četvrtak, 26. siječnja 2023.

Moliti za progonjene kršćane, ali i za progonitelje

Molitvena večer Noć svjedoka upriličena je u večernjim satima 21. rujna 2018. u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova. Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, nakon čega je uslijedilo molitveno bdijenje.
Na početku mise kardinal je pozdravio nazočne, a posebice organizatore molitvene večeri Noć svjedoka Udrugu Maranatha i francuski ogranak Papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji želeći da po zagovoru „sveca toga dana“ Sv. Mateja, evanđelista, koji je spremno krenuo slijediti Isusa, svi kršćani budu uvijek raspoloživi učiniti isto.


Tu je misao nastavio u svojoj jezgrovitoj propovijedi. „Čuli ste u evanđelju kako je Isus naišao i pozvao Mateja, koji je odmah sve ostavio i krenuo. Danas je čudno u materijaliziranom svijetu napustiti sve i krenuti u nepoznato“, naglasio je kardinal i podsjetio kako je Sv. Matej život završio mučeničkom smrću.
Na misno slavlje koje je izravno prenosila Radio Marija BiH, nadovezala se pobožnost klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Spisak ubijenih svećenika tijekom 2017.

Nakon mise uslijedio je program meditativnog karaktera usredotočen na molitvu za stradale kršćane, koji je uključivao pjevanje prikladnih pjesama i slušanje važnih svjedočenja kršćana o stanju na prostorima gdje žive i iskustvima koja su proživjeli.
Nazočnima se najprije obratila koordinatorica događaja Sabrina Čović-Radojičić, te objasnila genezu i smisao zaklade Pomoć Crkvi u nevolji (AED) koja pomaže kršćanima diljem svijeta.
Potom je kard. Puljić istaknuo važnost molitve za neprijatelje te ispričao nekoliko svjedočanstava kada su ljudi u bezizlaznim situacijama, uz pomoć molitve, ostali živi. Naglasio je potrebu molitve za one koji progone kršćane, a progonjenim kršćanima zaželio da im Bog dadne snage izdržati.
Potom je Josip Milanović, uposlenik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., pročitao imena svećenika, časnih sestara te laika koji su ubijeni, ili oteti diljem svijeta tijekom 2017.
Ravnatelj AED-a za Francusku, Marc Fromager, govorio je o načinima progona kršćana diljem svijeta s posebnim osvrtom na Irak u vrijeme uspona Islamske države. Istaknuo je i primjere križnog puta vjernika i svećenika u Meksiku, Kongu, Indiji te Kini.
Potom je vlč. Kirill Gorbunov iznio svoje svjedočanstvo o životu katolika u Rusiji. Rođen je u Moskvi, u bivšem Sovjetskom Savezu, 1973. u ateističkoj obitelji. Katoličkoj Crkvi se pridružio 1991., nakon sudjelovanja na Svjetskom danu mladih u Czestohowi u Poljskoj. Zaređen je 2010. za svećenika. Svoju odlučnost i zalaganje iskazuje u složenim uvjetima u kojima se nalazi Katolička Crkva u Rusiji, a posebice je poznat po djelovanju na području ekumenizma.
Na kraju je s. Houda Fadoul govorila o svom iskustvu u Siriji. Rođena je 1964. u Damasku. Prije nego je 1993. postala redovnica stekla je diplomu poljoprivrednog inženjera. Svoju je hrabrost i opredijeljenost za kršćanske vrijednosti pokazala posebice u teškim ratnim uvjetima, kada je pomagala svima.
Molitveno bdijenje je završeno obraćanjem kardinala Puljića koji je zahvalio Bogu za dar vjere i za koji su svoja iskustva podijelili u katedrali.

Podsjećanje na mučenike

Noć svjedoka je događaj koji diljem svijeta već 10 godina poziva na molitvu za progonjene kršćane, odnosno one koji daju svoj život za Krista. Osim molitve cilj je podsjetiti na žrtve progona i ubijanja, odnosno mučenike čija imena budu svake godine objavljena u martirologiju.
Ovaj program realizira se u suradnji s Papinskom zakladom Pomoć Crkvi u nevolji koja već dugi niz godina pomaže i brojne projekte Crkve u Bosni i Hercegovini.



Nema komentara:

Objavi komentar