ponedjeljak, 19. svibnja 2014.

Je li u Vatikanu počeo djelovati štedljivi socijalist?


Diljem svijeta s golemim se zanimanjem sluša svaka riječ pape Franje, međutim nisu svi jednako zadovoljni onim što čuju. Raste srdžba bogatih konzervativnih krugova na Papine izjave kojima osuđuje današnji političko-ekonomski sustav. Vrhunac je bilo apostolsko pismo u kojem Papa kapitalizam otvoreno naziva „krađom od siromašnih“ i tiranijom. U bogataškim kuloarima se šuška kako je Rimski prvosvećenik štedljivi socijalist ili, ne daj Bože, komunist.
 
Razmišljanja Rimskog biskupa odavno izlaze iz granica teologije kao znanosti i prelaze u gospodarsku sferu društva. Zato nije nimalo čudno što Papine izjave pronalaze put do medija kojima je primarni zadatak informirati i razmišljati o ekonomskim gibanjima u svijetu. Posebnu pozornost riječi pape Franje imaju u bogatim državama kao što je Njemačka, zemlja pape emeritusa Benedikta XVI., a tamošnja vladajuća stranka - CDU Angele Merkel, u sebi nosi oznaku „kršćanska“ (Kršćansko-demokratska unija).
Prema pisanju portala Deutsche welle, tako ispada da neki listovi poput Frankfurter Allgemeine Zeitunga praktično na dva načina pišu o istome Papinu razmišljanju. Na stranicama gdje se govori o vjerskim zbivanjima, uglavnom pozitivno izvješćuju o želji Pape da Crkvu vrati siromašnima i za siromašne, dok se na gospodarskim stranicama mogu pročitati veoma oštre kritike njegovih govora.
U obranu kapitalističkog sustava spominju se i statistike Svjetske banke koje govore kako je u posljednjih 30 godina čak 700 milijuna siromašnih manje, što je izravna posljedica globalizacije i slobodnog tržišta. Budući da je papa Bergoglio iz Argentine, njegovi kritičari podsjećaju kako je tek liberalizacija tržišta dovela do gospodarskog oporavka njegove domovine. Doduše, moglo bi se raspravljati o pravim uzrocima koji su doveli do platežne nesposobnosti Argentine 2001. i o samoj činjenici kako papa Franjo dolazi s kontinenta gdje je, za razliku od Europe, glad mnogo rasprostranjenija i u onim katastrofalnim oblicima koje je Stari kontinent zaboravio.
Posljednjih dana ponovno je aktualizirana uvijek popularna tema o štednji. Sveta Stolica je sredinom veljače zatražila od čelnika Kurije da prestanu zapošljavati nove djelatnike, produljivati radne ugovore te da više ne dopuštaju prekovremeni rad i rad nedjeljom koji je bio prisutan zbog prevelike aktivnosti pape Franje, pa je velik broj zaposlenika često radio prekovremeno, ali nove mjere štednje tomu će stati na kraj.

Nema komentara:

Objavi komentar