četvrtak, 29. prosinca 2011.

Zaređeno šest novih đakona


Sarajevo, 03.12.2006

Moram priznati da se ovog događaja ne sjećam. Pomalo su postali rutina, a i nisam radio sam nego s kolegicom tako da sam bio rasterećen...

 

U sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova na prvu nedjelju Došašća 3. prosinca  zaređena su šestorica bogoslova za đakone. Svečano Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju dubrovačkog biskupa mons. dr. Želimira Puljića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. dr. Pere Sudara,franjevačkog provincijala fra Mije Džolana te više od 40 svećenika među kojima su bili profesori i odgojitelji Vrhbosanske i Franjevačke bogoslovije kao i župnici ređenika.
Među ređenicima su bila trojica svećeničkih kandidata Vrhbosanske nadbiskupije: vlč. Mario Ćosić, vlč. Josip Knežević i vlč. Marko Majstorović i trojica svećeničkih kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Leon Pendić, fra Zoran Vuković i fra Danijel Nikolić. Kardinal Puljić se u propovijedi obratio ređenicima i rekao da po svetom redu đakonata preuzimaju ulogu Blažene Djevice Marije i postaju oni koji Riječ Božju slušaju i naviještaju je drugima. Vaš đakonski hod je privremen i samo je stepenica na putu ka svećeništvu, ipak je taj đakonski hod važan kako bi prepoznali svoje mjesto u Crkvi. Crkva vas prihvaća i vi ste ih dragi roditelji pripremali na to. Svi smo mi dar i produkt nečije molitve jer središte vremena života i središte vašeg današnjeg opredjeljenja je Isus Krist.
Kardinal Puljić je pozvao svećenike da novozaređene đakone prihvate kao braću i pomognu im kako bi postali pravi svećenici te da budu ponos našoj crkvi. Potaknuo je roditelje, rodbinu i prijatelje ređenika da im budu potpora molitvom i žrtvom kako bi ostali vjerni te kako ne bi okaljali svoj – evo me – koji su poput Marije izrekli na ređenju. Buduće đakone je ohrabrio da se ne boje života jer se nisu odlučili ići za bilo kim nego su se odazvali Božjem pozivu i krenuli za Isusom Kristom koji nikoga nije prevario niti ostavio na cjedilu te ih poziva da služe Crkvi. Kardinal Puljić je na kraju Svete Mise čestitao novim đakonima i zahvalio se njihovim roditeljima, župskim zajednicama, profesorima i odgojiteljima koji su ih dopratili do oltara. Sveto Misno slavlje je uveličao Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem maestra vlč. Marka Stanušića.

Nema komentara:

Objavi komentar