srijeda, 21. svibnja 2014.

Poziv za pomoć ljudima u poplavljenim područjima


Zbog gubitaka života, ogromnih materijalnih stradanja i brojnih ugroženih kućanstava uzrokovanih poplavama u mnogim krajevima Bosne, Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Caritas Vrhbosanske nadbiskupije od 16. svibnja prikupljaju pomoć za ljude ugrožene poplavama.

Svjedoci smo kako je veliki dio Bosne pod vodom. Najveća količina oborina u posljednjih 120 godina izazvala je nezapamćene poplave u mnogim područjima slivova rijeka Bosne, Vrbasa, Drine i ostalih mnogobrojnih njihovih pritoka i rječica...

Nezapamćene poplave

Dok se bilježe povijesni maksimumi riječnih vodostaja, u mnogim školama je obustavljena nastava, a brojne tvrtke su prestale s radom. Prema izviješćima lokalnih medija, mnogi gradovi i naselja ostali su bez vode i struje, a prijete glad i zaraze...
Caritas BK-a BiH je u tom povodu, 16. svibnja odlukom predsjednika mons. Franje Komarice pokrenuo akciju prikupljanja pomoći poplavljenima. Djelatnici i volonteri župnih Caritasa pružaju pomoć gdje god je moguće. Crpke za izbacivanje vode zajedno s ljudstvom se nalaze na terenu, a kako se osobito ističe, potreba za pitkom vodom, konzerviranim i trajnim namirnicama, svijećama, čizmama, priborom za osobnu higijenu je nikad veća.
Iz Caritasa BK-a BiH pozivaju sve građane i poslovne subjekte da svojim novčanim prilozima i donacijama proizvoda priskoče u pomoć stradalom stanovništvu. Mole se sve župne zajednice da informacije o prikupljenoj pomoći dostavljaju u Caritas BK-a BiH na telefon 033 206 441 ili 033 206 442 kako bi se pomoć koordinirano dostavila najugroženijima.

Molba župnicima

Caritas BK-a BiH moli sve župnike i vjernike da pomognu na više polja: otvaranjem punktova i prostora za prikupljanje i sortiranje pomoći; prikupljanjem hrane, higijenskih potrepština i deka; stavljanjem na raspolaganje vozila za prijevoz prikupljene pomoći i vozače i pronalaženjem te organiziranjem volontera koji će prikupljati i sortirati pomoć za stradale.
Svu pomoć koja bude prikupljena Caritas u Bosni i Hercegovini će koordinirano dostavljati u poplavljena područja.
U akciju se uključio Caritas Vrhbosanske nadbiskupije koji također pomaže ugroženima od poplava. U suradnji s humanitarnim organizacijama iz Italije i humanitarnom organizacijom Emaus, posredstvom Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, već je nekoliko kamiona pomoći upućeno najpotrebitijima. Svi koji žele uputiti i najmanju pomoći preko Caritasa VN-a to mogu to učiniti u središnjici u Sarajevu (Nikole Šopa 50a, Stup).

Molitva za nastradale u poplavama

Caritas BK-a BiH poziva sve one koji nisu u mogućnosti dati pomoć u novcu, materijalnim dobrima ili volonterskim radom da se svojom molitvom solidariziraju s najpotrebitijima:

Svemogući vječni Bože, Ti nas tješiš u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti (usp. 2. Kor, 1:3-5). Molimo Te olakšaj patnje svim nastradalima u poplavama diljem naše zemlje, ispuni naša srca božanskom ljubavlju kako bismo pomogli braći i sestrama u nevolji. Po Kristu Gospodinu našem, Amen.

Poruka kardinala Puljića

U ovom mjesecu smo doživjeli iskušenje s poplavama i klizištima. To me posebno ponukalo da izrazim svoju blizinu s ljudima koji proživljavaju posljedice ove prirodne katastrofe. Morali smo u nekoliko župa odgoditi krizme jer je važnije sada boriti se za preživljavanje i spašavanje života. Ovom  porukom pozivam sve vjernike u Vrhbosanskoj nadbiskupiji da se istinski pomolimo za hrabru vjeru i pouzdanje u Boga dok prolazimo kroz ovo iskušenje. Također, pozivam sve ljude dobre volje na solidarnost da ublažimo patnje ljudi koji su ostali bez osnovnih životnih potreba: kruha u ruci i krova nad glavom. Posebno neka susjedne župe iskažu solidarnost u materijalnoj i duhovnoj pomoći. Neka se i dobrovoljno angažiraju u raščišćavanju posljedica poplava i klizišta, kako bi se što prije povratio normalan život.
Osobno sam bio na terenu te se uvjerio u teško stanje, ali sam osjetio i svoju nemoć da ljudima pomognem. Zato ću pokrenuti dobrotvornu akciju prikupljanja pomoći kako bi se život u župama čim prije normalizirao.
Posebno potičem svećenike i sve pastoralne djelatnike da hrabre narod i organiziraju pomoć raščišćavanja kada se voda povuče.
Za sve molim i zazivam Božji blagoslov!

Kard. Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski


Donacije za pomoć sugrađanima na poplavljenim područjima možete donirati na račun Caritasa BK-a BiH:
UniCredit banka d.d.
Alipašina 45 a
71 000 Sarajevo

KM: 338 690 221 206 2902.

Za uplate iz inozemstva:
EUR: 338 690 481 206 3318
IBAN: BA39 338 690 481 206 3318,
SWIFT CODE:UNCRBA 22

Uplata u KM za Caritas VN-a:

Intesa Sanpaolo Banka Sarajevo
Transakcijski račun
154 999 500 009 58 16

Uplate iz inozemstva:

Intesa Sanpaolo Banka Sarajevo
Swift code: UPBK BA 22
IBAN: BA 39 154 999 500 009 58 16

Također možete nazvati humanitarne brojeve za pomoć:

BH TELECOM
090 292 064 ( 3KM )

HT ERONET
092 890 892 ( 2KM )

Nema komentara:

Objavi komentar