petak, 5. travnja 2024.

Propagandni video o kršćanima kao špijunima

Video koji su krišom iz Sjeverne Koreje iznijeli članovi nevladine organizacije Glas mučenika – Voice of the Martyrs (VOM), pokazuje kako Vlada te zemlje i dalje kršćane doživljava kao špijune i neprijatelje režima.

U ovom propagandnom videu predstavljena je priča kršćanke Cha Deoksun tijekom velike gladi 1990-ih. U potrazi za hranom i pomoći ona je ilegalno prešla granicu s Kinom i pronašla Boga u jednoj protestantskoj crkvi. Poruka ju je duboko dirnula i odlučila je evanđelje proširiti i u svojoj zemlji nakon povratka. O kršćanima se govori u negativnom kontekstu, te se spominju magija i vračanje. Potajno je formirala podzemnu Crkvu, a zbog njezina siromaštva omogućeno joj je da putuje u različite dijelove zemlje kako bi spojila kraj s krajem (što inače nije dopušteno u Sjevernoj Koreji). Tijekom tih putovanja pomagala je ljudima koji su bili siromašniji od nje, te se povezala s potomcima nekoliko istaknutih korejskih kršćana.

U videu se tvrdi kako su se ove skupine podzemnih kršćana okupljale svake nedjelje kako bi molile, pjevale himne i proučavale Sveto pismo – čak i za vrijeme „najprometnije poljodjelske sezone“. Međutim, uhićena je, i njezino je ponašanje promatrano kao antidržavno djelovanje. Videozapis opisuje nju kao špijunku koja traži novačenje drugih špijuna, što je tipični sinonim za evangelizaciju u sjevernokorejskoj propagandi. Na kraju videa Cha Deoksun je postala „dobar i probuđen državljanin Sjeverne Koreje“. VOM vjeruje da je ubijena egzekucijom streljačkog voda ili je umrla u logoru jer joj se gubi svaki trag.

Videozapis sjevernokorejske Vlade korišten je za obučavanje agenata državne sigurnosti o tome kako identificirati i ušutkati vjernike u Sjevernoj Koreji, istodobno diskreditirajući vjeroučitelje. Također je dokaz da „podzemni kršćani“ u toj zemlji i dalje riskiraju svoje živote za evanđelje, unatoč tomu što žive u državi u kojoj su kršćani najviše progonjeni.

 


Nema komentara:

Objavi komentar