, žena, bavi se ekološkim pitanjima i pitanjima demilitarizacije. Svaka religija naučava mir, ljubav, oprost međutim, iskrivljenjem tih načela, nastaju problemi. Mi se bavimo problemom koliko je nacionalna identifikacija pridonijela sukobima i koliko je ona danas temelj za dijalog različitosti".










Kristina Naceva iz Makedonije je rekla daje u ovom podneblju komunizam ostavio duboke tragove na ljudskim dušama. U to doba vjerska osjećanja su bila potiskivana što je utjecalo na kasnija dešavanja. Svi trebamo prihvatiti druge onakve kakvi jesu i otpočeti dijalog.
U sklopu ovog programa organizirani su susreti u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru, Banjaluci, S araj e vu, Mostaru i Beogradu. Za tridesetak sudionika iz brojnih zemalja svijeta su organizirani susreti, predavanja, druženja i upoznavanje s životom i kulturom ljudi iz naše zemlje i drugih zemalja u regiji.

Nema komentara:

Objavi komentar