četvrtak, 20. srpnja 2023.

Kršćanin s mentalnim problemima osuđen na život u zatvoru

Dok je u medijima trenutno aktualno oslobađanje Asije Bibi, događa se u Pakistanu drugi zločin. Yaqoob Bashir, 25-godišnji pakistanski kršćanin s duševnim smetnjama, osuđen je na zatvorsku kaznu zbog navodnog bogohuljenja protiv islama.Ta je kazna izrečena prije više od tri godine nakon što je početna optužba za blasfemiju podignuta 2015.

Bashir je najprije optužen za paljenje knjižice koja je nosila kur'anske stihove u lipnju 2015. Slučaj je registriran protiv Bashira pod odjeljkom 295-B i C Pakistanskog kaznenog zakona 5. lipnja 2015. Nije pomoglo ni to što je dotični liječen u centru za mentalno zdravlje u Hyderabadu nešto prije optužbe za bogohuljenje.

Prošlog mjeseca sud je osudio Bashira prema odjeljku 295-C Pakistanskog kaznenog zakona koji kažnjava pojedince za korištenje pogrdnog jezika protiv poslanika Muhameda. Međutim, proglašen je nedužnim prema Odjeljku 295-B koji kažnjava pojedince za uništenje Kur'ana kao knjige.

Podsjećamo, odjeljci 295 A, B i C su ozloglašeni pakistanski zakoni o blasfemiji o čemu smo već pisali u više navrata. Mnogi zagovornici ljudskih prava koji prate događanja u Pakistanu izvijestili su o širokoj zloporabi ovih zakona. Često se rade lažne optužbe za rješavanje osobnih interesa ili za poticanje vjerske mržnje prema manjinskim zajednicama. Nasilje rulje i klasično linčovanje često slijede poslije optužbe protiv kršćana, čak i ako su očito bile lažne.

Tijekom Bashirove tri godine i tri mjeseca zatvora 96 saslušanja provedeno je kao dio suđenja. Kroz to razdoblje Bashira su napali zatvorenici u više navrata. U lipnju 2018. brutalno su ga tukli te je pretrpio višestruke ozljede.

Mladi kršćanin također nije imao naklonost suda jer su mu zamolbe za jamčevinom dva puta odbačene, i to od dviju različitih sudskih instanci.

Dok je čekao suđenje, Bashir je pretrpio više ozbiljnih bolesti zbog loših uvjeta u zatvoru i nedostatka odgovarajuće medicinske pomoći.

Od dana kad je optužen za bogohuljenje njegovu je obitelj kontinuirano pratila ekstremistička skupina, uz opetovane prijetnje i zlostavljanja tijekom sudskih rasprava.

"Presuda je nepodnošljiva i nepravedna", kazala je Kasur Bibi, Bashirova majka, za Međunarodni kršćanski koncern (ICC) te dodala: "Moj je sin nevin. Nije vrijeđao ni činio blasfemiju. On se mnogo ne zanima za ta pitanja jer njegov um djeluje drugačije nego onaj u normalnog čovjeka."

Jasno je da Zakon o blasfemiji treba mijenjati. U tome se slažu svi koji poznaju situaciju u Pakistanu, međutim to ne može pomoći Bashirovoj obitelji koja je već obilježena za čitav život, bez obzira kako bude tekao proces nakon podnošenja žalbe. Nadamo se da će medijski eksponiraniji slučaj Asije Bibi pomoći da se taj nakaradni zakon konačno izmijeni ili ukine.

Nema komentara:

Objavi komentar