utorak, 6. ožujka 2018.

U Daytonu su stvorene mnoge nepravde i podloge za moguće buduće međuetničke sukobe


Konferencija za novinstvo u povodu 20 godina Daytona

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu 14. prosinca  upriličena je konferencija za novinstvo u povodu 20 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu. Na konferenciji je govorio predsjednik Komisije Justitia et Pax (Pravda i mir) BK-a BiH mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, a moderator je bio tajnik Komisije preč. dr. Darko Tomašević, kanonik i dekan KBF-a u Sarajevu.Na početku konferencije mons. Komarica pohvalio je medijske djelatnike koji šire istinu i dostojanstvo čovjeka u BiH. Istaknuo je kako je uloga svih medija prevažna te poručio novinarima da svoje zadaće obavljaju prema svojoj savjesti. Potom je preč. Tomašević nazočnima podijelio izjavu te njezin sažetak pod nazivom Očitovanje Komisije Pravda i Mir u povodu 20. obljetnice potpisivanja Daytonsko-pariškoga sporazuma za BiH. U izjavi je medijima prezentirana analiza, stanje i budućnost Bosne i Hercegovine, a nju je biskup Komarica pročitao.

Odmah uočene nejasnoće

U prvom dijelu izjave može se pročitati osvrt na službeno držanje katoličkih biskupa BiH tijekom posljednjih 25 dramatičnih godina povijesti BiH citirajući cijeli niz njihovih zajedničkih izjava. „Biskupi su u duhu nauka Crkve bili u svojim javnim nastupima jasni i dosljedni najprije u zauzimanju da ne bude rata, a zatim da se rat što prije zaustavi, da se osigura pravedni mir za sve etničke, vjerske i druge zajednice te da se osiguraju sva ljudska i građanska prava i slobode u duhu međunarodnoga prava“, rekao je banjolučki biskup na početku obraćanja novinarima te je podsjetio kako su biskupi šest dana prije službenog parafiranja sporazuma upozorili u otvorenom pismu 8. prosinca 1995. da on „sadrži čudna proturječja i pogubne nesigurnosti“ te da „umjesto silno željena mira unosi novi nemir i nedoumice u pogledu povratka i zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u kojima su sadržana osnovna vjerska prava i slobode svih stanovnika BiH“.
„Poslijeratno vrijeme svih ovih 20 godina pokazalo je da su nažalost bili utemeljeni strahovi i sumnje biskupa u pogledu realizacije Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i izgradnje sigurne i prosperitetne budućnosti BiH“, napomenuo je biskup Komarica.

Luđačka košulja

U drugom dijelu očitovanja ukratko je prikazano današnje faktičko stanje u kojem se nalazi bh. društvo te BiH kao jedna od zemalja na europskom kontinentu, a koju su „velike sile“ „obukle u luđačku košulju“, kako se izrazio jedan od njezinih dosadašnjih upravitelja - visokih predstavnika.
„Dosadašnje (ne)provođenje mirovnog sporazuma je de facto pokazalo kako je on zapravo imao zadatak zaustaviti oružani sukob, ali nije bio dovoljan osigurati izgradnju i jednakopravno funkcioniranje pravne države na cijelom teritoriju BiH. Državu su 'zacementirale' entitetske granice postavljene nasilno svršetkom rata, a time i etničke podjele - čime su stvorene mnoge nove nepravde i podloge za moguće buduće međuetničke sukobe.
O nužnoj ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina u BiH ne može se uopće govoriti, također i o poštivanju temeljnih ljudskih prava svih stanovnika BiH“, istaknuo je predsjednik Komisije Justitia et Pax i posebno naglasio činjenično stanje da od tri službeno konstitutivna naroda osobito je jedan – hrvatski - zakinut, a s njime i Katolička Crkva. Uslijed kontinuirane opstrukcije - političke, pravne i materijalne naravi - 20 godina nakon rata još uvijek nedostaje u cijeloj BiH više od 45% od predratnog broja Hrvata, a u entitetu RS čak više od 90%. Demografski genocid i etnocid nad ovim narodom pratio je i kulturocid.

Očekuje se nadgradnja

U trećem dijelu očitovanja ističe se nužna potreba kritičkog suočavanja s istinom i istinsko priznanje situacije u kakvoj se nalazi ova zemlja tvrdeći kako je to prvi nužan korak koji se mora poduzeti za izgradnju BiH kao funkcionalne, prosperitetne i mirne države.
„Upozorivši na očit dosadašnji etički relativizam koji omogućava da se aktualna BiH demokracija srozava u pokvareni i zlobni, a onda i poguban totalitarizam, navode se i neki najnoviji znaci optimističkog djelovanja nekih domaćih političkih predstavnika i uočljivog angažiranja europarlamentaraca iz susjedne Hrvatske. Građani BiH očekuju nužnu nadogradnju Daytonsko-pariškog sporazuma koja će omogućiti prijeko potrebnu preobrazbu BiH u učinkovitu i potpuno funkcionalnu Europsku državu ravnopravnih naroda i građana“, stoji na kraju skraćenog izvješća Komisije Justitia et Pax koje je pročitao biskup Komarica.
Nakon konferencije novinari su imali prigodu postaviti pitanja banjolučkom biskupu te uzeti izjave. Sudeći prema pitanjima medijskih djelatnika, sve su oči uprte u najavljeno rješavanje tzv. „hrvatskog pitanja“, dok su svi nazočni bili složni kako je Dayton zaustavio rat, ali je donio nepravedan mir i kao takav nije dobar za jednu zemlju na putu ka Europskoj uniji.

Nema komentara:

Objavi komentar