srijeda, 23. srpnja 2014.

Zbogom Kalifornikacijo i ne vraćaj se više!!!

Napokon je došao i taj dan... nakanio sam se dovršiti posljednju sezonu Californicationa, sada već kultne serije X-files agenta Fox Muldera. Samo taj razlog je bio dovoljan da počnem gledati tu seriju... Međutim činjenica da nisam znao koja je posljednja sezona, je li to šesta, sedma ili osma dovoljno govori o kakvom je nekvalitetu bilo riječi od recimo četvrte sezone.


Ugrubo rečeno prve tri sezone valjaju, a ostalo je lako zaboravljivo i mojim žargonom rečeno sljepljivo... to je ona situacija kada ne znaš što ti se dogodilo 1997., a što 1998. recimo... Mnogi se ne sjećaju kada su završili školu, a kada upisali fakultet... moraju računati...dok s druge strane neki se datumi i godine pamte... takav je slučaj i sa Californication. Neke se sezone pamte, a za neke događaje u seriji ne znaš jesu li iz 4. ili 8. sezone. Pardon, osma sezona ne postoji...
Iako je serija krenula žestoko, samo da šokira i privuče gledateljstvom golotinjom i vrijeđanjem svetinja kasnije se ispostavilo da zaista ima kvalitetan scenarijski i producentski kadar. Serija je naime počela felacijom u nekoj od bezimenih crkava u SAD-u, a felacijo je davala časna sestra, naravno glavnom liku Henku Mudiju. Je li to bio san, fantazija ili stvarno događanje u seriji više se i ne sjećam
Usprkos svemu prve tri sezone su bile osvježenje i novo otkrivanje Davida Duchovnija koji će za dosta ljudi uvijek biti MUDLER.
Osma sezona je počela nešto drugačije. Na scenu je stupio Mudijev sin za kojeg nije ni znao. Malko čudan, socijalno neadaptilan, rekli bismo debilan sin koji je sezoni dao toliko potrebnu svežinu. Što bi Mudijeva Keren rekla sada nisam više prva baby mama. Tako je sin za kojeg nije znao da postoji pokrenuo lavinu događanja koji su posljednju sezonu istrgnuli iz sivila 4.5. i 6. 
Sezona je perfektno funkcionirala do nesreće koju je doživjela Keren. Tada Mudi ponovno odlazi u crkvu, susreće se sa časnom sestrom...i...očekivali bismo reprizu početka prve sezone međutim sami razgovor s njom pokazuje kako je Henk željan promjena... Iako je možda serija tu trebala završiti malo smo se mučili kako bismo došli do prijeko potrebnih naručenih 12. epizoda kako to obično biva...nažalost uz dosta premotavanja epizoda i pojedinih dijaloga koji nisu ni bitni ( s obzirom da je 6. sezona skoro cijela bila na fast forward ovo je veliki skok i postignuće)
Njegov prijatelj ćelavac konačno je u međuvremenu postao čovjekom, a i meni mrska njegova žena...Pojavila se i Beka na kraju s posebnim iznenađenjem
Jesu li živjeli sretno do kraja života? Mislim da je nebitno. Sami iskazani trud zabludjelih sinova na kraju je dovoljan... Nadam se kako uskoro, u nedostatku novih ideja, serija neće biti oživljena. Mulder-Mudi je zaslužio neki novi projekt koji iako bude kvalitetan neće dosegnuti nivo Dosjea X!!!

Nema komentara:

Objavi komentar