utorak, 13. svibnja 2014.

Zašto dr. Cerić obmanjuje javnost?


Ovih dana se više no inače raspravlja o tome hoće li dr. Cerić osnovati novu stranku te se aktivno uključiti u politiku...Evo jedan tekst iz arhive od prije nekoliko godina kada sam predvidio kako, sada bivši reis ima veće ambicije...
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić je u emisiji «Centralni dnevnik» televizije «Hayat» 10. siječnja u razgovoru s novinarom Senadom Hadžifejzovićem odgovarajući na pitanje proizašlo iz prigovora javnosti o raskošnosti njegove buduće rezidencije na sarajevskom naselju Kovači namjerno ili nenamjerno upleo Katoličku i Pravoslavnu Crkvu u nepotrebnu polemiku.

Podsjetimo, dr. Cerić je odgovorio na postavljeno pitanje o veličini svoje buduće rezidencije, ispijajući vodu i zastajkujući: «Najprije želim pohvaliti Općinu Stari Grad što je ovih dana u rekordnom roku osigurala sve uvjete da vrhbosanski nadbiskup Vinko  Puljić gradi svoju rezidenciju od 5.000 kvadratnih metara.» Ne znamo što je Reis ovim htio postići ali krajnje je neukusno odgovarati na pitanja, upućena na svoju adresu, uplitanjem onih koji s njegovom budućom rezidencijom nemaju nikakvog dodira, u ovom slučaju Katoličku Crkvu. Čak i kad bi izgovorena rečenica, koja je nepotrebno uvukla Crkvu u raspravu u vezi s novom rezidencijom Rijaseta, bila pokrepljena  istinitim činjenicama, opet ne bi trebala imati mjesta u udarnom terminu TV dnevnika.

Izneseni podatci su neistiniti

Ako nije riječ o neznanju, izneseni podatci su čisto obmanjivanje javnosti. Općina nije u «rekordnom roku» izdala dozvolu nego je i novi Svećenički dom mnogo manje kvadrature i uopće ne će imati funkciju «Kardinalove rezidencije». Dakle, nema govora o monumentalnim zdanjima koja je spominjao Reis već je riječ o domu za stare svećenike koji su otišli u mirovinu, a u Vrhbosanskoj nadbiskupiji ih ima dvadesetak. Ne samo kako nije «išlo lako» izdavanje dozvole za gradnju Svećeničkog nego je bilo i sudskih sporova i ucjenjivanja o čemu smo pisali u „Katoličkom tjedniku“ početkom studenoga prošle godine.
Prema dogovoru članova Međureligijskog vijeća među vjerskim poglavarima ne bi trebalo biti «povlačenja po medijima» jer bi se svi sporovi između religijskih zajednica i Crkava (a ovdje apsolutno nema spora) trebali rješavati u tom Vijeću. Ovim potezom reisa Cerića ne samo da su izrečene neistine u vezi s izgradnjom doma za umirovljene i bolesne svećenike nego je i Međureligijsko vijeće iznevjerilo svoje zacrtane zadatke i čitavu misiju stvaranja povjerenja među pripadnicima različitih religija. Prije nekoliko godina desila se slična situacija kada je Islamska zajednica u BiH nepotrebno i pretjerano reagirala na govor kardinala Puljića u Washingtonu što je za rezultat imalo podizanje tenzija ne samo u MRV - u nego i u društvu općenito. Tada se MRV nije sastajalo nekoliko mjeseci.
Reis je izgleda postigao ono što je htio. Više se ne raspravlja o veličini rijasteskog zdanja nego se broje imaginarni kvadrati navodne rezidencije vrhbosanskog kardinala i uspoređuju se s kvadraturama buduće zgrade Rijaseta. Poglavar islamske zajednice u BiH nema pravo braniti se od optužbi dijela javnosti uplićući druge. Stvorila se bespotrebna klima nepovjerenja, te kardinal Puljić zbog istine mora  opravdavati svaki svoj potez i sve činjenice u vezi s izgradnjom Doma za svećenike. Primjer takvog transparentnog istupa s preciznim podatcima vidjeli smo u emisiji Federalne televizije «60 minuta» i u intervjuu za Katoličku tiskovnu agenciju dva dana poslije spornog dr. Cerićevog intervjua.

Skretanje s glavne teme

Za razliku od Reisa koji izgleda kako gaji ambicije za širenjem svojeg prostora utjecaja kardinal Puljić se interesira za dobro svećenika i vjernika povjerene mu nadbiskupije i ne upliće se u rad drugih vjerskih zajednica i Crkava. Reisu bi bolje bilo baviti se pitanjima i problemima koja su u vezi s dužnosti koju obnaša umjesto pribjegavati crno – bijeloj tehnici ocrnjivanja drugih kako bi sebe opravdao. Vjerujemo kako nitko normalan nema ništa protiv granje rezidencija Reisu-l-uleme donacijama članova IZ u BiH. Međutim, također nitko normalan ne će opravdavati Reisovo upletanje Kardinala i Katoličke Crkve u svu tu priču oko rezidencije na Kovačima.
Osim što je iznio nekoliko neistina na račun Katoličke Crkve dr. Cerić je indirektno odbijao reći koliko je novaca, barem otprilike, potrebno za izgradnju planiranog zdanja. Čega se Reis plaši ako su novci dragovoljne donacije? Efendija Cerić je morao objasniti razloge za gradnju rezidencije onima koji se protive izgradnji bez uplitanja drugih u tu priču. Obični gledatelj televizijskog programa je možda pomislio kako je reis Cerić u trenutku nepažnje nehotice upleo Kardinala u svu tu priču. Kad bi kojim slučajem neki obični prolaznik na ulici bio zaustavljen i upitan za novu rezidenciju IZ u BiH mogla bi mu se oprostiti uplitanje Katoličke Crkve u svu ovu priču, ali osoba koja je imala bezbrojno mnogo javnih nastupa, i osoba koja zna kolika je težina njegovih riječi je morala drugačije postupiti.
Predsjednik IZ u BiH je znao zašto ga zovu u TV program i mogao se bolje pripremiti. Usudio bih se reći kako je ovo očit primjer planiranog skretanja teme emisije u «tuđe dvorište» što u kompleksnoj i politički nestabilnoj zemlji kakva je BiH u najmanju ruku nije poželjno i moralno.

Nema komentara:

Objavi komentar