srijeda, 5. lipnja 2013.

Biti osjetljiv za potrebe drugih, jedan je od najvažnijih poziva svakoga kršćanina


Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, pod čijim je okriljem i dječji vrtić Sveta Obitelj, u suradnji sa župnim uredom Uznesenja Blažene Djevice Marije – Stup, organizirao je 31. svibnja humanitarni koncert Djeca pomažu siromašne. Na koncertu, koji je održan u dvorištu župnog ureda Stup, nastupilo je osam izvođača iz BiH, Hrvatske i Njemačke. Generalni pokrovitelj je bio Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, a program je vodila mr. Tanja Popec, urednica vjerskoga programa Hrvatskog katoličkog radija, iz Zagreba.

 


Cilj koncerta bio je prikupljanje priloga za Caritasovu pučku kuhinju Jelo na kotačima, koja trenutno skrbi za petstotinjak potrebitih u Sarajevu i Zenici.
Prije početka koncerta sv. misu u, vjernicima ispunjenoj, župnoj crkvi predslavio je pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar u koncelebraciji desetak svećenika, među kojima su bili direktor Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. dr. Mirko Šimić te ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ivica Rebić.

 Ljubav prema bližnjemu treba živjeti konkretnim primjerima

U prigodnoj propovijedi, mons. Sudar je govorio o teološkom značenju spomendana Pohoda BDM-a kojim završava marijanski mjesec svibanj i karitasu – svjedočenju kršćanske djelotvorne ljubavi.
„Karitas nije kad dajemo od svojega viška ono što nam ne treba, karitas je kada darujemo ono u čemu i sami oskudijevamo. Lako je govoriti i propovijedati, ali ljubav prema bližnjemu treba živjeti konkretnim primjerima. Biti osjetljiv za potrebe drugih te otvoriti svoje srce prema onima koji trebaju našu pomoć, jedan je od najvažnijih poziva svakog kršćanina“, rekao je, između ostaloga, dr. Sudar.
Misno slavlje svojim pjevanjem uveličali su gosti iz Hrvatske Apostoli mira, vokalno-instrumentalni sastav koji od 2000. djeluje u župi Mađarevo u Varaždinskoj biskupiji. Apostoli mira su za svoj rad primili i nekoliko nagrada, a pjesmom Možeš nebo dotaći na Uskrs festu 2013. osvojili su prvo mjesto.

 Koncert otvorili mladi iz Kiseljaka i Njemačke

Opuštenu i veselu atmosferu nakon sv. mise nije omela ni hladnoća te pokoja kap kiše koja je prijetila možda rastjerati okupljene koji su došli poslušati koncert, te donirati onoliko koliko mogu za ovaj iznimno vrijedan Caritasov projekt. 

Koncert su otvorile mažoretkinje iz Kiseljaka koje su svojom izvedbom oduševile sve nazočne. Nakon njih nastupio je bend Alibi iz Aachena i otpjevao pjesme na njemačkom i engleskom. Gostima iz Njemačke u pjevanju popularne pjesme Rolling In The Deep, engleske glazbenice Adele, pridružila se i publika.

Potom su nastupili oni najmlađi okupljeni u zboru vrtića Sveta obitelj Stup, a njihovo pjevanje animirao je poznati hrvatski pjevač Jacques Houdek, inače već tradicionalni gost na stupskom humanitarnom koncertu. U svojemu pozdravu nazočnima je, između ostalog, rekao kako namjerava i dalje dolaziti u Sarajevo zajedno sa svojom obitelji, te pomagati potrebitima.
Nakon „Sarajlija“ svoje glazbeno umijeće predstavili su gosti iz Čitluka. Dječji zbor Raspjevani anđeli, koji inače ima 80 članova, nastupao je u nepotpunom sastavu od „samo 60 mališana“. Nazočni su bili oduševljeni njihovim izvedbama koje su popratili burnim pljeskom.
Potom su publiku svojim pjevanjem počastili i oni malo stariji: zbor Opće realne gimnazije Katoličkog školskog centra Sv. Josip, zatim Apostoli mira i klapa Filip Dević iz Splita.

Na kraju su nastupili Jacques Houdek i još jedan dragi gost u Sarajevu - Ivan Mikulić.
Nakon završetka koncerta dodijeljene su nagrade najboljim djelatnicima Caritasa. Priznanja su dobili Marica Miletić, spremačica koja u Caritasu radi već 12 godina, i Antun Malvić, kuhar.

 Posjetitelji svoju dobrotu pokazali na raznim štandovima

Tijekom koncerta, u dvorištima župnoga ureda i Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije bilo je nekoliko štandova na kojima su posjetitelji mogli donirati novac ili kupiti nešto od izloženog, a tako prikupljena sredstva su, također, išla u humanitarne svrhe. Osim štandova na kojima su svoje proizvode i izloške ponudile Crkvene organizacije, bilo je i nekoliko  stolova drugih sličnih humanitarnih institucija.
Među njima su bili i polaznici radionice ArT LiNe NVO-a altruista Svjetlo, koji su svojim štandom i prodajom ručno rađenih radova dali doprinos akciji. Pola sredstava je donirano za nabavku hrane za Caritasovo Jelo na kotačima, a preostala sredstva su donirana za tri socijalno ugrožene obitelji njihovih štićenika.
„Mi smo treći put na ovom humanitarnom koncertu. Drago mi je da i mi našim radom možemo pomoći one koji se hrane u narodnoj kuhinji, a i nama je bilo lijepo“, kazao je u izjavi za medije Mirsad Smajić, član NVO-a altruista Svjetlo.
Izvršni direktor ove nevladine organizacije Haris Čaušević smatra da je koncert na Stupu divan primjer solidarnosti, razumijevanja, potpore, približavanja različitosti i poruke da svi mogu biti korisni.
„Koncert je bio odličan, program raznovrstan, za svakoga po nešto; štandovi s proizvodima su bili jako kreativni. Moglo se naći i kupiti zanimljivih stvari. Trebalo bi što više ovakvih koncerata za pomoć onima koji su u potrebi“, rekla nam je Ivana, gost na ovom humanitarnom okupljanju.
Tako je završio i treći Caritasov humanitarni koncert, po imenima zvučniji i po posjetu jači nego prethodni. Na svu sreću, hladno vrijeme nije dodatno pogoršala kiša koja bi zasigurno napravila brojne probleme organizatorima i izvođačima.
Vidimo se i iduće godine!  

Nema komentara:

Objavi komentar