srijeda, 23. kolovoza 2023.

Humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu Stadlerova dječjeg Egipta

Humanitarni koncert i prodajna izložba, pod geslom sluge Božjega Josipa Stadlera Živjela djeca, velika i mala, održan je 27. studenoga 2018. u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije.Ovaj, 14. po redu, humanitarni događaj organizirale su sestre Služavke Maloga Isusa Provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije te Stadlerova dječjeg Egipta. Sva prikupljena sredstva namijenjena su za školovanje štićenika toga doma, to jest djece bez prikladne roditeljske skrbi.

Trostruki Stadlerov jubilej

Program je vodila mr. Tanja Popec, urednica vjerskoga programa na Hrvatskom katoličkom radiju. Ona je na početku podsjetila da je nadbiskup Josip Stadler u Sarajevu na blagdan Sv. Rafaela Arkanđela 1898. osnovao ustanovu za zaštitu djece izložene nevolji, te poručio sestrama: „Kao što je Blažena Djevica Marija hranila Isusa u Betlehemu, s njim bježala u Egipat štiteći ga od zla, tako i vi hranite dobrom djecu i štitite ih od svakoga zla.“


 

Nazočnima se obratila i s. M. Maria-Ana Kustura, provincijalna glavarica, podsjetivši kako se humanitarni koncert i prodajna izložba održavaju u godini trostrukog Stadlerova jubileja: 175 godina od rođenja i krštenja, 150 godina od svećeničkog ređenja te 100 godina od smrti. Zahvalivši izvođačima, potaknula je goste da daju svoj prilog za Stadlerov Egipat.

Koncert je započeo izvedbom Životinjski bal djece iz vrtića kuće Egipat te pjesmom Kemala Montena Sarajevo, ljubavi moja, a nastavio pjesmama Zbora djece i sestara Stadlerova dječjeg Egipta: Zvjezdica se pojavila (tekst i glazba s. M. Virgina Ninić) i Tebi pjevam (Sedlak Komarevski) te Služavke Malog Isusa.

Vojnici na službi u Oružanim snagama BiH Vlado Kudić i Goran Totić otpjevali su pjesmu posvećenu Josipu Stadleru pod naslovom Sluga Božji (tekst i glazba Vlado Kudić, aranžman Josip Vukoja). Također su izveli pjesmu Izgubljeni sinovi (tekst i glazba Vlado Kudić) koja je osvojila nagradu za najbolji tekst pjesme 2015. u Zadru, na festivalu duhovne glazbe.

Potom su nastupili VIS Speranza iz župe Prozor te mješovita pjevačka skupina Veseli Šokci iz župe Brodsko Vinogorje. Pod ravnanjem s. Marinele Zeko, članice Speranze otpjevale su pjesme: Isuse, daj nam milost (tekst i glazba Vlado Kudić, aranžman Josip Vukoja) i Za tebe ću živjeti (tekst i glazba s. Tihana Strancarić, aranžman Toni Eterović).

Odgajati djecu da budu ljudi

Događaju su bili nazočni vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio te predstavnici crkvenoga, kulturnoga i političkog života u Sarajevu i BiH.

Na kraju koncerta nazočnima se obratio kard. Puljić. Osvrćući se na geslo Živjela djeca, velika i mala, kazao je da odgojitelji i dječji psiholozi ukazuju na potrebu odgoja djece na način da ih se nauči igrati. „I to da se igraju zemljom i da se pritom uprljaju zemljom kako bi zavoljeli zemlju. Danas se puno govori kako brojni mladi bježe, a bježe jer nisu zavoljeli ovu zemlju“, kazao je kardinal dodajući da je današnje društvo u velikoj mjeri izgubilo osjećaj za djecu, i to ne da ih mazi, nego da ih vrjednuje i poštuje.

„Kada dijete doživi da ga se uzima ozbiljno, tada nevjerojatno razvija svoje unutarnje psihičke sposobnosti. Zato je prevažno vratiti ovom društvu tu dimenziju poštivanja djece – i velike i male“, istaknuo je kardinal Vinko podsjećajući na Isusove riječi: „Ako se ne obratite i ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko“ (Mt 18,3).

Vrhbosanski nadbiskup je svoje obraćanje završio riječima zahvale sestrama na trudu koji čine u odgoju najmlađih. Izrazio je radost da se u Stadlerovu dječjem Egiptu djeca odgajaju da budu djeca i da kad odrastu, tu ljubav dalje prenose.

Poslije koncerta uslijedila je prodajna izložba u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. Sestre Služavke Malog Isusa pripremile su skupa s Prijateljima Malog Isusa i dobročiniteljima štandove s raznim rukotvorinama i domaćim proizvodima. Bogata ponuda rezultirala je i velikom potražnjom te su mnogi obavili kupnju u cilju pomoći djeci Egipta.

Nema komentara:

Objavi komentar