srijeda, 5. rujna 2018.

Sv. Marija Kristina od Bezgrješnog začeća


20. siječnja

U bogatoj talijanskoj obitelji Giovannija Giuseppea i Marije Concette Marrazzo godine  1856. rođena je Marija Kristina. Majka joj je umrla nekoliko dana nakon poroda. Mala buduća svetica u ranom je djetinjstvu imala jake vjerske osjećaje te je sudjelovala na misama skoro svaki dan. U dobi od 12 godina dala je osobni zavjet za stupanje u neki od redova časnih sestara u Napulju, ali je te planove spriječio njezin otac. Unatoč tomu, nakon određenog vremena stupila je u Red sestara sv. Klare u Firenci. Zbog zdravstvenih razloga morala se vratiti u Napulj gdje se nakon izlječenja pridružila Redovnicama sv. Sakramenta što je prvobitno bila njezina namjera. Zavjete je dala 1876., i uzela ime sestra Marija Kristina od Bezgrješnog začeća. Ponovno se razboljela i bila prisiljena vratiti se kući. Konstantne neuspjehe u svojim namjerama stupanja u neki od redova vidjela je kao svojevrsni božanski znak te je odlučila 1878. utemeljiti novu kongregaciju Sestara za štovanje Presvetog oltarskog sakramenta i žrtve Isusa Krista na križu. Danas se te sestre skraćeno zovu sestre sv. Marije Kristine od Bezgrješnog začeća i imaju 30-ak samostana na trima kontinentima i u desetak zemalja.
Red je posebnu pozornost davao molitvi, adoraciji u euharistiji te služenju najbližima u katehezama, župnom pastoralu, pomaganju starijima kao i apostolatu u misijama.
Papinska dozvola je došla 1903., tri godine prije smrti sv. Marije Kristine koja je umrla na glasu svetosti 20. siječnja 1906. u Casoriji kod Napulja. Zbog svog pobožnog života posvećena pomaganju najbližim, sv. Ivan Pavao II. ju je 2003. proglasio blaženom, a 17. listopada 2014. papa Franjo svetom.
„Ona je posvema bila osvojena gorućom ljubavlju za Gospodina; molitvom, iz intimnoga susreta s uskrslim Isusom prisutnim u euharistiji primala je snagu za podnošenje patnji i sebedarje te je bila poput razlomljena kruha, tolikim osobama udaljenim od Boga i gladnima vjerodostojne ljubavi“, rekao je Sveti Otac prigodom njezina proglašenja svetom, što je i najbolje opisivalo njezino ovozemaljsko djelovanje.




Nema komentara:

Objavi komentar