četvrtak, 19. siječnja 2023.

Kada su obitelji okrenute Bogu ne izostaje blagoslova

Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini upriličen je u nedjelju, 29. srpnja 2018., u župi Svete Obitelji na Kupresu. Svečano euharistijsko slavlje pred oko 1 500 vjernika u župnoj crkvi predslavio je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački. 

U koncelebraciji su bili mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki i predsjednik Vijeće za obitelj BK BiH, kupreški župnik vlč. Tomo Mlakić te 30-ak svećenika.

Zaustaviti negativne trendove

Na početku propovijedi mons. Uzinić naglasio da mu je izuzetna čast predslaviti misu na kupreškoj visoravni, tromeđi biskupija, i tako dijeliti obiteljsko zajedništvo mjesne Crkve.

„Dok vas pozivam na nacionalni susret obitelji u Splitu i Solinu želim cijeloj Katoličkoj Crkvi u BiH odati veliko priznanje i izraziti zahvalnost za golemi doprinos opstanku hrvatskog naroda ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj. Crkva u Hrvatskoj svoju životnu snagu i opstanak može zahvaliti životnoj snazi u BiH. Snaga je utemeljena na otvorenosti molitvi i životu hrvatskih katoličkih obitelji iz BiH. Proteklih dana smo svi pratili uspjehe Hrvatske nogometne reprezentacije koji su zasigurno i uspjesi Hrvata katolika iz BiH. Tako je i u drugim sferama društva“, rekao je biskup te se zapitao što bi bilo s Katoličkom Crkvom u Hrvatskoj da nije svećenika, redovnika, redovnica i laika koji su porijeklom, ili rođeni u BiH.

Govoreći o demografskim problemima istaknuo je kako se u najvećoj mjeri nije dogodio proces povratka, povećana je smrtnost, a nema rađanja kao prije. „Izbjeglištvo je predugo trajalo. Sadašnja situacija pravi besperspektivnost što povećava iseljavanje. Samo za prošlu godinu možemo reći da se broj Hrvata i katolika u BiH smanjio za 13 650 ljudi. Slično je i s drugim vjerskim zajednicama u BiH. Prognozira se da će BiH do 2050. imati 20% stanovnika manje nego danas Ni situacija u Hrvatskoj nije bolja“, naglasio je mons. Uzinić istaknuvši poražavajuću činjenicu kako do kraja stoljeća, ako se ovako nastavi, u Hrvatskoj biti 1.7 milijuna manje Hrvata.

Potom je progovorio o krizi braka i sve češćim rastavama te zapitao što svatko može napraviti kako bi se poboljšala situacija. Odgovor je pronašao u evanđelju koje poručuje kako su dijeljenje i služenje recept za bolji život svih, a posebice obitelji.



 Istaknuo je kako je služenje drugima funkcioniralo kroz cijelu povijest hrvatskog naroda u često gorim ekonomskim uvjetima nego što su danas.

„Obitelji su bile mjesto molitve, sudjelovalo se na misnim slavljima, obitelji su bile mjesta solidarnosti i dijeljenja. Obitelji mogu i takve biti danas. To bi trebale biti dvije temeljne točke za dobre obitelji“, rekao je propovjednik na kraju homilije.

Molitva Presvetom Trojstvu za obitelj

Pred završetak mise mons. Semren je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji te ponovio kako su tijekom povijesti hrvatske obitelji, po Gospinu zagovoru, pronalazile snagu u Bogu, a i kako je siguran da hrvatskih i katoličkih obitelji neće nestati. Te je riječi vjerničko mnoštvo popratilo velikim pljeskom.

Potom je upriličen blagoslov djece te je izmoljena Molitva Presvetom Trojstvu za obitelj.

Program proslave započeo je sat prije mise kada je upriličena molitva krunice, a vjernici su imali prigodu za ispovijed.

Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini ujedno je priprava za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. u Splitu i Solinu pod geslom Obitelj - izvor života i radosti.

Misa pred početak Obiteljskog dana u BiH

Kao uvod u obilježavanje Obiteljskog dana u BiH na Kupresu, 28. srpnja, upriličena je molitva krunice, sv. misa koju je predslavio mons. Semren te koncert u Javnoj ustanovi za kulturu Hrvatski dom.

U svojoj homiliji pomoćni biskup naglasio kako je obitelj osnovna jedinica društva na kojoj se temelje ostale zajednice. Istaknuo je da obitelj i brak nastaju na temelju slobode i ljubavi koja se ne može silom iznuditi. Potaknuo je nazočne da im Sveta Obitelj bude uzor te poželio da katolici u BiH mole za obitelji u današnjim socijalno-ekonomskim okolnostima u hrvatskom narodu kako bi uvijek bile u skladu s Božjim Duhom, to jest da budu izvor života i svetosti.

Nema komentara:

Objavi komentar