srijeda, 23. kolovoza 2023.

Proslava spomendana Bl. Drinskih mučenica

U crkvi Kraljice Sv. Krunice na Banjskome Brijegu u Sarajevu 15. prosinca 2018. proslavljen je spomendan Bl. Drinskih mučenica. Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi predvodio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, u zajedništvu s 20-ak svećenika.

Misi su nazočile brojne redovnice, predvođene provincijalnom glavaricom s. M. Gordanom Igrec, bogoslovi i vjernici okupljeni u crkvi koja je ujedno i svetište Drinskih mučenica.

Prije početka misnog slavlja nazočne je pozdravio vlč. Ljubo Zelenika, rektor svetišta Drinskih mučenica i odgojitelj u internatu Katoličkog školskog centra Sv. Josip. Započevši bogoslužje, biskup Sudar uputio je prigodne riječi ukazavši na sveti primjer s. M. Jule Ivanišević, s. M. Berchmane Leidenix, s. M. Krizine Bojanc, s. M. Antonije Fabjan i s. M. Bernadete Banje. Napomenuo je da Bogu nije samo ugodno srce koje je bez grijeha, nego i ono srce koje nastoji iskorijeniti grijeh.

Krv pravednika

Pomoćni biskup je u propovijedi govorio o značenju mučeništva, smislu prolivene krvi koja je "počelo, snaga i simbol života", i čudu Božje milosti po kojoj Bog "u svakom zlu, u svakoj mržnji, nekako nađe načina kako će utkati svoju milost, svoju dobrotu, svoju ljubav koja onda sve otkupljuje".

Zapitavši se "kako je moguće da Božja ljubav, Božja milost tako duboko pusti korijenje u srce jednog jednostavnog ljudskog bića da do te mjere voli život da iz ljubavi prema tom životu žrtvuje život", kazao je kako "veličinu života čini njegova nedodirljivost, njegova svetost i njegova povezanost s Kristom od kojega nas, kako kaže Sv. Pavao, 'ni smrt ne može rastaviti'".

"Drinske mučenice su posvjedočile da je moguće dati život iz ljubavi prema životu samo onda kada se ta ljubav pretvara u ljubav prema Bogu koji daje život. Svemu onome što se u jednom dijelu Bosne događalo, kada je prolivena krv od oko 8 000 katolika i muslimana, i svemu onome što se činilo da će sve uništiti, sestre su dale drugo značenje, svjedočile su da život ima drugi smisao i da je ljubav ta koja na kraju uvijek pobjeđuje jer da nije tako, rat nikada ne bi prestajao. Tek kada se sve ovo razumije, vidi se koliko je velika ljubav Božja prema čovjeku", rekao je biskup Sudar istaknuvši da su Drinske mučenice "najprije zaštitnice dostojanstva ljudskoga života, njegove svetosti, a onda zaštitnice i zagovornice neraskidivog veza između Boga stvoritelja i stvorenja, između Otkupitelja i otkupljenoga, između krvi na križu i krvi svih mučenika".

Na kraju svete mise biskup i svećenici uputili su se do sporednog oltara sa slikom Blaženih Drinskih mučenica gdje su zajedno s vjernicima izmolili prigodnu molitvu.

Misno je slavlje svojim pjevanjem animirao katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon euharistije upriličeno je druženje nazočnih oko obiteljskoga stola.

Duhovna priprava

Proslavi je prethodila trodnevnica sa sv. misama i prigodnim propovijedima koje su u večernjim satima predslavili mons. Tomo Knežević, fra Zvonko Miličić i mons. Anto Ćosić. Prije svake mise moljene su krunica i litanije Bl. Drinskim mučenicama.

Glas o mučeničkoj smrti pet sestara, poznatih u narodu kao Drinske mučenice, koje su četnici krvnički ubili krajem prosinca 1941., to jest za vrijeme Drugog svjetskog rata, brzo se proširio.

Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999., a nakon njegova završetka postupak je nastavljen na Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon pozitivnog ishoda i zaključka teoloških i ostalih stručnjaka, u siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima.

Drinske mučenice proglašene su blaženima 24. rujna 2011. u Sarajevu. Svečano euharistijsko slavlje u Olimpijskom centru Zetra u Sarajevu predslavio je Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, prefekt Zbora za proglašenje svetih. 



Nema komentara:

Objavi komentar