petak, 7. lipnja 2013.

Shikoku (1999)



Shikoku s podnaslovom Zemlja mrtvih je japanski nadnaravni triler iz 1999. Režiju potpisuje meni nepoznati Shunichi Nagasaki. Sam naslov filma je prema Wikipediji igra riječi jer znak imena ovog filma (kanji) znači ili Četiri zemlje ili Zemlja mrtvih...

Priča je veoma jednostavna. Glavni lik Ninako se vraća iz Tokya u rodni grad seoski Shikoku. Uskoro saznaje kako je njezin prijatelj iz djetinjstva Sayori umro nekoliko godina ranije a njegova mama koja se bavila raznim seansama skoro poludjela.
Naravno, odmah se počinju javljati priviđenja i sjećanja na djetinjstvo...


Japanski filmovi su većini zapadnjaka do pojave divxa bili skoro pa nepoznanica. Sve se svodilo na Sedam samuraja i ostale veličanstvene naslove Kurosawe i još pokoji naslov. 
U mom slučaju vrata japanskog filma je otvorio naslov Battle royale koji je svakom iole filmski potkovanom čovjeku poznato.



U toj eri nabavke divxa i razmjene s ljudima skupio sam skoro petstotina japanskih naslova... među njima je bio i Shikoku... vodili smo se idejom sve što dolazi sa istoka mora valjati te se mora imati... i naravno u tome je bilo dosta škarta... ne mora značiti da će vama Shikoku biti škart... međutim zasigurno neće biti ni dobar...udara na gledatelje u vrijeme navale dobrih ideja nadnaravnih filmova međutim sve je to nekako traljavo urađeno... pola filma izgleda kao da gledamo nečiji san...sam filmski rip je nekako mutan pa i to umanjuje ocjenu...prelazi između scena s poslovično japancima koji su svi isti nimalo ne olakšava.
Veoma zaboravljiv naslov koji je nabavljen u eri kada su se japanski filmovi gledali i nabavljali ne zato što su dobri već zato što su iz te daleke i nama čudne zemlje...
Ima i boljih naslova iz Japana

The best japanese movies

1. BATTLE ROYALE
2. AUDITION
3. RING
4. FREEZER
5. RING 2
6. DEAD OR ALIVE
7. DEAD OR ALIVE 2
8. HAPPINESS OF THE KATAKOURIS
9. VISITOR Q
10. THRONE OF BLOOD
11. ZIPANG
12. KWAIDAN
13. SAMURAI REBELLION
14. BROTHER
15. GUTS OF A VIRGIN
16. GUTS OF A BEAUTY
17. EVIL DEAD TRAP
18. EVIL DEAD TRAP 2
19. CITY OF THE LOST SOULS
20. PRINCESS BLADE

Nema komentara:

Objavi komentar