ponedjeljak, 9. studenoga 2015.

Misno slavlje tradicionalno predslavio kard. Puljić



U sarajevskom prigradskom naselju Stup, u poznatom Gospinu svetištu, središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje u večernjim satima pred više od tisuću vjernika 15. kolovoza 2014. predvodio je i pod njim propovijedao vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić. U proslavi su sudjelovali vjernici stupske župe, hodočasnici iz Sarajeva i cijele Vrhbosanske nadbiskupije te inozemstva. Kao i svih prijašnjih godina, proslavi Velike Gospe su se pridružili i Romi koji na sebi svojstven način obilježavaju ovu veliku svetkovinu. Vjernici su se za proslavu patrona župe pripremali svatko na svoj način, molitvom, postom i sv. misama.


Na samu svetkovinu Uznesenja BDM-a slavljeno je nekoliko sv. misa, a posebno je bila posjećena misa za bolesnike te večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predslavio nadbiskup Puljić. Prije početka sv. mise upriličena je procesija s Gospinom slikom iz crkve k vanjskom oltaru, koju su ovoga puta nosili svećenici. Nakon procesije, a prije početka sv. mise nazočne je pozdravio stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar. „Okupili smo se ovdje u svetištu Gospe Stupske kako bismo dolično proslavili svetkovinu Uznesenja BDM-a na nebo, našu Veliku Gospu. Još su se jednom djeca okupila oko svoje Majke kako bi u duhu povezani s cijelom vrhbosanskom Crkvom molili ponajprije za naše obitelji da ostanu zdrave i otvorene životu“, rekao je vlč. Ćavar.
Na početku propovijedi u kojoj je posebno progovorio na temu obitelji, nadbiskup je istaknuo kako je Marija bila spremna pozitivno odgovoriti na Božji poziv te ju je stoga Bog, budući da je bila bezgrješna dušom i tijelom, uznio u nebo.
„Bog je stvorio čovjeka kao muško i žensko. To je Božja datost na zemlji još od raja zemaljskog. Zato ne možemo shvatiti današnje ljude koji to žele izokrenuti. Čim netko radi protiv Božjeg i naravnog zakona, taj ne može očekivati dobro. Ne može se zlo raditi, a očekivati dobro. Čudimo se zakonima zapadnog svijeta koji te naravne zakone izvrću.  Svoj prvi nastup/čudo Isus je imao upravo na svadbi i time je pokazao kako vrjednuje brak. Time je posebno posvetio obiteljsko zajedništvo. I Bog je kroz Nazaretsku obitelj ušao u život“, rekao je kardinal Vinko i, karikirajući državne poticaje za obitelj i stoku, naveo podatak kako više poticaja dobiju oni koji uzgajaju stoku, nego obitelji koje su otvorene životu.
Kardinal je progovorio i o odnosu društva prema napuštenim životinjama, posebno psima kojih je sve više u velikim gradovima, a djece sve manje. Time je želio naglasiti problem iskrivljavanja naravnih zakona.
„Danas se često govori o propalim brakovima što je još jedan veliki problem. Što Bog združi, neka čovjek ne rastavlja. To je sveti sakrament. Vidimo kako se sve više tih brakova urušava. Ne bih htio nikoga osuditi niti natjerati da ostane u lošem braku. Radeći anketu za Biskupijsku sinodu najveći dio odgovora o čemu trebamo razgovarati je brak i obitelj. Zbog toga smatram kako se o braku treba govoriti mnogo više. Zašto dolazi do urušavanja brakova? Ovdje ću nabrojati nekoliko simptoma bolesti. Prvi je simptom sebičnost. Brak je zajednica ljubavi, a tamo gdje je sebičnost nazočna, nema ljubavi. Drugi problem je što je glavno mjerilo života postala korist, kako u osobnom životu i braku, tako i na međunarodnoj sceni. Veliki problemi su i ponos, stres, nemogućnost komuniciranja“, komentirao je kard. Puljić stanje današnjih brakova dodajući da je veliki problem povezanost roditelja s djecom i njihovo ugađanje svim dječjim željama. Nadbiskup je u nastavku svoje propovijedi govorio i o odnosu čovjeka prema svojoj okolini, jednakopravnosti naroda te prevelikom zaduživanju države zarad javnih službenika koji ne rade za opće dobro, nego sa osobnu korist.
„Ova zemlja ima dovoljno blagodati da bismo svi u njoj mogli dobro živjeti samo da se malo manje krade. Uvijek se kralo, ali da se barem manje krade. Moramo se mijenjati. Treba vladati Božji zakon i dostojanstvo čovjeka“, rekao je šaljivim tonom na kraju propovijedi nadbiskup Puljić naglašavajući kako svi zajedno trebamo popravljati bolesno javno mnijenje i ozdravljati obitelji, brak i društvo.
Prije završnoga blagoslova vjernici su, predvođeni kardinalom, pred Gospinom špiljom u župnom dvorištu izmolili Gospine litanije te pjevali marijanske pjesme.
Sv. misu je u izravnom prijenosu pratio Radio Marija.

Nema komentara:

Objavi komentar