srijeda, 16. lipnja 2021.

Kina: Još jedna crkva srušena zbog „urbanih razloga“

Pri državi registrirana crkva u okrugu Licheng u pokrajini Shandong sredinom kolovoza 2018. srušena je jer „sprečava izgradnju parka“. Četiri godine gradska je uprava obećavala dati novu lokaciju vjerničkoj zajednici, ali to nikad nije ispunila.

 



Rušenje je započelo točno u podne kada je oko 100 radnika i policajaca iznenada stiglo pred crkvu. Najprije je uništen njezin interijer, a potom su započeli s pripremnim radovima za rušenje same zgrade, što su na kraju i realizirali.

U videu objavljenom na društvenim medijima može se vidjeti uništeni namještaj, zidovi i odrezana glava Gospina kipa.

Oko 70 članova vjerničke zajednice, uključujući dva svećenika i redovnicu, izašli su 16. kolovoza pred sjedište gradske uprave. Nosili su banere i znakove s natpisima: „Osuđujemo rušenje crkve i tražimo od vlasti razumno objašnjenje!“ te „Vratite mi crkvu, vratite mi srce“.

Prema lokalnim izvorima župnik fra Wang Junbao razgovarao je s općinskim vlastima koje i dalje obećavaju pronaći novi prostor za bogomolju.

Crkva Qianwang izgrađena je 1750. Godine 1958., pod Mao Ce-tungom, zgrada je oduzeta i korištena u druge svrhe. Godine 1987., u skladu s kineskim zakonima koje je naredio Deng Xiaoping, crkva je vraćena Jinan biskupiji i ona ju je registrirala.

No prije nekoliko godina planiran je novi park i rezidencijalni kompleks za gradilište, a lokalna vlada je željela srušiti crkvu. Biskupija je prihvatila odluku vlade, ali ako se pronađe nova lokacija za bogoslužni prostor.

Umjesto toga bez ikakvog upozorenja crkva je uništena. Prema lokalnim izvorima, to je oduvijek bila politika vlade. Tijekom svih ovih godina biskupija je tražila da najprije ima novu zemlju, a zatim bi napustila crkvu, međutim vlast bi uvijek odgovorila: „Odlazite odmah, a kasnije ćemo tražiti zemljište.“

Nema komentara:

Objavi komentar