petak, 3. svibnja 2024.

Dok LGBT populacija „izlazi“, kršćani sve više „ulaze u ormare“

Finska zastupnica Päivi Räsänen, protiv koje je 2019. pokrenuta policijska istraga zato što je na svojem Facebook profilu podijelila biblijski citat, dala je intervju za portal Faithwire u kojem je progovorila o svom slučaju te izrazila strah za vjerske slobode u Finskoj.

„Ne želim nikoga izazivati, ali koristit ću svoju slobodu vjeroispovijesti i govoriti sukladno njoj, bez obzira na ishod ovog procesa i policijske istrage“, poručuje finska zastupnica Päivi Räsänen.

Ona je objavila fotografiju ulomka iz Pavlove poslanice Rimljanima u kojem Apostol osuđuje homoseksualne čine, kako bi kritizirala Evangeličku Luteransku Crkvu Finske koja je podržala ovogodišnju Paradu ponosa održanu u Helsinkiju.

„Naš crkveni zakon kaže da 'sav nauk mora biti provjeravan i vrjednovan sukladno Božjoj svetoj Riječi'. Pride događaji slave čine i odnose koje Biblija naziva grješnima i sramotnima. Na temelju biblijskih tekstova sam pitala: 'Kako doktrinarni temelj Crkve, Biblija, može biti u skladu s podizanjem sramote i grijeha na razinu ponosa?'“, rekla je Räsänen.

Unatoč činjenici da ju je ponašanje Luteranske Crkve dovelo do toga da razmišlja o izlasku iz nje, Räsänen kaže da je kroz molitvu došla do zaključka da nije vrijeme za odlazak.

„Dok sam molila, uvjerila sam se da je sada vrijeme za buđenje uspavanih, a ne za bijeg iz broda koji tone“, rekla je dodavši kako svrha njezine Facebook objave nije bila uvrijediti manjine, nego kritizirati luteransko vodstvo.

Izrazila je i bojazan da će i sama pokrenuta istraga protiv nje, bez obzira na krajnji ishod, negativno utjecati na vjerske slobode u Finskoj.

„Čini se da se mnogi kršćani u mojoj zemlji sada skrivaju i 'ulaze u ormare', nakon što je LGBT zajednica izišla u javnost“, rekla je Räsänen.

Ipak, finska zastupnica kaže kako ne namjerava promijeniti svoje ponašanje te da će se držati riječi iz Svetoga pisma kako se treba „većma pokoravati Bogu, nego ljudima“ (Dj 5,29).

„Ne želim nikoga izazivati, ali koristit ću svoju slobodu vjeroispovijesti i govoriti sukladno njoj, bez obzira na ishod ovog procesa i policijske istrage. Potičem sve ljude da koriste svoju slobodu vjeroispovijesti u temama o kojima se trenutno raspravlja“, zaključila je Räsänen.

Ovo je rijedak primjer da se vijesti iz Finske nalaze u rubrici Križnim putem kršćana danas, ali zasigurno jasno i nedvojbeno pokazuje u kakvom se duhovnom stanju nalaze liberalističko finsko društvo i državna Crkva.

 

Hinduistički ekstremisti demolirali isusovačku školu

Oko 500 hinduističkih ekstremista demoliralo je početkom rujna 2019. isusovačku školu Sv. Ivana Berchmansa, te pokušalo silovati redovnice.

Napadi na kršćane u Indiji posljednjih su godina sve učestaliji. Tijekom 2018. prijavljeno je više od 450 incidenata među kojima su ubojstva svećenika, silovanja redovnica, napadi na crkve, spaljivanje Biblija, te različiti oblici fizičkog nasilja.

Posljednji slučaj nasilja dogodio se u saveznoj državi Jharkhandu, u mjestu Mundliju u kojemu je nekoliko stotina hinduističkih ekstremista napalo isusovačku školu.

Napadu je prethodila prepirka učenika i domaćih mladića smještenih u hostelu pokraj školske zgrade. Tajnik škole o. Thomas Kuzhively kazao je kako se skupina naoružana štapovima, lancima, željeznim palicama, noževima i pištoljima pojavila pred školom, te najprije pretukla učenike iz Loyola hostela. Dvojicu učenika od smrti su spasile tri redovnice koje su zaustavile napadače, pomogle ozlijeđenim učenicima te omogućile prolazak hitne pomoći koju su napadači htjeli zaustaviti. U želji zaustaviti i primiriti napadače, ravnatelj o. Nobor Bilung pogođen je kamenom u glavu

Ekstremisti su se potom uputili prema školi te porazbijali prozore, potrgali instalacije i uništili namještaj. Nakon tog divljačkog pohoda krenuli su prema hostelu gdje su razbili nadzorne kamere i uništili klupe, stolce i oglasne ploče, te ukrali novac iz ravnateljeva ureda, a na kraju, i dalje nezadovoljni počinjenom štetom, pokušali su silovati redovnice. U međuvremenu je stigla policija, a nakon kratkog okršaja u kojemu je ozlijeđeno i nekoliko policajaca, gomila se razbježala.

„Sve je uništeno. Ne možemo otvoriti koledž“, kazao je o. Kuzhively koji je u službenom priopćenju izrazio nezadovoljstvo inertnošću lokalnih vlasti postavivši pitanje zašto osam dana nakon incidenta i dalje nitko nije uhićen. Počinjena šteta procijenjena je na 20 000 eura, a uprava škole incident je prijavila Vladi Jharkhanda i predsjedniku Nacionalnog povjerenstva za ljudska prava, te Nacionalnom povjerenstvu za manjine.

Dodajmo kako je broj napada na nehinduiste u porastu od 2014. godine kada je Narendra Modi, čelnik nacionalne hinduističke stranke BJP (Bharatiya Janata Party), postao premijerom Indije. „Prvih pet godina s Narendom Modijem na vlasti bilo nam je vrlo teško. Bojimo se kako će idućih pet biti još gore“, kazao je neimenovani crkveni izvor za zakladu Pomoć Crkvi u nevolji.

Prema popisu obavljenom u Indiji 2011., hinduisti čine 79,8% pučanstva, odnosno ima ih 966 milijuna, muslimani nešto više od 14%, a kršćani oko 2,3%, odnosno 27 milijuna.

Nema komentara:

Objavi komentar