četvrtak, 30. travnja 2020.

Patron katedralne župe Presvetog Srca Isusova

 
Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak, 8. lipnja 2018., katedralna župa u Sarajevu proslavila je svoj patron. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je fra Velimir Bavrka župnik u Vitezu.
U koncelebraciji je bilo 15-ak svećenika, župnika u sarajevskim župama ili profesora na  KBF-u u Sarajevu.


Na početku euharistijskog slavlja nazočne je pozdravio katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Marko Majstorović. Posebice je zahvalio hodočasnicima iz Neuma koji su došli na grob Josipa Stadlera podsjetivši kako se svakog 8. u mjesecu hodočasti u katedralu na grob prvog vrhbosanskog nadbiskupa.
U svojoj propovijedi fra Velimir je govorio o poteškoćama koje danas tište one vjernike koji žele živjeti životima pravih kršćana. Naveo je dva svetačka primjera ljudi koji su propovijedali istinu te su zbog toga imali poteškoće u životu kao što su Sv. Tereza Avilska te Sv. Ivan od Križa.
Progovorio je i o Sv. Josipu Moscatiju, liječniku iz Napulja koji je bio vrhunski dijagnostičar bolesti. „Danas trebamo dijagnostičara koji će 'otvarati' naša srca i dijagnosticirati od čega to bolujemo. Što se uvuklo u naša srca i od čega boluje naše srce da u njemu nema mjesta za Krista, Božju pravdu i zakone?“, rekao je viteški župnik zapitavši se stide li se današnji kršćani Kristova nauka.
Misno slavlje animirao je župski zbor iz Vareša pod ravnanjem fra Mirka Majdandžića.
Na kraju svete mise uslijedila je pobožnost pred kipom Presvetog Srca Isusova, a potom je u župskom dvorištu upriličeno druženje.
Proslava svetkovine završena je u večernjim satima „bolesničkom misom“ koju je predslavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.
Proslavi patrona prethodila je devetnica s prigodnim temama, pobožnostima, zagovornom molitvom pred kipom Srca Isusova i euharistijskim slavljima.


Nema komentara:

Objavi komentar