petak, 4. srpnja 2014.

Nobelova nagrada kao podstrek za akciju

Jedan stari tekst... dok nobelovac Obama hara po svijetu... dok dronovi s njegovim potpisom odobrenja ubijaju djecu, svatove i civile po Afganistanu, Pakistanu, Jemenu...dok vodi proksi ratove u Siriji, Iraku, Ukrajini sa ratnicima i terorističkim organizacijama za koje u kongresu otvoreno traži još pola milijarde pomoći...sjetih se kako mu je protukandidat jednom bio biskup Komarica...

Nobelova nagrada  se dodjeljuje svake godine osobama čiji rad, izumi ili istraživanja doprinose čovječanstvu. Ako nekome spomenemo «Nobela»  vjerojatno je prva asocijacija na uspješne znanstvenike ili književnike. Nagrada je dobila ime po švedskom izumitelju dinamita Alfredu Nobelu.
On je 1895. u Parizu obznanio ideju o osnivanju fonda iz kojeg bi se dodjeljivali poticaji najzaslužnijima kako bi se pomogao njihov rad. Budući kako je bio razočaran na koji se način koristi njegov izum - dinamit odlučio pokrenuti fond za dodjeljivanje jednokratne pomoći onima koji pomažu napretku čovječanstva.

Je li napravljen pravi izbor?

Prva svečanost dodjele Nobelovih nagrada za književnost, fiziku, kemiju i medicinu je održana na Kraljevskoj glazbenoj Akademiji u Stockholmu 1901. a od 1902. nagrade dodjeljuje kralj Švedske i to 10. prosinca na dan kada je preminuo Alfred Nobel. Nagrada za mir se dodjeljuje u Oslu jer su te dvije države tada bile jedna. Imena dobitnika se objavljuju u listopadu a uz nagradu dodjeljuje se oko milijun eura. Od osnutka fondacije Alfreda Nobela sami čin dodjeljivanja nagrada nije uvijek bio imun na politiziranje i kontroverze međutim ovogodišnje dodjeljivanje nagrade za mir je svojevrsni presedan. Svjetski tisak i mediji, kao i obični ljudi su bili podijeljeni u vezi sa izborom američkog predjsednika Baracka Obame kao dobitnika Nobelove nagrade za mir. Žiri je odlučio njemu dati nagradu iako je od izbora za predsjednika prošlo tek 9 mjeseci, a u tom vremenu nije učinnjeno skoro ništa vrijedno spomena, ali iskreno govoreći nije ni bilo dovoljno vremena. Kao jedini konkretni potez novog američkog predsjednika može se izdvojiti stopiranje gradnje raketnog štita u istočnoj Europi. U trenutku dok Amerika u Afganistan šalje desetak tisuća novih vojnika (u medijima predstavljeno kao logistika a ne vojne snage), dok su Američke trupe u Iraku, a bliskoistočno pitanje nije ni blizu rješenja postavlja se pitanje je li napravljen pravi izbor.

Smjela potvrda Obamine vizije, a gdje tu biskup Komarica?

Uobičajeno je nagrade dijeliti zbog dostignuća i konkretnih rezultata tijekom više godina, ali ove godine nije takav slučaj. Komitet za dodjelu je odlučio uručiti nagradu Obami zbog velikih zalaganja za međunarodni dijalog, diplomaciju i povećanje suradnje u svijetu za kratki period koliko je predsjednik. Običnim jezikom rečeno nije se ponašao kao kauboj što je bio slučaj s njegovim prethodnikom. Zli jezici mogu reći kako je dobio nagradu jer nije pokrenuo neki novi rat u zemljama trećeg svijeta niti je oborio legalno izabranu vladu u južnoj Americi. Drugim riječima, jednostavno je bolji od svog prethodnika i samim time je zaslužio poštovanje.
Komitet za odlučivanje kome ide Nobelova nagrada  se branio od optužbi opravdavajući se kako u protekloj godini nitko nije više zaslužniji za mir od Obame međutim porazno je to što se kandidati moraju prijaviti početkom godine za nagradu a Obama je tada bio nepunih 15 dana na čelu najmoćnije sile svijeta. Tako se slobodno može reći kako je ovo nagrada na veresiju. Sada je na Obamu izvršen pritisak opravdanja povjerenje i svaki njegov budući korak će se još pomnije pratiti.
«Nobel» je preuranjen i nezaslužen, no to može "prisiliti" američki ekonomski i politički vrh da djeluju u cilju mira. Obamini sjajni potezi su davanje novaca od nagrade u dobrotvorne svrhe, iskaz da nije zaslužio tu čast, te okretanje prema unutrašnjoj politici, tj. prema vlastitom narodu - rješavanju socijalnih pitanja. Barak Obama je obranio dio kredibiliteta velikih univerzalnih ideja od stampeda američkih neokonzervativca, ali i od njihovih saveznika u svijetu što je ključni preduvjet za početak oslobađanja svijeta od košmara nastalog nakon 11. rujna 2001. Koliko će retoričko zalaganje za mir u svijetu, bez konkretnih poteza na užarenim ratištima donijeti toliko potrebni prekid sukoba ostaje da se vidi.
Veoma je problematično kada Obamu poredimo sa prijašnjim dobitnicima ove nagrade. U prvom planu je tu jedan Nelson Mandela (ukidanje aparthejda  višegodišnja robija i mukotrpna borba); Gorbačov (demokratizacija SSSR-a i sprečavanje nastanka anarhije u velikoj zemlji koja je imala više od 10.000 nuklearnih glava); Majka Terezija (podizanje svijesti o siromaštvu u svijetu, poglavito u Indiji, nakon što je gotovo cijeli svoj život provela s najsiromašnijima); Lech Walesa (borac za ljudska prava u Poljskoj pod komunizmom). Međutim, Obama je do prije dvije - tri godine bio apsolutni čikaški anonimus u globalnim mjerilima, a poznat je postao tek u kampanji za predsjednika.
Budimo lokal patriote i upitajmo se zašto naš biskup nije dobio tu nagradu? Mons. Franjo Komarica je bio nominiran 2004. jer se zalagao za mir i suživot u jeku najjačih sukoba na ovim prostorima, a sam je bio žrtva terora koji je na kraju pomeo skoro cijelu njegovu biskupiju. Tortura Karadžićevih vojnika nad njegovim svećenicima i narodom, kućni pritvor, progonstva i ubijanja... Kako tri godine terora mogu biti manje vrijedne od nekoliko tjedana presednikovanja SAD-om. Je li problem u tome što se naš biskup zalagao za život od nastanka do prirodnog završetka? Činjenica je da komisija za dodjelu nagrada više preferira liberale.
Na kraju krajeva dovoljno je porazna činjenica za sve nas kao ljude, civilizaciju i čovječanstvo je ta da uopće imamo potrebu dodjeljivati nagradu za nešto što bi trebalo biti prirodno stanje u svijetu.

Nema komentara:

Objavi komentar