petak, 24. svibnja 2024.

Dva desetljeća Udruge katoličkih studenata Emaus

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u večernjim satima 14. listopada 2019. svečano je proslavljeno 20 godina rada i djelovanja Udruge katoličkih studenata Emaus.

Susret je započeo euharistijskim slavljem u kapelici Centra koje je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, u koncelebraciji sa šest svećenika među kojima je bio dr. vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II.

Emaus označava susretanje jednih s drugima

Pozdrav na početku uputio je ravnatelj dr. Maršić. „Ovih dana mi prolaze kroz misli lica više studenata, predsjednika, rizničara, članova Emausa kroz sve ove godine te svećenika koji su duhovno pomagali studente. Ta udruga je uvijek bila mjesto susreta studenata i rasta u vjeri“, rekao je vlč. Šimo.

U svojoj je propovijedi vrhbosanski nadbiskup zahvalio na 20 ljeta djelovanja Emausa. „Podsjetio bih nazočne na jednu činjenicu da čovjek ne može uspjeti sam. Čovjek je društveno biće, udruženi smo sposobniji za mnoge pothvate. Istinski pozdravljam to udruživanje“, rekao je nadbiskup na početku i podsjetio kako je prije Drugog svjetskog rata bilo mnogo katoličkih laičkih organizacija koje su mogle organizirati brojna velika događanja.

„Svako ime ima neko značenje. Tako i Emaus označava susretanje jednih s drugima i susretanje Gospodina“, kazao je kardinal ističući kako su Isusovi učenici stresno doživjeli njegovu smrt.

„Na Uskrs počinje priča kako Isusa nema u grobu. Dvojica iz misnih čitanja bježe iz Jeruzalema prema Emausu, ali ne mogu uteći i cijelim putem pričaju o događajima. Vrlo je zanimljivo kako se Uskrsli približava, a oni ga nisu prepoznali. Onda su mu priznali svoju muku, a Isus im je putem tumačio Sveto pismo. Dok im je govorio, srce im je gorjelo, ali ga nisu još prepoznali. Kad su došli u Emaus, on je htio produžiti, a oni su ga zadržali i zajedno su večerali. Isus tada prelomi kruh i onda su ga prepoznali“, podsjetio je kard. Puljić potičući nazočne neka im Isus bude u središtu djelovanja.

„Mlad čovjek u životu traži smisao i gdje ga naći. Jasno da mladi ljudi pričaju o uspjesima, neuspjesima i planovima, ali je važno da Isus bude 'sadržaj' tih susreta“, ustvrdio je kardinal podsjećajući da Isusa susrećemo na svakoj sv. misi.

„Isus je snaga, a mi jedni drugima pomažemo rasti u vjeri. Kad čovjek čita Bl. Ivana Merza, divi se kakva je to bila snaga vjere, ali oni su je svaki put na sastancima jačali. Ako ne dodajemo ulje, nema što gorjeti. To je molitva. Zato želim da Udruga bude gnijezdo u kojem ćete istinski rasti u vjeri i cjelovitoj sposobnosti, te kako ćete potom istinski moći graditi društvo“, naglasio je nadbiskup podsjećajući kako današnje društvo ubija nadu, baš kao što su dvojica bježeći iz Jeruzalema, izgubila nadu u srcu.

„Želim da ova godišnjica ražari radost zajedništva kako biste izrasli u zdrave i sposobne ljude. Osmišljanja života bez Krista nema. Što god pokušali, neće uspjeti, ali u Isusu naći će smisao“, poručio je kardinal Vinko.

Prva postava

Nakon popričesne molitve nazočni su otpjevali Tebe Boga hvalimo za 20 ljeta Udruge katoličkih studenata Emaus.

Euharistijsko slavlje animirao je bend Emaus, a Radio Marija BiH je izravno prenosio sv. misu.

Na kraju mise dr. Maršić je pozdravio „prvu postavu“ i osnivače Emausa koji su sudjelovali na misi, među njima koncelebranta vlč. Tomu Mlakića, župnika na Kupresu, te Tomislavu Banić-Hass i Kristijana Hrgića.

Dopustili Isusu da im se pridruži

Nakon mise upriličen je prijam u auli Centra, a moderator je bio Josip Milanović, djelatnik NCM-a Ivan Pavao II. Nazočne je najprije pozdravio kardinal istaknuvši kako je „dar živjeti 20 godina“. „Teško mi je prisjetiti se svih trenutaka, ali znam da sam se radovao tim početcima. Neki moji suradnici su bili skeptični, a meni je važno bilo da krene udruživanje jer samo zajedno možemo uspjeti. Želim ohrabriti nazočne: nemojte posustati kao katoličko društvo. Želim da se družite i Isusa prepoznate te se takvi vratite u društvo“, poručio je kardinal.

Vlč. Mlakić se prisjetio početaka Emausa, a nazočnima je progovorio o susretima mladih Sarajeva u vrijeme dok je bio župni vikar u katedralnoj župi 1995. te poslije kao župni vikar u Novom Gradu. „Ideja naziva je bila da dopustimo Isusu da nam se pridruži u tim našim razočaranjima“, ustvrdio je vlč. Mlakić.

Emaus kroz godine

Za vrijeme prijma upriličena je i prezentacija fotografija Emaus kroz godine te razgovor s ljudima koji su sudjelovali u osnivanju Emausa od prvih susreta u poratnom Sarajevu do mlađih generacija koje su prodefilirale kroz Udrugu.

Večer je uljepšana s nekoliko glazbenih točaka, a na kraju su podijeljene zahvalnice zaslužnima kroz 20 godina djelovanja ove udruge.

Inače, novu upravu Emausa od 7. listopada čine: predsjednica Anamarija Matijević i potpredsjednik Ivan Ćorić. Novoizabranom vodstvu pridružili su se i Filip Milošević kao tajnik udruge te Filip Čeliković koji će u idućem razdoblju obavljati funkciju rizničara.

Nema komentara:

Objavi komentar