ponedjeljak, 7. srpnja 2014.

Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne


Djeca plaćaju veliku cijenu u ratu iako načelno ne sudjeluju u sukobima. Većina najmanjih pretrpi traume koje ih prate do kraja života. Izbjeglištvo, ranjavanja, pogibije, smrt najbližih su samo neke od grozota koje se događaju svima u ratu, ali znamo da djeca to najteže podnose. Toga je bio svjestan fra Jozo Zovko te je u jeku rata krajem 1992. u Širokom Brijegu osnovao udrugu građana «Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne». Primarni cilj udruge je pružanja materijalne i duhovne potpore djeci koja su u ratu izgubila jednog ili oba roditelja.

Sve aktivnosti udruge imaju svoju vodilju u Isusovim riječima: „ …što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“. Udruga danas djeluje u tri programa: kumstvo; program Zavoda Svete Obitelji i program doma Marija naša nada.

Duhovna dimenzija kumstva

Kumstvo je prvo polje na kojem je ova udruga započela svoj rad. Djelatnost funkcionira pomoću koordinatora iz deset zemalja s četiri kontinenta. Svi koordinatori udruge su štovatelji Kraljice mira. Oni su u svojim zemljama osnovali neprofitne organizacije koje podatke o djetetu potrebnom pomoći dobiju iz središnjeg ureda udruge te ih daju ljudima koji se žele uključiti u ovaj program i postati kumovima. Kumovi se obvezuju financijski pomagati dijete sve dok za to postoji potreba ili dok su oni sami u mogućnosti pružati pomoć.
Posebno je značajna duhovna dimenzija kumstva kojom dijete i njegova obitelj dobivaju ljubav i potporu nepoznatog čovjeka s drugog kraja svijeta potaknutog na ovaj čin kršćanskog milosrđa jedino željom ljubiti Isusa u najmanjem i najpotrebnijem. Od samih početka rada ovoga programa inzistiralo se na uspostavljanju osobnog kontakta kuma i kumčeta.
Preko ureda udruge organiziraju se pojedinačni i grupni susreti djece i kumova. Program grupnih susreta osim upoznavanja i druženja djece, kumova i njihovih obitelji uključuje zajedničku molitvu, slavljenje sv. mise u znak zahvale Gospodinu na daru ljubavi i prijateljstva.
U radu za djecu koja su u ratu ostala bez roditelja i za samohrane majke, udovice posebno mjesto je imao program duhovne obnove na Jakljanu. Ovaj nenastanjeni otok u dubrovačkom arhipelagu je od 1995. do 2005. bio mjesto na kojem je u programu duhovne obnove svake godine sudjelovalo oko 1.800 članova Udruge. Uz pomoć hercegovačkih franjevaca i sestara franjevki kroz program duhovne obnove otok je postao mjesto prihvaćanja svoga križa,  trpljenja i mjesto susreta s Bogom. Jakljan je na poseban način učinio mnogo na duhovnom ozdravljanju cijele jedne generaciju djece ranjene ratom. Na njemu su se iznova učili smijati, radovati se, moliti i biti za druge.
Teška socijalna i ekonomska situacija u BiH dovela je mnoge potrebne pomoći na vrata Udruge. Stoga se od 1997. u program kumstva počinju uključivati i djeca bez roditelja čija smrt nije direktna posljedica rata, ali čije obitelji žive u teškim socijalnim uvjetima.
Više od 5 500 djece iz cijele BiH je do danas bilo uključeno u program kumstva, bez obzira na to iz koje biskupije dolazili.

Zavod Svete obitelji

Zavod Svete obitelji je ustanova za smještaj, odgoj i obrazovanje djevojaka bez roditeljske skrbi i djevojaka iz socijalno ugroženih obitelji. Ustanova je nastala kao jedan od programa udruge „Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne“.  Izgrađen u novom širokobriješkom naselju Puringaj, na zemljištu koje je za tu namjenu dodijelila općina Široki Brijeg. Svojim prvim štićenicama Zavod je otvorio vrata 2000. U Zavodu Svete obitelji je svoj drugi dom našlo 95 djevojaka iz svih krajeva BiH. Štićenice Zavoda pohađaju srednje škole ili studiraju u Širokom Brijegu ili Mostaru gdje pokazuju vidne rezultate dobivajući razne nagrade. Život u Zavodu je organiziran u kršćanskom duhu i u skladu s kršćanskim odgojem i moralnim načelima. Uz svoje redovite obveze vezane za školu ili studij djevojke sudjeluju u različitim slobodnim aktivnostima u Zavodu. Od djevojaka se zahtijeva pridržavanje pravila ponašanja, koja su određena Pravilnikom Zavoda, kojima je propisano vrijeme molitve, vrijeme učenja, vrijeme rekreacije i slobodnih aktivnosti.
Dom za djecu s poteškoćama u tjelesnom ili psihičkom razvoju “Marija Naša Nada”, kojemu je jedan od utemeljitelja udruga “Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne”, izgrađen je uz pomoć fondacije Don Carlo Gnochi iz Italije. Dom je svečano otvorio i blagoslovio 5. rujna 2004. mons Giusepe Merisi, pomoćni biskup milanski. Ovaj je dom jedina ustanova na području Zapadnohercegovačke županije koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju. U njemu je svoj kutak našlo trideset petero djece iz Gruda, Širokog Brijega i Posušja, dok još dvadesetero djece dolazi na redovite terapije. U Domu se o djeci brine 9 odgojitelja, 4 terapeuta, liječnik, psiholog, defektolog i logoped. Stalnu stručnu pomoć djelatnici Doma dobivaju od stručnjaka fondacije Don Carlo Gnochi, koja u Italiji ima 26 sličnih domova za skrb o nemoćnima. Na žalost, Dom “Marija Naša Nada” ne zadovoljava sve potrebe i uvijek postoji lista čekanja onih kojima je potrebna skrb u jednoj ovakvoj ustanovi.
Plemenita nakana pomoći najmanjima u njihovim duhovnim i materijalnim potrebama otvorila je i ljubavlju nadahnula mnoga srca širom svijeta (od Kanade do Južne Koreje). Tisuće ljudi se odazvalo fra Jozinom pozivu i postalo kumovima, prijateljima i dobročiniteljima djeci kojoj su zlo rata i njegove tragične posljedice oduzeli roditeljsku ljubav i bezbrižno djetinjstvo.

Nema komentara:

Objavi komentar